Σοκ έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο θάνατος του 61 ετών γνωστού σεφ και τηλεπαρουσιαστή Άντονυ Μπουρντέν ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι.
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από το πρακτορείο του CNN σήμερα το πρωί: «Με μεγάλη μας λύπη επιβεβαιώνουμε το θάνατο του φίλου και συναδέλφου μας Άντονυ Μπουρντέν. Η αγάπη του για την περιπέτεια, τους νέους φίλους, το καλό φαγητό και ποτό καθώς και οι απίστευτες ιστορίες του από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο τον έκαναν μοναδικό αφηγητή. Τα ταλέντα του δεν σταμάτησαν ποτέ να μας εκπλήσσουν και θα μας λείψει πολύ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια και την κόρη του στις δύσκολες αυτές στιγμές», έλεγε η σχετική δήλωση.
Ο Μπουρντέν βρισκόταν στη Γαλλία και δούλευε πάνω σε ένα νέο επεισόδιο της βραβευμένης σειράς του CNN. Ο Έρικ Ρίπερτ, Γάλλος σεφ, θορυβήθηκε όταν δεν είδε τον φίλο του, στην αίθουσα του ξενοδοχείου την Παρασκευή το πρωί.
Μεταξύ άλλων και εξίσου γνωστός σεφ, Τζέιμι Όλιβερ, δεν δίστασε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του μέσω Instagram.
«Πρέπει να πω ότι έχω πραγματικά σοκαριστεί που άκουσα ότι ο απίστευτος Άντονι Μπουρντέν μόλις πέθανε. Έσπασε πραγματικά το καλούπι, προώθησε το μαγειρικό διάλογο και ήταν ο πιο λαμπρός συγγραφέας… Αφήνει σεφ και φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο με ένα τεράστιο κενό που απλά δεν μπορεί να αντικατασταθεί… Rest in peace σεφ. Οι σκέψεις και η αγάπη μου είναι σε όλη την οικογένειά και τους στενούς φίλους του».
Παρομοίως ο Gordon Ramsay έγραψε στο προφίλ του στο facebook:
«Είμαι έκπληκτος από την απώλεια του Antony Bourdain. Έφερε τον κόσμο στα σπίτια μας και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους να εξερευνήσουν κουλτούρες και πόλεις μέσα από το φαγητό». Στο τέλος του post παραπέμπει στην αμερικανική γραμμή επικοινωνίας και στήριξης για όσους πάσχουν από κατάθλιψη.
Ποιος ήταν ο Μπουρντέν
O Άντονι Μπουρντέν γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ και την Γκλάντις Μπουρντέν και μεγάλωσε στην περιοχή Λεόνια του Νιου Τζέρσι. O Μπουρντέν έχει γαλλική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, κάτι που φαίνεται και από το επίθετο. O παππούς του, μάλιστα, μετοίκησε στη Νέα Υόρκη από τη Γαλλία λίγο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φοίτησε στο Englewood School for Boys, αποφοιτώντας το 1973. Κατόπιν πήγε στο κολέγιο Vassar, που το παράτησε μετά από δύο χρόνια. Τελικά, το όνειρό του να γίνει σεφ το έκανε πραγματικότητα στο Culinary Institute of America, από το οποίο αποφοίτησε το 1978. Αυτή την περίοδο είναι υπεύθυνος του εστιατορίου «Les Halles» στο Μανχάταν. Ήταν παντρεμένος με την Oτάβια Μπούσια και μαζί είχαν μία κόρη.
To παρατσούκλι που του είχαν δώσει οι άνθρωποι της μαγειρικής τέχνης και της λογοτεχνίας είναι «Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής». Και ταιριάζει απόλυτα στον 54χρονο νεοϋορκέζο σεφ και συγγραφέα.
Συγγραφέας μυθιστορημάτων και βιβλίων μαγειρικής, ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές περιπέτειές του μέσα από το σόου «Νο reservations», οργώνοντας (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά σε κάποιες περιπτώσεις) όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, δοκιμάζοντας γεύσεις παραδοσιακές και μη, όπου και αν βρεθεί. Όπως, για παράδειγμα, τηγανητές απολήξεις παχέος εντέρου βούβαλου σε πάγκους στη μέση του δρόμου στα στενά σοκάκια της Καρταχένα στην Κολομβία, μια ολόκληρη κόμπρα στο Βιετνάμ, φωλιές πουλιών στα ποτάμια της Νοτιοανατολικής Ασίας και διάφορες άλλες μυσταγωγικές γεύσεις, μακριά από γκουρμέ καθωσπρεπισμούς.
Όπου κι αν πήγαινε, γινόταν ένα με τους ντόπιους. Μάθαινε από αυτούς και έπαιρνε μαζί του στην επιστροφή για τη Νέα Υόρκη ένα κομμάτι της κουλτούρας τους. Και όχι μόνο της γαστρονομικής. Κατέγραφε τις εμπειρίες και τις γεύσεις στα σημειωματάριά του και εμπνεόταν καινούριες συνταγές για το εστιατόριό του. Μια συνήθεια που την είχε από μικρός, τότε που περνούσε τα καλοκαίρια του στη γαλλική ύπαιθρο.
Στο σόου του δεν σπαταλούσε τηλεοπτικό χρόνο για να δείξει στον τηλεθεατή πώς θα μαγειρέψει το τάδε φαγητό. Δεν διαφήμιζε μαγειρικά προϊόντα, αν και σε διάφορα επεισόδια λόγω της οικονομικής κρίσης πουλούσε μπλουζάκια της εκπομπής του για να συνεχίσει το γαστρονομικό του ταξίδι. Αντίθετα, ήταν ένας cool βέρος Νεοϋορκέζος, που ζούσε, σε αυτή την πόλη, εξερευνούσε τον κόσμο και να προσπούσε να μεταδώσει το πάθος του για το φαγητό και τα ταξίδια στους υπόλοιπους.
Χαρακτηριστικά ο ίδιος δηλώνει στο πρώτο βιβλίο του, αυτό με το οποίο συστήθηκε στον κόσμο, το «Κουζίνα εμπιστευτικό: περιπέτειες στο culinary underbelly», του 2000: «Εννοείται πως δεν θέλω να τρώω βλαβερές τροφές για τον οργανισμό μου, αλλά, αν βρεθώ σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου θα έχω τη δυνατότητα να δοκιμάσω κάτι που ενδεχομένως δεν θα το ξαναφάω ποτέ στη ζωή μου, τότε φυσικά και θα το δοκιμάσω».