Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.

Alba Vissa 2018, Οίνος Λευκός Ξηρός
Πλαγιές Κνημίδος ΠΓΕ, Παραγωγός: Οικογένεια Καραδήμου

Από τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους στον Μεγαπλάτανο της Αταλάντης, τα αδέλφια Καραδήμου μάς προτείνουν ένα πολύ ενδιαφέρον Ασύρτικο, που διατηρεί μεν τα βασικά ποικιλιακά χαρακτηριστικά του, φέρει όμως επίσης το αποτύπωμα μιας τολμηρής οινοποιητικής προσέγγισης. Το χαρακτηρίζουν το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, το πολυεπίπεδο μπουκέτο στη μύτη με κυρίαρχα τα αρώματα της τσακμακόπετρας, που παντρεύονται με ξερά φρούτα και βότανα σε λεμονάτο φόντο, η πληθωρική παρουσία στο στόμα, όπου η θέρμη της αλκοόλης εξισορροπείται από τη σχεδόν νεανική ζωντάνια του κρασιού, και το πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου 15€ στο ράφι.

Capellania 2014, Οίνος Λευκός Ξηρός
Rioja DOP Reserva (Ισπανία), Παραγωγός: Marques de Murrieta

Η ποικιλία σταφυλιού Viura, γνωστή επίσης ως Macabeo, χαρακτηρίζεται από την αντοχή της στον χρόνο, μια ιδιότητα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο Οίκος Marques de Murrieta -από τους σημαντικότερους της Rioja- για να δημιουργήσει ένα λευκό κρασί μακράς παλαίωσης, απόλυτα εναρμονισμένο με την παράδοση της περιοχής. Το χρώμα του είναι λαμπερό, χρυσόξανθο, ενώ το αρωματικό του μπουκέτο κινείται σε τόνους ευγενικής δρυός, βανίλιας, ζαχαρωμένων φρούτων, βουτύρου, καρύδας και καφέ. Στο καλοδομημένο στόμα, που παραμένει απρόσμενα ζωηρό, προσφέρει πολυπλοκότητα, όγκο, κλάση, ισορροπία και εξαιρετική διάρκεια.

Idylle d’Achinos 2019, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Επιτραπέζιος
Παραγωγός: La Tour Melas

Παντρεύοντας με υποδειγματικό τρόπο και σε ίσες περίπου αναλογίες τις ποικιλίες Syrah, Grenache Rouge και Αγιωργίτικο, όλες καλλιεργημένες στον ιδιόκτητο αμπελώνα του στον Αχινό, το Κτήμα La Tour Melas προσφέρει ένα υπέρκομψο ροζέ, με αναφορές μεν στα αντίστοιχα τύπου Προβηγκίας, που τόσο δημοφιλή έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά και μια εντελώς δική του προσωπικότητα από την άλλη. Αχνορόδινο, λαμπερό χρώμα, φινετσάτα αρώματα, που θυμίζουν ρόδι, κόκκινα φραγκοστάφυλα και φράουλες, ντελικάτη και αρμονική γεύση, με ωραίο φρούτο, ζωντάνια και μακρύ τελείωμα συνθέτουν την ταυτότητά του.
Τιμή: Περίπου 14€ στο ράφι.

Nostos Pink 2019, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Χανιά ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοποιία Μανουσάκη

Τούτο το ροζέ κρασί, που πατάει στον συνδυασμό δύο τυπικών κόκκινων ποικιλιών του γαλλικού Νότου, της Grenache και της Syrah, με το κατεξοχήν σταφύλι του χανιώτικου αμπελώνα, το Ρωμαίικο, φέρνει κυριολεκτικά τη θέρμη του μεσογειακού ήλιου στο ποτήρι μας. Λαμπερό ρόδινο στο χρώμα, με εκφραστική μύτη, που παραπέμπει σε τριαντάφυλλα, άγριες φράουλες και καραμέλα κεράσι, γοητεύει κυρίως με την πυκνή παρουσία του στο στόμα, όπου το 14,5% της αλκοόλης δαμάζεται από την οξύτητα και το φρούτο, οδηγώντας σε ένα γεμάτο αλλά ισορροπημένο σύνολο.
Τιμή: Περίπου 11,50€ στο ράφι.

Τομή 2019, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Αρκαδία ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοποιείο Τρουπής

Αν και έχουν περάσει μόλις 10 χρόνια από τη δημιουργία του, το οινοποιείο Τρουπή έχει ήδη δώσει σοβαρές αποδείξεις ότι γνωρίζει πολύ καλά το Μοσχοφίλερο και είναι σε θέση να αντλεί από αυτό το «φαιόχρωμο» σταφύλι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Η ροζέ εκδοχή του ξεχωρίζει για το πορτοκαλορόδινο χρώμα -σομόν σε απλά ελληνικά- και τη ζωηρή μύτη της όπου τα αρώματα του τριαντάφυλλου εμπλουτίζονται με νύξεις λεμονόχορτου και ώριμου βερίκοκου, ενώ στο ευγενικό και γεμάτο στόμα η οξύτητα ισορροπεί την ανεπαίσθητη γλύκα. Επίμονο, φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Ιδαία Γη Ερυθρός 2015, Οίνος Ερυθρός Ξηρός

Κρήτη ΠΓΕ, Παραγωγός: Ιδαία Οινοποιητική

Ίσως με μια δόση υπερβολής, συγγνωστής όμως, θα μπορούσα να πω ότι τούτο το κόκκινο κρασί είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του κρητικού αμπελώνα. Με τη φροντίδα του οινολόγου Βασίλη Λαδερού, από αμπέλια στις ανατολικές απολήξεις του Ψηλορείτη, δίνει καινούρια γευστική διάσταση στον κλασικό συνδυασμό Κοτσιφάλι – Μαντηλάρι, με ελαφρά υπεροχή του πρώτου. Βαθυκόκκινο, αρκετά συμπαγές χρώμα, εξελιγμένο μπουκέτο αρωμάτων, με περάσματα δρυός, μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, ξερού δαμάσκηνου, μόκας και μπαχαρικών, στόμα μεσαίου όγκου, θερμό, με ωραία ενσωματωμένες τανίνες, «καλυμμένες» με ώριμο φρούτο, και μακρύ τελείωμα. Τιμή: Περίπου 11€ στο ράφι.

Δείτε επίσης

Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τον ξερό ανθότυρο;

Τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου (μεταξύ κρασιών και τυριών)

6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Ιούλιο