Ανακαλύπτουμε ελληνικά κρασιά με πολύ καλή σχέση τιμής – ποιότητας, που έχουν ενδιαφέρουσα ιστορία και ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παρουσία στα ποτήρια μας.

Prinos ερυθρός 2021
Κρήτη ΠΓΕ, Οινοποιείο Αφών Διαμαντάκη
Με ιστορία τριών γενεών στην αμπελοκαλλιέργεια, τα αδέλφια Διαμαντάκη, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και ο Ζαχάρης, έστησαν, το 2008, το μικρό τους οινοποιείο, στο χωριό Κάτω Ασίτες, νότια του Ηρακλείου. Με βάση τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους, που σήμερα πια ξεπερνά τα 150 στρέμματα, παρουσίασαν τις δύο πρώτες εμφιαλώσεις τους, την αμέσως επόμενη χρονιά. Ο λευκός και ο ερυθρός Prinos μόλις είχαν γεννηθεί και παρότι η συλλογή τους εμπλουτίστηκε με αρκετές ακόμα ενδιαφέρουσες ετικέτες –ανάμεσά τους και ένα έξοχο ερυθρό Λιάτικο- ο κόκκινος Prinos παραμένει η αδυναμία μας, τόσο για την προσωπικότητα όσο και για τη σχέση τιμής/ ποιότητας που προσφέρει. Η μεσογειακή Syrah οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και εμφιαλώνεται χωρίς να έλθει σε επαφή με βαρέλι, διατηρώντας έτσι τα πρωτογενή χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Χρώμα λαμπερό βαθυκόκκινο, με ιώδεις ανταύγειες και ζωηρά αρώματα φραμπουάζ, κερασιού, πασχαλιάς, ελιάς, βοτάνων, πικρής σοκολάτας και μαύρου πιπεριού. Χαριτωμένο και χυμώδες στο στόμα, με ελαφρές τανίνες, φρούτο και λεπτή οξύτητα, διαθέτει αξιοπρόσεκτη συμπύκνωση και ωραίο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €8 στο ράφι

Dafnios Ροζέ 2022
Οίνος Ερυθρώπος Ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ, Παραγωγός: Νίκος Δουλουφάκης
Το οινοποιείο Δουλουφάκη, από τις Δαφνές του Ηρακλείου, πρόσθεσε πρόσφατα μια ακόμα ετικέτα στη συλλογή του. Πρόκειται για το τρίτο «μέλος» της οικογένειας Δάφνιος, που, εκτός από την ελκυστική του προσωπικότητα, ξεχωρίζει για δύο ακόμα λόγους. Πρώτα για την πολύ καλή σχέση τιμής/ποιότητας, ένα χαρακτηριστικό, είναι η αλήθεια, που συνοδεύει τα περισσότερα από τα κρασιά του οινοποιείου, και ύστερα για την ασυνήθιστη ποικιλιακή του σύνθεση.
Πραγματικά, στο ροζέ Dafnios το ερυθρό Λιάτικο, η πιο διαδεδομένη ποικιλία της περιοχής, οινοποιείται μαζί με 20% λευκό Βιδιανό, στην ανάδειξη του οποίου ο Νίκος Δουλουφάκης έχει συμβάλει σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με λαμπερό «σομόν» χρώμα και πολύ ευχάριστη αρωματική παρουσία που θυμίζει φραμπουάζ, καραμέλα κεράσι, γαρίφαλο και σαμπούκο. Στο στόμα η τονισμένη οξύτητα χαρίζει ζωντάνια σε ένα σύνολο που χαρακτηρίζεται από την πολύ καλή δομή, τη θέρμη, την ισορροπία και το ωραίο, επίμονο τελείωμα σε πικάντικο φόντο. Εξαιρετική επιλογή για τα περισσότερα καλοκαιρινά πιάτα, ιδίως αν περιέχουν ντομάτα.
Τιμή: περίπου €9 στο ράφι

