Όπως κάθε μήνα, σας προτείνουμε 6 διαφορετικά κρασιά για όλα τα γούστα. Έχουμε τις οινικές επιλογές του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη για τον Ιανουάριο 2023.

Δείτε τις επιλογές μας:

Amethystos Cava 2019
Οίνος Ερυθμός Ξηρός, ∆ράμα ΠΓΕ Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Ο Amethystos Cava αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια διεθνούς κλάσης έκφραση του Cabernet Franc. Μας άρεσε η σοδειά του 2019 για το μαυροκόκκινο, συμπαγές χρώμα της με τις μοβ πινελιές και το σύνθετο αρωματικό μπουκέτο, όπου αναγνωρίζονται βιολέτα, μαύρο φραγκοστάφυλο, ξερό δαμάσκηνο, μελάνι, κέδρος, μέντα, σε υπόστρωμα δρυός και μπαχαρικών. Στο στόμα ισορροπεί έξοχα, καθώςοι ψιλοδουλεμένες τανίνες ντύνονται με άφθονο φρούτο, η οξύτητα «στέκεται» απέναντι στο 15% της αλκοόλης, οι εντυπώσεις ακροβατούν ανάμεσα στη δύναμη, στην πολυπλοκότητα και τη χάρη, ενώ το πολύ μακρύ τελείωμα ξεχειλίζει φρούτο.
Τιμή: Περίπου €36 στο ραφί

Κτήµα Μέγα Σπήλαιο
Cabernet Sauvignon 2014
Οίνος Ερυθμός Ξηρός, Αχαϊα ΠΓΕ
Το καθαρόαιμο Cabernet Sauvignon, που έχει περάσει τους πρώτους 28 μήνες της ζωής του σε δρύινα βαρέλια, μόλις άρχισε να δείχνει τα πρώτα ίχνη εξέλιξης στο πυκνό, πορφυροκόκκινο χρώμα του, ενώ στη μύτη το αρωματικό μπουκέτο περιλαμβάνει κασίς, βύσσινο γλυκό, ψημένο μπέικον, μέντα και μαύρο πιπέρι σε φυτικό φόντο πράσινης πιπεριάς. Στο στόμα οι σφιχτές ακόμα τανίνες συνδυάζονται με ικανό φρούτο, αλλά και αξιοπρόσεκτα επίπεδα οξύτητας και αλκοόλης, δημιουργώντας ένα θερμό, γενναιόδωρο σύνολο μεγάλης διάρκειας, που απαιτεί υπομονή.
Τιμή: Περίπου €16 στο ράφι

Thema ερυθρός 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ∆ράμα ΠΓΕ, Κτήμα Παυλίδη
Πρωτοπόρος στις φυτεύσεις Αγιωργίτικου στη Δράμα, ο Χριστόφορος Παυλίδης «παντρεύει», ήδη από τα μέσα του 2000, αυτή τη νεμεάτικη ποικιλία με το κοσμοπολίτικο Syrah για τη δημιουργία του ερυθρού Thema. Η σοδειά του 2020 παρουσιάζεται με σκούρο, πορφυροκόκκινο χρώμα, που διατηρεί ακόμα αρκετές
ιώδεις αποχρώσεις και με εκφραστικό αρωματικό μπουκέτο, όπου ξεχωρίζουν μαρμελάδα κεράσι, ξερό δαμάσκηνο, φρυγανισμένο ψωμί, βανίλια και καφές σε πιπεράτο φόντο. Στο στόμα, το φρούτο, οι καλοδουλεμένες τανίνες και το αλκοόλ συνθέτουνένα ισορροπημένο σύνολο, με ένταση και διάρκεια, στοιχεία που εξηγούν και τη δημοφιλία του.
Τιμή: Περίπου €16,50 στο ράφι

Κτήµα Γαίας 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ, Κτήμα Γαία
Η προνομιακή θέση του αμπελώνα στο Κούτσι, η βαθιά γνώση των ανθρώπων, οι πολύ καλές συνθήκες του 2019, αλλά και η 12μηνη παλαίωση σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά αυτής της εμβληματικής Νεμέας. Χάρη στο πυκνό, βαθυκόκκινο χρώμα με τις ιώδεις αντανακλάσεις, το πολυεπίπεδο αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει κεράσι, κόκκινα φραγκοστάφυλα, μούρα, πασχαλιά, φρυγανισμένο ψωμί, μελάνι και μπαχαρικά, αλλά και το θερμό,
σαρκώδες στόμα, με το ζουμερό φρούτο, τις αισθητές αλλά ευγενικές τανίνες, την ισορροπημένηδομή, τη διακριτική οξύτητα και το πολύ μακρύ τελείωμα κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις.
Τιμή: Περίπου €25  στο ράφι

Aetheria 2021
Οίνος Ποικιλιακός  Λευκός Ξηρός, Σέμελη
Με κορμό τη δημοφιλή Μαλαγουζιά και μια μικρή -σχετικά- προσθήκη του πολυταξιδεμένου Chardonnay, το Aetheria από τη σοδειά του 2021, την πρώτη με την οινολογική φροντίδα του έμπειρου Γιάννη Φλεριανού, αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα ισορροπίας και κομψότητας. Χρυσόξανθο στο χρώμα, με αρκετές πρασινωπές ανταύγειες, αποφεύγει την υπερβολή στη μύτη, δίνοντας μια ντελικάτη σύνθεση όπου εναλλάσσονται λουλούδια, πράσινα φρούτα, λεμόνι και βότανα σε διακριτικά φυτικό φόντο. Αρμονικό στο στόμα, με ωραία δομή, όγκο και δροσιστική οξύτητα, ολοκληρώνεται με ένα μακρύ φρουτώδες τελείωμα, σε τόνους ροδάκινου.
Τιμή: Περίπου €12 στο ράφι

Karanika Cuvée Rosé Brut ’21
Οίνος Ερυθρωπός  Αφρώδης
Methode Traditionnelle, Λώρενς Χαρτμαν
Καινούρια εμφάνιση και μια μικρή αλλαγή στην ποικιλιακή σύνθεση -η Λημνιώνα συντροφεύει πλέον το Ξινόμαυρο- για ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ αφρώδη – αν δεν αντιπαθούσα τους απόλυτους χαρακτηρισμούς, θα έγραφα το καλύτερο. Από τους αμπελώνες του Αμυνταίου, έρχεται στο ποτήρι μας με λαμπερό, ρόδινο χρώμα, λεπτές αλλά επίμονες φυσαλίδες και ζωηρά αρώματα που θυμίζουν κεράσι, φράουλα, φύλλα ντομάτας και φρεσκοψημένο ψωμί. Κομψότητα, φινέτσα και φρεσκάδα στο στόμα, χωρίς να λείπουν το φρούτο, η πολυπλοκότητα και η διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €17 στο ράφι