Κάθε μήνα δοκιμάζουμε και ξεχωρίζουμε 7 ετικέτες που θα κάνουν την καλύτερη παρέα στα πιάτα της εποχής.

Δείτε τις επιλογές μας:

2 Κόσμοι 2018
Ποικιλιακός Λευκός Ξηρός
Κτήμα Γκότση
Αυτό το καθαρόαιµο Ασύρτικο, που έρχεται από ένα µικρό οινοποιείο στο χωριό Λόι της Μεσσήνης, επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη αντοχή και εξέλιξη στον χρόνο. Η σοδειά του 2018 παρουσιάζεται στο ποτήρι µε λαµπερό χρυσαφένιο χρώµα και σύνθετο, εξελιγµένο µπουκέτο, όπου επικρατούν τα ξερά φρούτα, το λεµόνι γλυκό, τα ψηµένα φουντούκια, αλλά και µια «πετρελαϊκή» νότα, που θυµίζει ώριµο Riesling στα καλύτερά του. Στο ισορροπηµένο στόµα διατηρεί ακόµα αποθέµατα µιας λεµονάτης οξύτητας, που συνδυάζεται µε καλή δοµή, όγκο, αλλά και µακρύ τελείωµα.
Τιµή: περίπου €15 στο ράφι

Ergo Ροζέ 2022
Ποικιλιακός Ερυθρωπός Ξηρός
Oινοποιείο Λαντίδη
Το ασυνήθιστο πάντρεµα του λευκού Ασύρτικου µε το κόκκινο Αγιωργίτικο, αλλά και η συνδυασµένη χρήση δρύινων βαρελιών, πήλινων αµφορέων, τσιµεντένιων «αυγών» και ανοξείδωτων δεξαµενών για την οινοποίηση και την ωρίµαση έδωσαν ένα απολαυστικά πολύπλοκο ροζέ, µε λαµπερό ρόδινο χρώµα και ευχάριστη παρουσία στη µύτη σε τόνους gooseberries, κερασιού, καρύδας, φράουλας, σε διακριτικά γήινο φόντο. Το στόµα, που αποτελεί και το «δυνατό» του σηµείο, χαρακτηρίζεται από την ισορροπηµένη δύναµη, τον πλούτο και τη δροσιστική οξύτητα, σε συνδυασµό µε καλό φρούτο και επίµονο τελείωµα.
Τιµή: περίπου €18 στο ράφι

Ίαμα Ερυθρός 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Εύβοια ΠΓΕ, Οινοποιείο Βρυνιώτη
Το Βραδυανό, η τοπική ποικιλία της Βόρειας Εύβοιας, που «ξαναγεννήθηκε» χάρη στον Κώστα Βρυνιώτη, συναντά το πολυταξιδεµένο Syrah, για να δηµιουργήσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κρασί, που παλαίωσε για 12 µήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Μας άρεσε το βαθύ πορφυροκόκκινο χρώµα του, µε τις ιώδεις ανταύγειες, το εκφραστικό αρωµατικό του µπουκέτο, που παραπέµπει σε βιολέτα, βύσσινο, δαµάσκηνο, δέρµα, µπαχαρικά και διακριτικό ξύλο, αλλά και το µεσαίου όγκου στόµα, µε την τονισµένη οξύτητα και τις ευγενικές, αισθητές ακόµα τανίνες, που υπόσχονται µακροηµέρευση.
Τιµή: περίπου €13,50 στο ράφι

