Καπνιστό, δυνατό και γλυκόπικρο. Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το Boulevardier, ένα κλασικό κοκτέιλ που ταιριάζει στις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αυτό το μυστηριώδες ποτό, του οποίου το όνομα αποδίδεται στα ελληνικά ως «πλούσιος, μοντέρνος κοινωνικός», θα μπορούσε να πει ότι μοιάζει πολύ με το Negroni για αυτό και κάποιοι το αποκαλούν λανθασμένα «ουίσκι Negroni». Στην ουσία όμως, είναι ένας λεπτός συνδυασμός bourbon, γλυκού βερμούτ και Campari σε ισόποσα μέρη.

Η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται γύρω στο 1927, και πατέρα τους θεωρείται ο bartender Harry McElhone, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Harry’s New York Bar στο Παρίσι. Ως ένας από τους πολλούς μπάρμαν των οποίων η καριέρα κόπηκε απότομα λόγω της Ποτοαπαγόρευσης, ο McElhone δραπέτευσε από τις ΗΠΑ για να εγκατασταθεί στην Ευρώπη. Εκεί συνδύασε τις αμερικανικές τεχνικές cocktailing με οινοπνευματώδη ποτά, όπως το Campari, που δεν θα συναντούσατε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες τότε.

Όπως σχεδόν όλα τα κλασικά κοκτέιλ, έτσι και το Boulevardier έχει υποστεί πολλές παραλλαγές από τους bartenders, κάποιες από τις οποίες έχουν ενδιαφέρον και κάποιες πάλι όχι. Όπως για παράδειγμα αυτές που χρησιμοποιούν ένα blend από βερμούτ, ή κάποιο άλλο bitter και όχι το Campari ή ακόμα και άλλες που το παλαιώνουν σε μικρά βαρέλια για να του δώσουν περισσότερο σώμα, άρωμα και γεύση. Είναι ένα ποτό, επίσης, που επιτρέπει και σε μας τους κοινούς καταναλωτές να παίξουμε και να το φτιάξουμε σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Μπορούμε, δηλαδή, να αντικαταστήσουμε το bourbon με ένα ουίσκι σίκαλης ή καναδικό ή να χρησιμοποιήσουμε ξηρό βερμούτ αντί για το παραδοσιακό γλυκό, κόκκινο βερμούτ.

Όπως και να έχει, το Boulevardier είναι ένα κοκτέιλ με δυνατό χαρακτήρα, έντονο άρωμα και γεμάτη γεύση που κάθε γουλιά του είναι μια απολαυστική εμπειρία και πρέπει να καταναλώνεται υπεύθυνα.

Κλασικό Boulevardier

Υλικά
45 ml Bourbon
25 ml γλυκό vermouth
25 ml Campari ή κόκκινο bitter λικέρ

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε mixing glass μαζί με πάγο και ανακατεύουμε για λίγο. Σουρώνουμε σε παγωμένο old  fashioned ποτήρι και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.