Ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι ένας μήνας γεμάτος γιορτές και αφορμές για καλέσματα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να προσφέρετε κρασί ή σαμπάνια για δώρο.
Η επιλογή μιας φιάλης κρασιού δεν είναι πάντα μια τόσο απλή υπόθεση ειδικά αν θέλετε πραγματικά να ευχαριστήσετε τον οικοδεσπότη. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και θα καταλάβετε…
* Αρχικά, προτιμήστε να αγοράζετε κρασιά από κάβα που διαθέτει ιδανικές συνθήκες φύλαξης -ειδικά όταν πρόκειται για ακριβό κρασί- και, φυσικά, έμπειρο προσωπικό.
* Επίσης, αν γνωρίζετε το γευστικό προφίλ του οικοδεσπότη, θα σας προτείνουν πιο εύκολα κάτι καινούριο ή σπάνιο που θα εντυπωσιάσει. Στην περίπτωση αυτή μη διστάσετε να πείτε τι πόσο διαθέτετε για το δώρο.
* Ακόμα, μπορούν να σας προτείνουν κρασιά που θα ταιριάζουν με το μενού αν το γνωρίζετε από πριν. Στην περίπτωση αυτή να θυμάστε ότι το κρασί σας ίσως να μην ανοιχτεί γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο οικοδεσπότης έχει ήδη μεριμνήσει.
* Αλλά η σημαντικότερη συμβουλή μου είναι να αποφεύγετε τις φλύαρες συσκευασίες (δίσκους, καλάθια κ.λπ.), που τις περισσότερες φορές είναι κιτς και επιβαρύνουν αρκετά το μπάτζετ σας. Επιλέξτε ένα απλό, λιτό κουτί και με τα χρήματα που εξοικονομείτε επιλέξτε καλύτερο κρασί. Μια φιάλη κρασί είναι από μόνη της σπουδαία και είναι ένα δώρο που έχει πίσω του μια τεράστια κουλτούρα, έτσι λοιπόν δεν χρειάζεται υπερβολές για να την προσφέρετε.
ΜΕΧΡΙ 13 ΕΥΡΩ
Σεμέλη Νασιάκος Μοσχοφίλερο
Ένα από τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά μοσχοφίλερα της αγοράς με δεκάδες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών με κυρίαρχο το λευκό τριαντάφυλλο και εξωτικών φρούτων .Στο στόμα είναι ελαφρύ με τραγανή οξύτητα και ευχάριστο τελείωμα.
8,50€
Άγγελος Ρούβαλης Ιανός Syrah
Το Ιανός Syrah παράγεται από τους αμπελώνες του κτήματος στην ορεινή Αιγιαλεία και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 10 μήνες. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από ώριμα αρώματα υπερώριμων κοκκινόσαρκων φρούτων, μπαχαρικών, καπνού, μπέικον, αλλαντικών, βανίλιας και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι πλούσιο, έχει μαλακές τανίνες και επίγευση που διαρκεί.
12,80€
Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα
Το Κτήμα Θεόπετρα είναι από τα πρώτα που επένδυσαν στην αναβίωση της αρχαίας ξεχασμένης ποικιλίας Λημνιώνα, που καλλιεργείται στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη ποικιλία που δίνει γεμάτα κρασιά, με έντονο χρώμα και σώμα. Η Λημνιώνα Θεόπετρα χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, φράουλας και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο, με γεύσεις ώριμων φρούτων και μπαχαρικών να κυριαρχούν, καλοδομημένες τανίνες και ευχάριστο τελείωμα.
13€
Παπαγιαννάκος Από Βαρέλι Σαββατιανό skin contact
Το Κτήμα Παπαγιανάκου διαθέτει αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα και ωραιότερα οινοποιεία της Ελλάδας. Το Από Βαρέλι Σαββατιανό skin contact παράγεται από σταφύλια που προέρχονται από αμπελώνες ηλικίας άνω των 40 ετών. Ζυμώνει και παραμένει για 5 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Η scin contact μέθοδος που εφαρμόζεται χαρίζει στο κρασί αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λεμονιού και εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ελαφρύ, με ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.
