Τα Julep είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία κοκτέιλ που σερβίρονται με θρυμματισμένο πάγο ενώ ένα από τα βασικά τους στοιχεία είναι το ουίσκι, η ζάχαρη και ο δυόσμος.  Παραδοσιακά σερβίρονται σε ειδικά ποτήρια τα οποία ονομάζονται Julep και είναι μεταλλικά, ώστε να παγώνουν και εξωτερικά.

Η ιστορία του ξεκινά στις ΗΠΑ  κάπου στα μέσα του 18 αιώνα, όταν ένας μπάρμαν του αμερικανικού νότου το έφτιαξε σε ένα μπαρ. Ωστόσο, η δημοφιλία του ξεκίνησε έναν αιώνα μετά, περί τα τέλη του 19ου αι., καθώς έγινε το επίσημο ποτό των ιπποδρομιών του Kentucky Derby.

Πρόκειται για ένα εύκολο ποτό, αρωματικό και πολύ δροσιστικό.

Δείτε πώς να το ετοιμάσετε

Τα συστατικά του
Θα χρειαστείτε μόνο τέσσερα συστατικά για να κάνετε ένα Mint Julep.
Δυόσμο: φρέσκο φυσικά.
Απλό σιρόπι: αντί να χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική ζάχαρη, που θα πρέπει να διαλυθεί, χρησιμοποιήστε ένα σιρόπι το οποίο θα φτιάξετε από ίσα μέρη νερού και ζάχαρης.
Bourbon: ένα κλασικό μπέρμπον ή ουίσκι ταιριάζει εδώ.
Πάγος: ο πάγος είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το κοκτέιλ. Θα χρειαστείτε πολύ θρυμματισμένο πάγο για να γεμίσετε το ποτήρι. Αυτού του είδος ο πάγος λειώνει αργά και παρέχει τη σωστή αραίωση που είναι το κλειδί σε αυτό το ποτό.

Υλικά για 1 ποτήρι
8 φύλλα φρέσκου δυόσμου
1 κουτ. σούπας σιρόπι
1/4 φλιτζ. Bourbon
θρυμματισμένος πάγος
1 κλωναράκι φρέσκο δυόσμο, για το στόλισμα

Διαδιακασία
Τοποθετούμε τα φύλλα του δυόσμου και το σιρόπι σε ένα ποτήρι για julep ή για old fashioned. Ανακατεύουμε απαλά με το αναδευτήρι για περίπου 20 δευτερόλεπτα μέχρι να δώσει ο δυόσμος τα αρώματά του χωρίς να διαλυθούν τα φύλλα του. Προσθέτουμε το μπέρμπον και ανακατεύουμε ξανά.
Ρίχνουμε στο ποτήρι θρυμματισμένο πάγο και ανακατεύουμε προσεχτικά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε με πάγο μέχρι να κάνει ένα σχήμα πυραμίδας, που ξεπερνά το χείλος του ποτηριού. Γαρνίρουμε με ένα κλωναράκι δυόσμο και σερβίρουμε με καλαμάκι.

Συμβουλές
– Να είστε προσεχτικοί με τον δυόσμο. Ανακατέψτε τα φύλλα του με το απλό σιρόπι απαλά, ώστε τα φύλλα να μαραθούν, αλλά αν μείνουν ανέπαφα. Το υπερβολικό ανακάτεμα βγάζει υπερβολικά πολλά από τα έλαια το δυόσμου κάνοντάς το ποτό πικρό. Επιπλέον, δεν είναι ευχάριστο να καταπίνετε μικρά κομμάτια φύλλων.
– Ανακατέψτε με λίγο πάγο. Αφού ρίξετε το Bourbon, ρίξτε στο ποτήρι αρκετό πάγο και δώστε ένα καλό ανακάτεμα πριν γεμίσετε με τον υπόλοιπο πάγο. Αυτό βοηθά τις γεύσεις να ενωθούν.
– Πάντα σερβίρετε με καλαμάκι. Χωρίς καλαμάκι θα προσπαθείτε να πιείτε από ένα ποτήρι γεμάτο πάγο, το οποίο είναι κάπως δύσκολο. Το καλαμάκι, επίσης, βοηθά να πιείτε από το βάθος του ποτηριού, όπου το ποτό είναι πιο συμπυκνωμένο.