Η ποικιλία που έχει συνδεθεί στην οινική μας συνείδηση με τη ρετσίνα ζει στις μέρες μας και χάρη στους νέους οινολόγους νέες δόξες. Πόσα ξέρετε όμως γι αυτή την ιστορική ποικιλία;

1. Το Σαββατιανό είναι μια γηγενής ποικιλία της Αττικής και καλλιεργείται από αρχαιότατων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, τη Βοιωτία και την Εύβοια. Η ανεκτικότητα στη ζέστη και την ξηρασία την καθιέρωσε ως ιδανική επιλογή στην καλλιέργεια του Αττικού αμπελώνα.

SAVVATIANO-poikilia

2. Είναι μια αδικημένη και ανεξερεύνητη ποικιλία γιατί η μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού προοριζόταν για τη δημιουργία της γνωστής μας ρετσίνας και για απόσταξη μπράντι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα κίνητρο για την παράγωγη πιο ποιοτικών κρασιών.

3. Η αναγέννηση του Αττικού αμπελώνα και η ανάδειξη του Σαββατιανού ως μια από τις σημαντικότερες λεύκες ελληνικές ποικιλίες οφείλεται στις νέες γενιές Ελλήνων οινολόγων που σπούδασαν στο εξωτερικό και στη μειωμένη ζήτηση της ρετσίνας.

4. Ως ποικιλία δεν έχει μεγάλη αρωματική ένταση αλλά διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία αρωμάτων όπως αυτά του αχλαδιού, μήλου τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και φρεσκοκομμένων σπαρτών.

5. Παράγει κρασιά ελαφριά έως μεσαίου όγκου με χαμηλό αλκοόλ.