12,50€
Το δάκρυ του πεύκου Οινοποιία Κεχρή
Είναι το κρασί που έκανε πολλούς να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τη ρετσίνα. Κατέρριψε το ταμπού της ρετσίνας κερδίζοντας αρκετές διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Παράγεται από την ποικιλία Ασύρτικο και ζυμώνει και ωριμάζει για 5 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα μαστίχας, δεντρολίβανου, βανίλιας και πεύκου. Στο στόμα είναι πλούσιο, με φινετσάτες γεύσεις από μαστίχα και ρετσίνι και επίγευση με ευχάριστο τελείωμα.
12,50€
Κτήμα Μερκούρη Coma Berenices
Το Κτήμα Μερκούρη είναι ένα μοναδικής αισθητικής κτήμα κοντά στο Κατάκολο του νομού Ηλείας, και δεν θα μπορούσε να παράγει κάτι λιγότερο από εξαιρετικά κρασιά. Ένα από αυτά είναι και το Coma Berenices, που παράγεται από την ποικιλία Viognier. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών, φρέσκου ροδάκινου, ανανά, βανίλιας και φρεσκοψημένου ψωμιού. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, φινετσάτο, με μεγάλη διάρκεια στην επίγευση.
10,50€
ΑΠΟ 14 Ως 20 ΕΥΡΩ
Κτήμα Μίγα Chardonnay Βαρέλι
Το Κτήμα Μίγα παράγει ένα εντυπωσιακό Chardonnay από την περιοχή του Τιρνάβου, που ωριμάζει για 7 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια μαζί με τις οινολάσπες. Αρωματικά χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου, ανανά, καρύδας, φρυγανισμένου ψωμιού, καραμέλας γάλακτος και πραλίνας φουντουκιού. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με βουτυράτη υφή και γεύσεις από καραμέλα βουτύρου, ανανά και ώριμων λευκόσαρκων φρούτων.
14,90€
Μπουτάρη Οινοποιητική, Σκαλάνι
Το Σκαλάνι παράγεται από τις ποικιλίες Κοτσιφάλι και Syrah, από αμπελώνες που βρίσκονται στην ομώνυμη περιοχή λίγο έξω από το Ηράκλειο. Στη μύτη διακρίνεται από αρώματα μούρων, δαμάσκηνου, γλυκόριζας, γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, κακάο και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με καλοδομημένες τανίνες και επίγευση που διαρκεί.
15,10€
Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη Perpetuus
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κρασί από την ποικιλία Semillon, που οφείλει την ιδιαιτερότητά του στο ότι παλαιώνει σε βαρέλια από ξύλο ακακίας. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα λευκόσαρκου ροδάκινου, βερίκοκου, μελιού, ενώ το άγγιγμα της ακακίας έχει αφήσει τα ίχνη του. Στο στόμα είναι πλούσιο, με γεύσεις ώριμων λευκόσαρκων φρούτων που το συνοδεύουν μέχρι το τελείωμά του.
18,50€
Κτήμα Λαντίδη, Cava Λαντίδη
Πρόκειται για το κορυφαίο κρασί του κτήματος, που παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο. Παλαιώνει για 24 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και παραμένει για 12 μήνες στη φιάλη στα κελάρια του οινοποιείου. Στη μύτη διακρίνεται από αρώματα ώριμων μούρων, δαμάσκηνου, φραγκοστάφυλου, δέρματος, σοκολάτας, βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο, έχει ρωμαλέες τανίνες που θέλουν το χρόνο τους και μακρά επίγευση.
16€
Κτήμα Παυλίδη Emphasis Tempranillo
Η γνωστή ισπανική ποικιλία Tempranillo ξεκίνησε να καλλιεργείται στο Κτήμα Παυλίδη πριν από 15 χρόνια περίπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Παλαιώνει για14 μήνες σε δρύινα βαρέλια, ενώ ωριμάζει για άλλους 10 μήνες στη φιάλη. Στη μύτη έχει αρώματα από φραμπουάζ, φράουλα, κεράσι, γλυκόριζα, κασσίς, καπνό, μανιτάρια και φύλλα ντομάτας. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, έχει μαλάκες τανίνες και βελούδινο τελείωμα.