Κρυφή Κοιλάδα 2018
Σέρρες ΠΓΕ, Μελίδου
Λίγο έξω από την κωµόπολη του Σιδηρόκαστρου, στην κοιλάδα που σχηµατίζει ο χείµαρρος Κρουσοβίτης, παραπόταµος του Στρυµόνα, η Ευαγγελία Μελίδου καλλιεργεί βιολογικά τα περίπου 60 στρέµµατα των αµπελώνων της, φυτεµένα κυρίως µε κοσµοπολίτικες ποικιλίες σταφυλιού. Ο συνδυασµός του Cabernet Sauvignon µε το Syrah «προικίζει» την Κρυφή Κοιλάδα µε πυκνό βαθυκόκκινο χρώµα και σύνθετο µπουκέτο στη µύτη, µε κυρίαρχα φρούτα του δάσους, δαµάσκηνα, µαύρο πιπέρι και κέδρο, σε φόντο ευγενικού ξύλου. ∆ύναµη και θέρµη στο στόµα, µε ικανό φρούτο, στρογγυλεµένες τανίνες και µακριά επίγευση.
Τιµή: περίπου €16 στο ράφι

Kotyle 2018
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Αμπελώνες Ναβαρίνο
Οι αµπελώνες του Costa Navarino καλύπτουν περισσότερα από 550 στρέµµατα σε υψόµετρο 500- 700 µ. και περιλαµβάνουν παλιά κλήµατα Cabernet Sauvignon, ηλικίας άνω των 40 ετών. Από αυτά προέρχεται η Κοτύλη, ένα από τα σηµαντικότερα δείγµατα της ποικιλίας στην Ελλάδα, µε βαθυκόκκινο συµπαγές χρώµα και εκφραστική, πολυεπίπεδη παρουσία στη µύτη, σε τόνους µαρµελάδας κασσίς, πασχαλιάς, σοκολάτας, καπνού, φίνας δρυός και µπαχαρικών. Πυκνοδοµηµένο, σαρκώδες, θερµό στο στόµα, µε άφθονο φρούτο, ωραία ενσωµατωµένες τανίνες, διακριτική οξύτητα, υποδειγµατική ισορροπία και υπέροχα επίµονο τελείωµα.
Τιµή: περίπου €36 στο ράφι

Le Sang De La
Pierre 2021
Νεμέα ΠΟΠ, Αϊβαλής
Οι Χρήστος και Σωτήρης Αϊβαλής υπογράφουν µία από τις κορυφαίες εκφράσεις του νεµεάτικου Αγιωργίτικου από το ξερικό αµπελοτόπι Τραγάνες. Άγριες ζύµες, παλαίωση σε µεγάλα δρύινα γαλλικά βαρέλια και απουσία φιλτραρίσµατος συνέβαλαν στη δηµιουργία ενός κρασιού µε βαθύ πορφυροκόκκινο χρώµα, συµπαγές, µε ιώδεις ανταύγειες και σύνθετο µπουκέτο αρωµάτων, που θυµίζει κεράσι γλυκό, φράουλα, φραµπουάζ, βύσσινο σε αλκοόλ, µπαχάρι, πιπέρι σοκολάτα και βανίλια. Νεανική παρουσία στο στόµα, που χρειάζεται χρόνο, µε σφιχτές αλλά ευγενικές τανίνες, πλούσιο φρούτο, θέρµη, όγκο, νεύρο και πολύ µεγάλη διάρκεια.
Τιµή: περίπου €29 στο ράφι

 

Κτήµα Γαίας 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ, Κτήμα Γαία
Η προνομιακή θέση του αμπελώνα στο Κούτσι, η βαθιά γνώση των ανθρώπων, οι πολύ καλές συνθήκες του 2019, αλλά και η 12μηνη παλαίωση σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά αυτής της εμβληματικής Νεμέας. Χάρη στο πυκνό, βαθυκόκκινο χρώμα με τις ιώδεις αντανακλάσεις, το πολυεπίπεδο αρωματικό μπουκέτο που θυμίζει κεράσι, κόκκινα φραγκοστάφυλα, μούρα, πασχαλιά, φρυγανισμένο ψωμί, μελάνι και μπαχαρικά, αλλά και το θερμό,
σαρκώδες στόμα, με το ζουμερό φρούτο, τις αισθητές αλλά ευγενικές τανίνες, την ισορροπημένηδομή, τη διακριτική οξύτητα και το πολύ μακρύ τελείωμα κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις.
Τιμή: Περίπου €25  στο ράφι