Έχουν κοινό παρoνομαστή το ουίσκι. Φτιάχνονται απλώς σε ένα mixing glass, με τη μείξη δύο ή τριών υλικών και ανήκουν στην κατηγορία των κλασικών κοκτέιλ.

Σκηνή πρώτη
Ο bartender βάζει 2 κύβους ζάχαρης μέσα στο mixing glass, τους μουσκεύει με λίγες σταγόνες αρωματικά bitters και ελάχιστο νερό. Με την επίπεδη πλευρά του bar spoon ξεκινάει να συνθλίβει τους κύβους μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτει το ουίσκι, μπόλικα παγάκια και αρχίζει να ανακατεύει. Μαθαίνω ότι με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε το ιδανικό dilution (αραίωση) που χρειάζεται το κοκτέιλ. Μετά από λίγη ώρα ανάδευσης ο bartender πιάνει ένα χαμηλό ποτήρι (τύπου old fashioned), βάζει ένα μεγάλο μπλοκ πάγου και σουρώνει το κοκτέιλ. Αρωματίζει με τα έλαια μιας φλούδας πορτοκαλιού, τη ρίχνει μέσα και μου σερβίρει το Old Fashioned. Έτσι κάπως βασανιστικά και αργά φτιάχνεται αυτό το κλασικό κοκτέιλ. Δεν θέλει πολλά υλικά, ούτε σέικερ. Η συνταγή του, μάλιστα, είναι τόσο απλή, που στην αρχή της καριέρας του χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως τρόπος να απολαμβάνει κανείς ένα σκούρο απόσταγμα, με ζάχαρη, νερό και bitters. Δηλαδή με το «old fashioned» στυλ. Η ιστορία τού εν λόγω ποτού ξεκινά πριν από περίπου 200 χρόνια. Άλλαξε πολύ στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Του προστέθηκαν υλικά όπως άχνη ζάχαρη, σόδα και διάφορα mix από πορτοκάλι, κεράσια και ανανά για να επιστρέψει στην απλή του μορφή στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 όταν «ξανασυστήθηκε» και αγαπήθηκε από τους bartenders.

Συνταγή
60 ml Rye ή Bourbon ουίσκι
2 κύβοι ζάχαρη
3 dash αρωματικά bitters
1 φλούδα πορτοκάλι

Σκηνή δεύτερη
Το mixing glass στήνεται και πάλι στην μπάρα. Αυτή τη φορά γλυκό βερμούτ, ουίσκι και αρωματικά bitters μπαίνουν από την αρχή μέσα μαζί με πολλά παγάκια. Η ανάδευση ξεκινά. Παραδίπλα ένα κουπέ ποτήρι γεμάτο θρυμματισμένο πάγο περιμένει υπομονετικά. Με μια γρήγορη και βιαστική κίνηση ο bartender αδειάζει το ποτήρι και σουρώνει σε αυτό το κοκτέιλ. Του προσθέτει ένα κερασάκι μαρασκίνο και σερβίρει ένα γλυκό, επιβλητικό Manhattan. Μιλάμε ίσως για το πιο δημοφιλές κλασικό κοκτέιλ με ουίσκι που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ιστορίες γύρω από το όνομά του πολλές, όμως πάντα με τα ίδια στοιχεία.
Εκείνο που καθορίζει τον χαρακτήρα είναι το βερμούτ. Αν βάλουμε ξηρό, θα έχουμε ένα ξηρό Manhattan, αν βάλουμε γλυκό θα έχουμε ένα γλυκό, και αν τα συνδυάσουμε, σε ίση αναλογία, τότε θα έχουμε ένα Perfect Manhattan, κοινώς ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Συνταγή
60 ml Rye ή Bourbon ουίσκι
30 ml βερμούτ
1 dash αρωματικά bitters

Το Manhattan είναι το πιο δημοφιλές κλασικό κοκτέιλ με ουίσκι, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο χαρακτήρας του καθορίζεται από το βερμούτ.

Σκηνή τρίτη και τελευταία
Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής μας είναι το σκωτσέζικο ουίσκι που συνδυάζεται με Drambuie (λικέρ από σκωτσέζικο ουίσκι, μέλι ρείκι, βότανα και μπαχαρικά) για να μας δώσουν το κλασικό Rusty Nail. Η διαδικασία παρασκευής του ίδια: mixer glass, ανάδευση, σούρωμα και σερβίρισμα. Το «σκουριασμένο καρφί», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, λέγεται ότι δημιουργήθηκε το 1942 σε ένα μπαρ της Χαβάης για τον καλλιτέχνη Theodore Anderson. Έγινε, όμως, γνωστό τη δεκαετία του ’50 από το Club 21 της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα πολύ απλό κοκτέιλ με ιδιαίτερο δυνατό χαρακτήρα, χρυσαφένιο γοητευτικό χρώμα και γλυκιά γεύση.

Συνταγή
45 ml Scotch ουίσκι
15 ml Drambuie liqueur

Δείτε επίσης:
Φτιάχνουμε εύκολα κοκτέιλ με 3 υλικά

Κοκτέιλ με σαφράν έχετε δοκιμάσει;

Κoκτέιλ Manhattan, η γοητεία του κλασικού