Τα τελευταία 10 χρόνια τα κρασιά από Ξινόμαυρο έχουν εξελιχτεί αρκετά. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή πιο φινετσάτων κρασιών με μαλακές τανίνες αλλά και διάρκεια στο χρόνο. Δείτε λοιπόν, τι αξίζει να ξέρετε γι αυτή τη σπουδαία ποικιλία.

1. Πρόκειται για μια εξαιρετική ελληνική ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και συναντάται μέχρι τη Βοιωτία.

2. Μαζί με το Αγιωργίτικο είναι οι δύο πιο διαδεδομένες ερυθρές ποικιλίες.

stafilia-mavra

3. Το Ξινόμαυρο είναι μια πολυδύναμη αλλά δύσκολη ποικιλία που παράγει ερυθρά για μακροχρόνια παλαίωση, λευκά τύπου blanc de noir, αρωματικά ροζέ και αφρώδη κρασιά, κυρίως από την περιοχή του Αμυνταίου.

4. Το Ξινόμαυρο συμμετέχει στην παράγωγη κρασιών ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Ραψάνη και ΠΟΠ Γουμένισσα, καθώς και στα αφρώδη ΠΟΠ Αμύνταιο.

krasi1

5. Η τελευταίες εξελίξεις στα κρασιά από Ξινόμαυρο οφείλονται στις νέες μεθόδους οινοποίησης και στις νέες γενιές οινοποιών που επιστρέφουν με γνώση που αποκόμισαν στα καλύτερα πανεπιστήμια οινολογίας.

6. Φυσικά, δεν έχουν σταματήσει να βγαίνουν και κρασιά με τον ίδιο χαρακτηριστικό ρουστίκ χαρακτήρα τους, που μπορεί να μη φημίζονται για την κομψότητά τους, αλλά αναμφισβήτητα είναι κρασιά με προσωπικότητα.