Ορεινό 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παραγωγός: Οικογένεια Σπυρόπουλου
Το λευκό Ορεινό παραμένει για περισσότερο από 30 χρόνια το «εισαγωγικό» κρασί στη συλλογή του Κτήματος Σπυρόπουλου. Πάντα καλοφτιαγμένο, προσφέρει ευχαρίστηση χωρίς προβληματισμούς, συνδυάζοντας το Μοσχοφίλερο με τον Ροδίτη, από ορεινούς αμπελώνες της Αρκαδίας και της Κορινθίας αντίστοιχα, με υψόμετρο από 650 έως 800 μέτρα. Η σχετικά πρόσφατη ανανέωση της ετικέτας του το φέρνει, οπτικά, πιο κοντά στις σύγχρονες τάσεις. Η σοδειά του 2022 έρχεται στο ποτήρι με λαμπερό, λεμονοπράσινο χρώμα και «γλυκά» αρώματα στη μύτη που θυμίζουν τριαντάφυλλο, ανθόνερο και λεμόνι ως «κληρονομιά» του Μοσχοφίλερου, αλλά και μήλο, ροδάκινο και μπανάνα ως συνεισφορά του Ροδίτη. Στο μεσαίου όγκου στόμα, η τονισμένη οξύτητα ντύνεται με άφθονο φρούτο, σε ένα αρμονικό και ευκολόπιοτο σύνολο, με φρουτένιο τελείωμα, καλής διάρκειας. Συνοδεύει με ευκολία ψάρια ψητά, ανάλαφρους μεζέδες, πίτες και πράσινες σαλάτες, ενώ πίνεται ευχάριστα και μόνο του.
Τιμή: περίπου €7,70 στο ράφι

Εννέα (9) 2022
Οίνος Λευκός Ξηρός, Στερεά Ελλάδα ΠΓΕ, Παραγωγός: Κτήμα Μουσών
Με 500 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, όλα γύρω από την κοιλάδα των Μουσών, στις πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο ανάμεσα στα 450 και τα 520 μέτρα και με οινοποιητική παράδοση τριών γενεών, η οικογένεια Ζαχαρία υπογράφει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ετικέτες της Κεντρικής Ελλάδας. Ανάμεσά τους βέβαια και το μονοποικιλιακό κόκκινο Μούχταρο, που κυριολεκτικά σώθηκε από την εξαφάνιση χάρη στον Αθανάσιο Ζαχαρία. Όμως, το ίδιο ενδιαφέρουσα είναι η σειρά με το χαρακτηριστικό 9 ως ονομασία, προφανώς αναφορά στις εννέα Μούσες, που πραγματικά δίνει μαθήματα ιδανικής σχέσης τιμής/ποιότητας. Διαλέγουμε τη λευκή εκδοχή που στηρίζεται κατά 50% στο Ασύρτικο, με το υπόλοιπο να συμπληρώνεται από Ugni Blanc (30%) και Sauvignon Blanc. Μας άρεσαν το λαμπερό αχυρόξανθο χρώμα του με τις πρασινωπές πινελιές, η ζωηρή, φρέσκια παρουσία στη μύτη, που κυριαρχείται από αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, αν και δεν λείπουν οι νύξεις βοτάνων και μαστίχας, το ισορροπημένο άγγιγμα στο στόμα με την ευχάριστη οξύτητα και το ωραίο φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: περίπου €6,70 στο ράφι

Βόλτες 2020
Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Οινοποιητική Μονεμβασίας
Η οικογένεια Τσιμπίδη είναι ίσως ο πιο δυναμικός και εξωστρεφής εκπρόσωπος του ιστορικού αμπελώνα της Μονεμβασιάς, στην αναβίωση του οποίου υπήρξε σπουδαία η συμβολή της. Έχοντας ξεκινήσει τις πρώτες φυτεύσεις το 2005, σήμερα διαθέτει πάνω από 300 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, αφιερωμένων αποκλειστικά στις ελληνικές ποικιλίες, ιδιαίτερα της περιοχής, όπως η Μονεμβασιά, η Κυδωνίτσα, το Ασπρούδι και το Μαυρούδι. Την παραγωγή υποστηρίζει το σύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Κάστρο της Μονεμβασιάς, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2020. Από την ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών που υπογράφει η οικογένεια Τσιμπίδη, εμείς διαλέγουμε το κόκκινο της βασικής σειράς, που παίρνει το όνομά της από το μονοπάτι που ανεβαίνει στην πάνω πόλη του Κάστρου της Μονεμβασιάς. Η επιτυχής συνοινοποίηση του δημοφιλούς Αγιωργίτικου με το τοπικό Μαυρούδι έδωσε ένα ευχάριστο κρασί με λαμπερό, κόκκινο-ρουμπινί χρώμα, φρέσκα αρώματα που θυμίζουν κεράσι και φράουλα, σε πικάντικο φόντο, ανάλαφρη, αρμονική γεύση, με ωραίο φρούτο, διακριτική οξύτητα, λεπτές τανίνες και καλή διάρκεια.
Τιμή: περίπου €6,50 στο ράφι

