Το τσουρέκι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Πάσχα. Αφράτο και μυρωδάτο, το αγαπημένο μας γλυκό θέλει τέχνη και χρόνο για να γίνει όπως πρέπει. Κάποιοι έχουν το μεράκι και την υπομονή να το φουρνίσουν στο σπίτι όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές. Ευτυχώς, όσοι δεν προλαβαίνουν να μπουν στην κουζίνα ή η ζαχαροπλαστική δεν είναι το φόρτε τους μπορούν να τα προμηθευτούν από τους καλύτερους τεχνίτες. Ιδού μερικά από τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης που φτιάχνουν τσουρέκια εξαιρετικά.

Rita’s cookies
Η Ρίτα Αμιραλιάν φτιάχνει καθημερινά φανταστικά κουλουράκια και μπισκοτάκια κάθε είδους, το τσουρέκι της όμως πραγματικά δεν παίζεται. Αφράτο, μαλακό, μυρωδάτο, με μεταξένιες ίνες, μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι. Το σκέτο είναι ασυναγώνιστο ωστόσο αυτό με τις σταγόνες σοκολάτας πάει την απόλαυση σε άλλο level.
Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, τηλ.: 210 4912 323

Σταυρόπουλος
Στο μικρό φούρνο στη Γαμβέττα τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους, ειδικά αυτές τις ημέρες. Φουσκωτά και βουτυράτα, γεμάτα πολίτικα αρώματα, φουρνίζονται κάθε μέρα και εξαφανίζονται πριν καν προλάβουν να κρυώσουν. Πέρα από την κλασική εκδοχή, φτιάχνουν και μικρά, γεμιστά με σοκολάτα και καρύδι αλλά και αρμένικο αλμυρό τσουρέκι.
Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3847 006

Γουναρίδη
Μπορεί αυτό το εργαστήριο φύλλου να είναι γνωστό για τις πίτες του αλλά φτιάχνει και λαχταριστό τσουρέκι που ζυμώνεται σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή. Φτιαγμένο με διαλεχτά υλικά, είναι βουτυρένιο και μαστιχάτο. Εκτός από κλασικό φτιάχνουν και σοκολατένιο, εξίσου νόστιμο.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2712 548

Πελίτ
Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο φτιάχνουν το απόλυτο πολίτικο τσουρέκι. Αφράτο και αέρινο, μυρίζει αγνό βουτύρο, μαχλέπι και μαστίχα από χιλιόμετρα. Eίναι πάντα ολόφρεσκo και διατηρείτε τέλεια για μέρες. Πασπαλισμένο με μπόλικο αμύγδαλο φιλέ και με το απαραίτητο κόκκινο αβγό στη μέση γίνεται ανάρπαστο.
Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Βάρσος
Διαλεχτά αυγά, βούτυρο που φτιάχνεται στο εργαστήριό τους, γάλα εκλεκτό και ξύσμα πορτοκαλιού είναι τα υλικά που μπαίνουν στο φίνο τσουρέκι του Βάρσου. Σχεδόν άγλυκο, χωρίς έντονα αρώματα, με χαρακτήρα βιεννέζικου μπριός, έχει φανατικούς θαυμαστές που το τιμούν δεόντως όλο τον χρόνο.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ.: 210 8012 472

Divan
Αυθεντική πολίτικη συνταγή και πρώτης ποιότητας υλικά είναι τα μυστικά της επιτυχίας σε αυτή την περίπτωση. Πασπαλισμένα με σουσάμι και μαυροκούκι τα κλασικά τσουρέκια του Divan ευωδιάζουν μαχλέπι και μαστίχα. Η ποικιλία στις γεμίσεις κλέβει τις εντυπώσεις ενώ τα κλασικά εξαντλούνται αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο.
Ναϊάδων 53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821 927

Lido
Κάθε Πάσχα ο κόσμος κάνει ουρά στην πόρτα του. Καθαρόαιμο πολίτικο ζαχαροπλαστείο φτιάχνει από το 1967 εξαιρετικό τσουρέκι διατηρώντας την παραδοσιακή συνταγή που το έκανε γνωστό. Στα highlights το νηστίσιμο τσουρέκι με ελαιόλαδο που έχει την τιμητική του σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516 898

Ρίζος Ελαία
Διάσημος για τα υπέροχα ψωμιά του αυτός ο φούρνος κάθε Πάσχα φτιάχνει εκπληκτικά τσουρέκια πολίτικα, απλά ή γεμιστά (με κάστανο, σοκολάτα κ.ά.). Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό είναι το πεντανόστιμο κολόμπα πασκουάλε (colomba pasquale). Πρόκειται για παραδοσιακό ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι με επικάλυψη λευκού γλάσου πικραμύγδαλου.
Ματρόζου 12, Κουκάκι, τηλ. 210 9249 527