Από το Κιλκίς μέχρι τα Κύθηρα και από την Σκόπελο μέχρι την Κεφαλονιά οι μεγάλες αδυναμίες του χειμώνα…

Μπορεί το λικέρ να μην είναι ελληνική εφεύρεση -την πατέντα έχουν Ιταλοί μοναχοί από τον 13ο μ.Χ. αιώνα, αν και πολλοί θα διαφωνήσουν παραπέμποντας στο χωνευτικό ποτό με γλυκάνισο του Ιπποκράτη- αλλά από την μια άκρη στην άλλη της Ελλάδας μπορεί να ανακαλύψει κανείς σπάνιες συνταγές.

Από την πικρομάντολα από πικραμύγδαλο της Κεφαλονιάς μέχρι το ροζολί με κανέλα και πορτοκάλι της Λευκάδας -απομεινάρι των Βενετσιάνων- και από την φατουράδα των Κυθήρων, το τσιριγώτικο τσίπουρο με πορτοκάλι, μανταρίνι και κανέλα, μέχρι το κερκυραϊκό κουμ-κουάτ, την χιώτικη μαστίχα και το κίτρο Νάξου από τα φύλλα κιτριάς με διεθνή φήμη.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, η συνταγή φυλάσσεται σαν επτασφράγιστο μυστικό όπως στο Τίποτα της Τρίπολης και στην πατρινή τεντούρα ή μελαμψή καλλονή, που έχει κατοχυρωθεί πλέον και με Γεωγραφική Ενδειξη.

Το πιο μυστηριώδες, όμως, είναι το sette herbe που έφτιαχναν για την βαρυστομαχιά οι Φραγκισκανοί μοναχοί στη Μονή Κυράς της Φιλέρημου στη Ρόδο με επτά βότανα (πιθανόν ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι και αψιθιά) που μάζευαν από τους γύρω λόφους.

Ακόμα και σήμερα που έχουν εγκαταλείψει το νησί, συνεχίζει να παράγεται με τον ίδιο τρόπο για το μαγαζάκι που λειτουργεί στο μαντρότοιχο του μοναστηριού χωρίς κανείς να γνωρίζει την ακριβή σύσταση. Τα πιο χωνευτικά είναι αναμφισβήτητα με εσπεριδοειδή αλλά και αποστάγματα κανέλας και γαρίφαλου που φτιάχνουν το στομάχι.

Λικέρ καρυδάκι
Παίρνουμε 60 πράσινα καρυδάκια και τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι με ½ κιλό ζάχαρη, 2 κιλά κονιάκ, 4-5 γαρύφαλλα και 1 ξύλο κανέλας. Αφήνουμε ένα μήνα (εξαιρετικό χωνευτικό αρκεί να βρείτε καλή ποιότητα καρυδάκια).

Λικέρ λεμόνι
Καθαρίζουμε την φλούδα από 10 μέτρια λεμόνια (χωρίς το λευκό της σάρκας). Τα τοποθετούμε σε 1 λίτρο κονιάκ και αφήνουμε 1 μήνα. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 800 γρ. ζάχαρη και 1 λίτρο νερό. Ανοίγουμε το μπουκάλι, ρίχνουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε και αφήνουμε ακόμα 20-30 μέρες.

Λικέρ κράνα
Βράζουμε 5 ½ φλιτζάνια μεγάλα ώριμα κράνα (σαν άγρια μούρα) μαζί με 2 ¾ φλιτζάνια ζάχαρη. Το σουρώνουμε σε τουλπάνι (χωρίς να πατάμε γιατί θα θολώσει το λικέρ) και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι κονιάκ. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και φυλάσσουμε σε σκιά.

Δείτε επίσης:

6 απίθανα σπιτικά λικέρ

Λικέρ δυόσμου και πικραμύγδαλου

Κλασικό γλυκό σουφλέ με λικέρ Grand Marnier