Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν από τον Οδηγό Michelin ανακοινώθηκαν, και φέτος παρατηρούμε μία νέα ενδιαφέρουσα προσθήκη που βραβεύεται με ένα αστέρι, μία ηχηρή αφαίρεση αστεριού, αλλά και νέες προσθήκες στα Bib Gourmand και στo Main Selection.
Με μια ματιά ο Οδηγός Michelin 2024 για την Αθήνα περιλαμβάνει:
– 2 Αστέρια: 1 εστιατόριο
– 1 Αστέρι: 11 εστιατόρια (1 νέα προσθήκη)
– Green Star: 3 εστιατόρια
– Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (2 νέες προσθήκες)
– Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (4 νέες προσθήκες)
Πιο συγκεκριμένα, το Delta διατήρησε τα 2 αστέρια του και παραμένει το μοναδικό με δύο αστέρια στην Ελλάδα. Τα εστιατόρια που βραβεύονται με 1 αστέρι Michelin είναι τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers, Tudor Hall και η νέα προσθήκη, Makris Athens. Το εστιατόριο Makris Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο γεμάτο ιστορία και ο σεφ Πέτρος Δήμας δημιουργεί ενδιαφέροντα πιάτα, με πρώτες ύλες από τη φάρμα του στην Κόρινθο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ποιότητα των πιάτων που κοσμούν τα μενού: Γένεσις, Ουτοπία και Φύσις Vegan. Ηχηρή απώλεια στα βραβευμένα με 1 αστέρι είναι το Varoulko Seaside, που μετά από χρόνια παρουσίας χάνει το αστέρι του και αναφέρεται μόνο στο Main Selection του οδηγού Michelin για το 2024.
Green Star
Σε ό,τι αφορά στα εστιατόρια που τιμήθηκαν με τη διάκριση Green Star και αποδεικνύουν ότι η γαστρονομική εξέλιξη και αριστεία συμβαδίζουν με τη δέσμευση για την οικολογία και την περιβαλλοντική ευθύνη συναντάμε τα Delta, Patio και Soil. Αυτή η κατηγορία αναγνωρίζει τον τρόπο, με τον οποίο οι σεφ προσεγγίζουν τη μαγειρική τέχνη, επιλέγοντας τα συστατικά τους με προσοχή, ευαισθητοποιώντας τους πελάτες τους και ενισχύοντας μέσω της επιρροής τους τη σημασία της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών.
Bib Gourmand
Στα Bib Gourmand, την κατηγορία που αναδεικνύει τις επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για την αναλογία ποιότητας – τιμής συμπεριλαμβάνονται τα Cerdo Negro 1985, Fine Mess Smokehouse, Jerár και Nolan, ενώ υπάρχουν και δύο νέες προσθήκες, τα εστιατόρια: Τα Άκρα και Pharaoh. Από τη μία το εστιατόριο Τα Άκρα προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στο Παγκράτι, ξεχωρίζοντας για το αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο στην είσοδό του. Από την άλλη ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης, στο Pharaoh, αναμφίβολα εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και επιλέγοντας προσεκτικά τα υλικά του, δημιουργεί πιάτα με απλό τρόπο πάνω από ξύλο και κάρβουνο.
Main Selection
Τα δεκαεννιά εστιατόρια προτείνει ο οδηγός Michelin στην κατηγορία Main Selection για την Αθήνα και αυτά είναι τα εξής: Aleria, Άνετον, Annie’s Fine Cooking, Varoulko Seaside, Veri Table, Le Pavillon, Λινού Σουμπάσης και Σία, Merceri, Cookoovaya, Vezene, Sense, GB Roof Garden, Okio, Seeds, Simul
Τέλος, 4 νέες προσθήκες στα προτεινόμενα εστιατόρια του Οδηγού από τους επιθεωρητές είναι τα Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio.
Ο Gwemdal Poullennec, International Director του Michelin Guide, αναφέρει ότι «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει τη ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μια γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μια απλή πολιτιστική έκφραση: αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την ελληνική οικονομία και όχημα διεθνούς επιρροής. Στο σταυροδρόμι τουρισμού και γαστρονομίας, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα. Οι επιθεωρητές μας επαινούν τις προσπάθειες του τομέα της γαστρονομίας, που ενισχύει την απήχηση της Ελλάδας στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Έτσι, καθίσταται η γαστρονομία ακρογωνιαίο λίθο της δυναμικής της Ελλάδας και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης».
Η πλήρης λίστα με τις επιλογές του Οδηγού MICHELIN 2024 για την Αθήνα υπάρχει δωρεάν στο site guide.michelin.com.