Η συζήτηση γύρω από το Hπειρώτικο οινοποιείο JIMA συνεχίζεται, όσο οι ετικέτες που παράγονται στο χωριό Καλαμόδια της Άρτας αποδεικνύουν τις δυνατότητες ενός χαρισματικού terroir.
Το οινοποιείο JIMA βρίσκεται στην Ηπειρο, στο χωριό Καλομόδια της Αρτας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Αμβρακικό κόλπο. Ιδρυτές του οινοποιείου είναι ο Πάνος Τζίμας και η σύζυγός του Κρίστυ Καραγιαννίδου. Σήμερα, η οικογένεια διαχειρίζεται αμπελώνες σε τρία διαφορετικά σημεία που διατρέχουν το κατακόρυφο άξονα της Ηπείρου, από το νοτιότερο έως το βορειότερο άκρο της.
Στον Αμβρακικό κόλπο (Άρτα), ο αμπελώνας αποτελείται από Cabernet Franc, Merlot και Βερτζαμί. Το κλίμα είναι μεσογειακό και το έδαφος πυκνός πηλός. Στα κρασοχώρια της Ζίτσας (Ιωάννινα), ο αμπελώνας αποτελείται από τις τοπικές ποικιλίες Ντεμπίνα και Βλάχικο. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό και το υψόμετρο κυμαίνεται από 400 έως 700 μέτρα. Στη Κόνιτσα (Ιωάννινα), η οικογένεια αναβιώνει έναν αμπελώνα 72 στρεμμάτων που αποτελείται από τις ποικιλίες Gewurztraminer, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, το κλίμα εκεί είναι ηπειρωτικό και το τοπίο αλπικό.
To ροζέ του κτήματος
Το ροζέ κρασί έχει μπει για τα καλά στα ράφια εξειδικευμένων καταστημάτων πώλησης και στις λίστες κρασιού σε όλες τις κατηγορίες εστιατορίων και winebar. Όμως τί είναι ένα ροζέ κρασί και τι περιμένουμε από ένα ροζέ να μας προσφέρει;
Το ροζέ σίγουρα δεν είναι μόνο ένα στυλ κρασιού. Όπως το λευκό κρασί έχει ποικίλες εκφράσεις -από απλά αρωματικά έως πιο εξελιγμένα, πολύπλοκα με βάθος και διάρκεια κρασιά- έτσι και το ροζέ μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από ένα ανέμελο ποτήρι με φρουτώδη και ανθικά αρώματα άμεσης κατανάλωσης.
Αυτό είχε στο μυαλό της η οινοποιητική ομάδα του JIMA όταν έφερε στην αγορά το Liberté, ένα κρασί που αποδεικνύει ότι τα ροζέ μπορούν να έχουν αρωματική πολυπλοκότητα, σφιχτή δομή και φινέτσα που αντέχει στο χρόνο. Είναι ένα ροζέ κρασί που δημιουργεί υψηλού επιπέδου γαστρονομικούς συνδυασμούς με ποικίλα πιάτα και κουζίνες, από παραδοσιακή ελληνική, πλούσιες αστακομακαρονάδες έως ethnic πιάτα της ανατολής.
Είναι το χαρμάνι τριών ποικιλιών, του Merlot και του Cabernet Franc που προέρχονται από τους αμπελώνες του Αμβρακικού κόλπου, και της Ντεμπίνας, σε ποσοστό 10%, από τα βουνά των Ιωαννίνων. Κατά την οινοποίηση δεν χρησιμοποιήθηκαν ανοξείδωτες δεξαμενές. Η ζύμωση και η ωρίμαση έγιναν σε Ιταλικούς αμφορείς Tava και σε δρύινα βαρέλια. Η λιπαρή υφή του κρασιού μαρτυρά το παιχνίδι με τις οινολάσπες κατά τη φάση της ωρίμασης.
Το Liberté ανοίγει μια νέα πόρτα στη κατηγορία των ροζέ κρασιών και κλείνει με νόημα το μάτι στους οινόφιλους που περίμεναν ένα γαστρονομικό κρασί σε ροζέ αποχρώσεις. Το Liberté της προηγούμενης εσοδείας (2023) φιγουράρει σε λίστες εστιατορίων με Michelin αστέρια βάζοντας ψηλά το πήχη για το διάδοχό του που μόλις κυκλοφόρησε στην αγορά.
Το οικογενειακό οινοποιείο JIMA είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.jimawinery.com.
*Τα κρασιά του οινοποιείου διατίθενται από εξειδικευμένες κάβες όπως είναι, η CAVA 800 στα Ιωάννινα, η Cava ΟΑΚ στην Αθήνα, η κάβα Θύμης στη Κέρκυρα, η Oeno Culture στη Ρόδο και η VINOSUS του Μηνά Ψαράκη στη Κρήτη.