17,30€
ΑΠΟ 21 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
Κτήμα Αβαντίς Syrah Collection
Το Collection είναι ένα Syrah που προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες του κτήματος. Η παράγωγη του δεν ξεπερνά τις 1.500 φιάλες και παράγεται από τους καλύτερους αμπελώνες του κτήματος, με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση. Ωριμάζει για 18 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από συμπυκνωμένα αρώματα βατόμουρων, δαμάσκηνου, γλυκόριζας, σοκολάτας και μπαχαρικών, με επικρατέστερο το πιπέρι. Στο στόμα είναι πλούσιο, με γεύσεις μαρμελάδας, άγριων μούρων, σοκολάτας και καφέ, οι τανίνες του είναι μαλακές και το τελείωμα φίνο και μακρύ.
44€
Τσάνταλη Άβατον
Παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες του Αγίου Ορούς που καλλιεργούνται βιολογικά. Αποτελείται από Λημνιό και Cabernet Sauvignon, που ωριμάζουν σε μικρά καινούρια δρύινα βαρέλια. Μαύρα φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλο, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια, σοκολάτα, σταφίδα και κέδρος είναι μερικά από τα αρώματα που το χαρακτηρίζουν. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με πολύ καλή δομή και έντονες γεύσεις βατόμουρου, σοκολάτας και βανίλιας.
36,50€
Κτήμα Σκούρα Σύνορο
Παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο, από αμπελώνες της ορεινής Αργολίδας, και ωριμάζει για 13 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, μπαχαρικών και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με τονισμένο το φρούτο και με ατίθασες τανίνες που θέλουν το χρόνο τους για να μαλακώσουν.
22,10€
Κυρ Γιάννη Μπλε Αλεπού
Ο Στέλιος Μπουτάρης είναι αυτός που εμπνεύστηκε το όνομα από μια μικρή αλεπού που περιφερόταν στον αμπελώνα αργά το βράδυ. Στο φως του γεμάτου φεγγαριού έμοιαζε μπλε και δεν χρειάστηκε πολύ να βρει το όνομα του νέου κρασιού. Η Μπλε Αλεπού είναι ένα μπλεντ από τις ποικιλίες Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, κερασιού, βανίλιας, δαμάσκηνου, κέδρου και καπνού. Στον ουρανίσκο είναι πληθωρικό, με πολλές αλλά μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση.
33,20€
Κτήμα Παρπαρούση Ταώς
Λίγο έξω από την Πάτρα, η Οινοποιία Παρπαρούση παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Πελοποννήσου. Το Ταώς είναι μια ξηρή Μαυροδάφνη που παλαιώνει για 2 χρόνια σε μεγάλα (500 λίτρων) δρύινα βαρέλια. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι σταφίδα, βατόμουρο, αποξηραμένο δαμάσκηνο, βανίλια και κανελογαρίφαλο. Στο στόμα είναι σχετικά πληθωρικό, με μαλακές τανίνες και ευχάριστο, πικάντικο τελείωμα.
20,90€
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Οινότρια Γη
Παράγεται από τους αμπελώνες του κτήματος που βρίσκονται στο Καπανδρίτι Αττικής από τις ποικιλίες Syrah και Aγιωργίτικο και παλαιώνει για 24 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα βύσσινου, κερασιού, δαμάσκηνου, κέδρου, γλυκόριζας και βανίλιας, καφέ και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι υπερπληθωρικό, με γεύσεις βύσσινου, βανίλιας και γλυκόριζας, ενώ οι τανίνες του είναι φίνες και το τελείωμά του πλούσιο και με εντυπωσιακή διάρκεια.
37€
Chateau Semeli
Το Chateau Semeli είναι μια σταθερή άξια. Ένα εξαιρετικό Cabernet Sauvignon που από την πρώτη χρονιά παραγωγής του είναι γεμάτο διακρίσεις. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα ώριμου βύσσινου, δαμάσκηνου, βατόμουρου, βανίλιας, κέδρου και καπνού. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με πυκνή δομή και φινετσάτες τανίνες.
22€