Όσο ακόμα ο καιρός μας κρατάει μέσα, η καλή παρέα συνδυάζεται με ωραίο τσιμπολόγημα. Την εύκολη και καλή λύση προσφέρει το πάντρεμα τυριού και κρασιού, το οποίο παίζει εξίσου καλά σε μια μεσημεριάτικη συνάντηση όσο και σε μια βραδιά γύρω από το τζάκι.

Αν βάλουμε λοιπόν τα σωστά κρασιά δίπλα στα κατάλληλα τυριά θα έχουμε έναν γευστικότατο έρωτα. Ας δούμε τι θα ταιριάξουμε:

graviera_ANOIGMA

* Μια σκληρούτσικη γραβιέρα Κρήτης φτιαγμένη από αιγοπρόβειο γάλα με πλούσια νοστιμιά, λιπαρή και πικάντικη επίγευση, θα κάνει καλή παρέα με ερυθρά καλοδομημένα κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, αλλά και με μαλακά Ξινόμαυρα.

* Η κυκλαδίτισα γραβιέρα Νάξου από αγελαδινό γάλα με τα ήπια αρώματα, τη βελούδινη υφή και τις νότες γλύκας στην επίγευση θα ταιριάξει με ένα κρασί Merlot, που θα ισορροπήσουν όμορφα οι γεύσεις.

* Η γραβιέρα Μυτιλήνης από πρόβειο γάλα με τη μέτρια οξύτητα και την ευχάριστη αίσθηση θα κάνει ωραίο ζευγάρι με ένα Chardonnay, που θα τονίσει τις γευστικές χάρες του τυριού. Δυνατός παρτενέρ θα αποδειχθεί και ένα Νυχτέρι που η φινέτσα και η πληθωρική οξύτητά του θα αναδείξουν τα χαρακτηριστικά του τυριού.

* Με το Αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό τυρί με έντονη και πικάντικη γεύση, το Ασύρτικο της Σαντορίνης με την υψηλή οξύτητα και το γεμάτο σώμα θα χαρίσει γευστικές συγκινήσεις.

manouri

* Το χιονάτο φρέσκο μανούρι με τη βουτυρένια υφή και τη γλυκιά γεύση θα κάνει απολαυστικό γάμο με μια φινετσάτη Μαλαγουζιά, αλλά και με ένα Σαββατιανό της Αττικής, που η μέτρια οξύτητα και τα διακριτικά φρουτώδη αρώματα του θα δέσουν με το σύνολο.

* Το καπνιστό τυρί Μετσόβου που κατακλύζει τον ουρανίσκο με την πλούσια και έντονη γεύση αναζητά δίπλα του ένα κρασί περασμένο από βαρέλι, όπως ένα Chardonnay με αρώματα ώριμων φρούτων και διακριτικές νότες βαρελιού.

* Το παλαιωμένο κασέρι με την έντονη λιπαρή γεύση και την πιπεράτη επίγευση, που σε κερδίζει με την πολυπλοκότητα του θέλει για οινικό σύντροφο ένα καλοδομημένο κρασί με αρώματα και τανίνες από την ποικιλία Cabernet Sauvignon.

roquefort

* Το κρεμμώδες ροκφόρ έχει φανατικούς λάτρεις, που γοητεύονται από την πλούσια πολύπλοκη και όλο επιθετικότητα γεύση του. Εδώ, θα αναζητήσουμε τις χάρες μιας παλαιωμένης Μαυροδάφνης που η πληθωρικότητα της θα ισορροπήσει αρμονικά το αποτέλεσμα.

* Για το διάσημο μαλακό γαλλικό τυρί καμαμπέρ με την έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά, την κρεμώδη υφή και την πλούσια γεύση θα επιλέξουμε ένα λευκό κρασί με αρωματικό χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Το Sauvignon Blanc από την Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.

* Στην έντονα φρουτώδη παρμιτζιάνο ρετζιάνο δύσκολα αντιστέκεσαι. Η πλούσια γεύση της επιζητεί τη συντροφιά ενός Chardonnay με ευχάριστη οξύτητα.