Οι λάτρεις της τεκίλας είναι πολλοί και φανατικοί. Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το ποτό είναι ότι είναι αρκετά ευέλικτο και έτσι μπορείτε να το πιείτε είτε σκέτο είτε σε κοκτέιλ, όπως είναι τα all time classic margarita και paloma. Η τεκίλα μπορεί να παραχθεί μόνο σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού, που υπάρχει το φυτό Μπλε αγαύη (Agave tequilana) από το οποίο και φτιάχνεται. Όσον αφορά τους τύπους της καθορίζονται από την ωρίμαση τους, δηλαδή, πόσο χρόνο έχει μείνει στα βαρέλια. Οι γεύσεις και τα αρώματα της τεκίλας διαφέρουν ανάλογα με το κλίμα, το έδαφος και το πού βρίσκονται τα φυτά μπλε αγαύης.

Τα 5 είδη τεκίλας

Blanco
Η blanco τεκίλα γνωστή και ως ασημένια ή λευκή παλαιώνεται μόνο για δύο μήνες, μπορεί και καθόλου, και εμφιαλώνεται εντός 60 ημερών από την απόσταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια καθαρή τεκίλα που χρησιμοποιείται κυρίως για τα κοκτέιλ, όπως τη margarita άλλα και για ελαφριά ποτά που περιέχουν χυμούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Phillip Zapara (@philzap)

Joven
Joven σημαίνει νέος στα ισπανικά. Αυτός ο τύπος συνδυάζει την τεκίλα blanco με μια πολύ μικρή ποσότητα παλαιωμένης τεκίλας. Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό των δύο κόσμων: τα καθαρά χαρακτηριστικά της blanco συνδυαστικά και με τις πιο ώριμες ιδιότητες της reposado ή της extra añejo. Συνήθως έχουν κεχριμπαρένιο χρώμα, με αρώματα λουλουδιών, γλυκές νότες βανίλιας, μπαχαρικών και φρούτων. Η τεκίλα joven ταιριάζει καλά σε έντονα ανάμεικτα ποτά, όπως ένα Mexican Mule με μπύρα τζίντζερ, χυμό λάιμ και σιρόπι αγαύης.

Reposado
Οποιαδήποτε τεκίλα παλαιωθεί σε βαρέλι από δρυ για περισσότερες από 60 ημέρες αλλά και λιγότερο από έναν χρόνο χαρακτηρίζεται ως reposado, που μεταφράζεται σε ξεκούραστη από τα ισπανικά. Η παλαίωση σε δρύινο βαρέλι προσθέτει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και όμορφες νότες βανίλιας, κανέλας και άλλων μπαχαρικών στο ποτό. Οι reposados μπορούν να αντικαταστήσουν το bourbon σε ένα old fashioned, ειδικά αν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με νέκταρ αγαύης. Η reposado μπορεί επίσης να προσθέσει γεύση σε ένα Manhattan ή σε μαρτίνι με βερμούτ bianco και bitters πορτοκαλιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CHEST Magazine (@chestmagazine)


Añejo
Η τεκίλα που έχει παλαιωθεί πάνω από έναν χρόνο, αλλά λιγότερο από τρία χρόνια, είναι μια τεκίλα añejo, δηλαδή, «παλιά». Αυτός ο επιπλέον χρόνος παλαίωσης επιτρέπει στην τεκίλα να αποκτήσει μια πιο γεμάτη γεύση και πιο σκούρο χρώμα. Η τεκίλα claro είναι ένας ειδικός τύπος añejo που φιλτράρεται για να αφαιρεθεί το χρώμα της.

Extra añejo
Αυτή η νεότερη ταξινόμηση, η οποία εμφανίστηκε μόλις το 2006, συχνά απευθύνεται στους οπαδούς των bourbon. Αυτό συμβαίνει επειδή οι extra añejo πρέπει να «ξεκουραστούν» για περισσότερα από τρία χρόνια στα βαρέλια, γεγονός που εξηγεί γιατί το όνομα μεταφράζεται σε εξαιρετικά παλιό. H διαδικασία παλαίωσης έχει ως αποτέλεσμα πιο πλούσιες γεύσεις σαν ουίσκι καραμέλας, βανίλιας και κανέλας. Για να εκτιμήσετε το περίπλοκο γευστικό προφίλ της, πρέπει να την πιείτε σκέτη ή με παγάκια.

Πώς να επιλέξετε την τεκίλα που σας ταιριάζει
Κάθε είδος τεκίλας έχει τη δική του μοναδική γεύση, χρώμα και χαρακτηριστικά, που προσδίδονται κατά τη διαδικασία της ωρίμασης. Δεν υπάρχουν κανόνες που να υπαγορεύουν πώς να την απολαύσετε, καθώς αυτό εξαρτάται από την ποιότητά της και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ωστόσο, εάν ψάχνετε για ένα πλούσιο ποτό που να το απολαύσετε μόνο του, μπορείτε να επιλέξετε την τεκίλα añejo ή extra añejo. Από την άλλη, οι τεκίλες blanco, joven και reposado είναι ιδανικές σε κοκτέιλ. Τέλος, να θυμάστε πως όποιο είδος κι αν αγοράσετε, πρέπει να ελέγξετε αν το μπουκάλι φέρει την ετικέτα προέλευσης από 100% μπλε αγαύη, δηλαδή ότι πρόκειται για καθαρή τεκίλα.

Δείτε επίσης:
Έχεις τεκίλα; Φτιάξε 5 κοκτέιλ!

Εσύ, ποιο είδος τεκίλας πίνεις;

Δες πώς φτιάχνεται η τεκίλα στο μακρινό Μεξικό