Εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Αθήνας, στο Σύνταγμα, συνάντησα πριν κάποιες μέρες τον Mario Βasso, ο οποίος είναι ο δημιουργός του Barreldier. Ένα μαγαζί – σημείο αναφοράς εδώ και χρόνια για τους λάτρεις των κλασικών ποτών και όχι μόνο. Στο all day bar, που βρίσκεται στην οδό Βουλής στη Στοά Χ. Μπολάνη, κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει κλασικά κοκτέιλ και ποτά στην πιο εκλεπτυσμένη τους εκδοχή. Εξάλλου, το negroni εδώ είναι μια διαφορετική ιστορία…

Ξεκινώντας από την αρχή
Ρωτώντας τον Mario πώς μπήκε στον χώρο του μπαρ μου απάντησε πως είχε ξεκινήσει σπουδές ως Food & Beverage (F&B) Manager, ενώ στη συνέχεια σπούδασε οινολογία. «Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Το μπαρ δεν είναι αυτό που φαίνεται, είναι κουλτούρα, είναι ένας άλλος κόσμος, πολύ πιο ωραίος από όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα». Γνωρίζοντας τη σύνδεσή του με την Ιταλία -καθώς είναι Ελληνοιταλός- δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω πώς αυτό κατά τη γνώμη του επηρέασε και τις επιλογές του στη δουλειά: «Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω ακριβώς, ωστόσο μπορώ να σου πω ότι μου αρέσουν τα πικρά ποτά, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μία σύνδεση».

Barreldier: Ένα μαγαζί με κλασική φιλοσοφία
To Barreldier στις 14 Oκτωβρίου κλείνει 7 χρόνια λειτουργίας, αφού ξεκίνησε το 2014. «Το άνοιγμα του μπαρ ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Έχει να κάνει με την κλασική φιλοσοφία πάνω στο ποτό. Βεβαίως, βλέπουμε και τις νέες τάσεις, ωστόσο τις ακολουθούμε εν μέρει. Όποιος έρθει εδώ θα βρει τις κλασικές προτάσεις στα ποτά, τα οποία έχουν πειραχτεί λίγο, χωρίς, ωστόσο να χάνουν τον χαρακτήρα τους. Μας αρέσει η διαχρονικότητα στις επιλογές του αλκοόλ, δηλαδή, χωρίς πολλές προσθήκες. Στόχος μας είναι ό,τι πάρει στα χέρια του ο πελάτης να είναι σωστό ακόμη και αν αυτό είναι απλά ένα ουίσκι ή ένα τζιν με τόνικ».

Δεν γινόταν να μην αναφερθούμε και στο όνομα του μαγαζιού, το οποίο «Έχει δύο έννοιες. Πρόκειται για σύνθετη λέξη αγγλική και γαλλική. Αρχικά, η μία έννοια είναι ότι πρόκειται για ένα κομμάτι του βαρελιού και η άλλη έννοια είναι αυτός, που πατάει πάνω στα βαρέλια. Επειδή εμείς εξειδικευόμαστε στο να παλαιώνουμε κοκτέιλ σε βαρέλια (πάνω από την μπάρα υπάρχουν τα βαρελάκια) γι’ αυτό επέλεξα και αυτό το όνομα».

Το φαγητό στο μπαρ σήμερα
Στη συνέχεια της συζήτησής μας, του είπα πως πλέον μία αλλαγή στον χώρο των μπαρ είναι ότι σερβίρεται και φαγητό. «Δεν είναι ωραίο αυτό; Να έρχεται κάποιος εδώ και να έχει επιλογές όσον αφορά τις γεύσεις; Εδώ είναι όλα φρέσκα και φτιάχνονται εκείνη την ώρα, δεν είναι τίποτα προκάτ. Εξάλλου, αναλόγως με το τι θα επιλέξει κάποιος να πιει μπορούμε να τον βοηθήσουμε να διαλέξει το κατάλληλο συνοδευτικό. Ουσιαστικά, το φαγητό συμπληρώνει το ποτό».

Είναι τάση αυτό; «Ναι, είναι πιστεύω. Γιατί να μην μπορείς να φας στο μπαρ; Εξάλλου, όταν βγαίνεις για φαγητό, δεν σκοπεύεις να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες. Ενδεικτικά, μερικά από τα πιάτα που φεύγουν πολύ είναι οι μπρουσκέτες, τα αλλαντικά, τα τυριά, όσα μπορούν και εύκολα να μπουν στη μέση. Ανά εξάμηνο, αλλάζει, βέβαια και το μενού στο φαγητό. Έχουμε brunch κάθε μέρα, όλες τις ώρες, είμαστε all day».

Το κεφάλαιο negroni
Το negroni στο Barrendier σερβίρεται παλαιωμένο και αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόταση. Εξάλλου, το παλαιωμένο negroni εδώ είναι μια άλλη ιστορία σε σχέση με το «κοινό negroni» -τζιν, καμπάρι, βερμούτ. Όπως μου εξήγησε ο Mario: «Περιέχει ένα blend απο τζιν, ένα βερμούτ που το φτιάχνουμε εμείς, το οποίο μένει 6 μήνες στο βαρέλι και 3 μήνες στο πιθάρι, οπότε παλαιώνεται και γίνεται λίγο πιο μεστό, αρκετά πικρό. Περιέχει ένα blend από cynar και select -απεριτίφ. Μέσα έχει κουμκουάτ, το οποίο μαρινάρεται σε παλαιωμενο negroni και κάρδαμο.

info
Barreldier, Βουλής 7, Αθήνα, τηλ. 210 3254711.

 

Δείτε επίσης:
4 κλασικά κοκτέιλ που ίσως δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη

Φτιάχνουμε την τέλεια σπιτική Μargarita κοκτέιλ

Midnight Stinger: Το κοκτέιλ που απαιτεί ένα διάσημο ιταλικό λικέρ