Cabernet Sauvignon 2022
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Pays d’Oc I.G.P., Παραγωγός: Fortant de France
Η οικογένεια Skalli, που ξεκίνησε τη φίρμα Fortant de France πριν αυτή περάσει στον όμιλο Boisset, έφερε στις αρχές του ’80 μια τεράστια επανάσταση στο παραδοσιακό οινεμπόριο της Γαλλίας. Παρουσίασε για πρώτη φορά μονοποικιλιακά κρασιά από τον τεράστιο αμπελώνα του Languedoc και από δημοφιλείς ποικιλίες, που όμως ήταν έξω από το σύστημα των Ελεγχόμενων Ονομασιών Προέλευσης, ένα σύστημα-«ταμπού» για τη χώρα. Σαράντα χρόνια μετά, η Fortant de France παραμένει ένας μεγάλος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά, με τα κρασιά της να χαρακτηρίζονται, εκτός των άλλων, από την πολύ καλή σχέση τιμής – ποιότητας που διαθέτουν. Το φρέσκο Cabernet Sauvignon που διαλέγουμε, από τους παραθαλάσσιους αμπελώνες νότια του Montpellier, έρχεται με λαμπερό κόκκινο-ιώδες χρώμα και ζωηρά αρώματα κασίς, βιολέτας, μέντας και βοτάνων, ενώ στο στόμα εμφανίζεται μαλακό και στρογγυλό, με ωραίο φρούτο, διακριτική οξύτητα, λεπτές τανίνες και καλό τελείωμα.
Τιμή: περίπου €8 στο ράφι

Κοτσιφάλι 2021 «Βασίλισσες»
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Κρήτη ΠΓΕ, Παραγωγός: Λυραράκης Α.Ε.
Το οινοποιείο της οικογένειας Λυραράκη, ένα από τα παλιότερα της Κρήτης, στο Αλάγνι του Ηρακλείου, μέσα στη ζώνη ΠΟΠ Πεζά, μένει στην πρωτοπορία του νησιού για σχεδόν 60 χρόνια, δουλεύοντας κυρίως με γηγενείς ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έσωσε από την εξαφάνιση. Το Κοτσιφάλι από τη σειρά «Βασίλισσες», η οποία περιλαμβάνει τις τέσσερις εμβληματικές ντόπιες ποικιλίες (Βηλάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Λιάτικο), δίνει μια πολύ καθαρή εκδοχή αυτού του ιδιαίτερου σταφυλιού, η ιστορία του οποίου φτάνει πίσω τουλάχιστον στον 14ο αιώνα. Από αμπελώνες στα 500 μέτρα υψόμετρο, με εκχύλιση 7 ημερών και χωρίς πέρασμα από βαρέλι, η σοδειά του 2021 έρχεται με το αναμενόμενο φωτεινό κόκκινο χρώμα και αρώματα που θυμίζουν φραγκοστάφυλα, κεράσια και δαμάσκηνα μαζί με μια ελαφριά αύρα μπαχαρικών, ενώ στο στόμα επικρατούν η χάρη και η κομψότητα, με λεπτές τανίνες, τονισμένη οξύτητα και φρουτένιο τελείωμα.
Τιμή: περίπου €9,50 στο ράφι

Irida 2023
Οίνος Λευκός Ξηρός Αχαΐα ΠΓΕ, Παραγωγός: Cavino Α.Ε.
Λιγότερο γνωστή εντός συνόρων και περισσότερο εκτός, μια και το 70% -ή περισσότερο- της παραγωγής της εξάγεται, η εταιρεία Cavino, που μετρά πάνω από 65 χρόνια παρουσίας, αποτελεί έναν από τους ισχυρούς παίκτες της αγοράς του κρασιού. Δημιούργημα των Κ. Αναστασίου και Ι. Δούσκα, προτείνει μια ιδιαίτερα εκτεταμένη συλλογή κρασιών που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα τιμών και γευστικών προτιμήσεων. Από τη σειρά Irida, που «πατάει» κυρίως σε κοσμοπολίτικες ποικιλίες, διαλέγουμε το Sauvignon blanc για το λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα του, που δηλώνει εμφατικά τη φρεσκάδα του κρασιού, αλλά και για την τυπική παρουσία στη μύτη, με τα εξωτικά φρούτα, όπως το μάνγκο και ο ανανάς, να απλώνονται σε ένα «στρώμα» από φρεσκοκομμένο γρασίδι και άχυρο, αν και νομίζω ότι το δυνατό του σημείο βρίσκεται στο στόμα, όπου η ζωηρή οξύτητα συναντά το φρούτο και την υπόσταση, δημιουργώντας ένα -εντυπωσιακό για την τιμή του- σύνολο με νύξεις εσπεριδοειδών και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: περίπου 7,50€ στο ράφι