Με την έναρξή του πριν 4 χρόνια, το Maison d’ Olive στο Κολωνάκι, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην ανάδειξη του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ξεκίνησε τη λειτουργία του με περίπου 100 ξεχωριστές ετικέτες και σήμερα, στα ράφια του διαθέτει περισσότερες από 200. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό δε, είναι ότι φιλοξενεί και ετικέτες από άλλες σημαντικές ελαιοκομικές χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

To Maison d’ Olive βρίσκεται στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, σε ένα κομβικό σημείο σχετικά προστατευμένο από τους πολύβουους δρόμους της πρωτεύουσας και είναι το ιδανικό σημείο για όσους αφιερώνουν χρόνο μελετώντας τον πλούτο που διαθέτει το «εθνικό» μας προϊόν. H Αρετή Σουγάρη με μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο του μάρκετινγκ και ο Κώστας Πότου, χημικός μηχανικός αλλά και ελαιοπαραγωγός είναι άνθρωποι που δίνουν ψυχή σε αυτό το θεματικό εγχείρημα. Στα ράφια του concept store ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στον ελαιοκομικό χάρτη, όπως για παράδειγμα είναι η Ξάνθη. Κορωνέικη από την Κρήτη αλλά και τον βορρά, μεγαρίτικη, χονδροελιά, γαλανή, τσουνάτη, νεμουτιάνα (Ολυμπία) αλλά και την ξενόφερτη αρμπεκίνα και αγριελιά.

Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για κάθε διαφορετική χρήση

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας γνωρίσαμε φρέσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περισσότερο γαστρονομικά που προτείνονται για να αρτύσουν σούπες ή να αναβαθμίσουν διατροφικά πράσινες σαλάτες και άλλα εδέσματα. Ανακαλύψαμε σπάνιες ελαιοποιήσεις περιορισμένης παραγωγής, βρήκαμε εντυπωσιακές φιάλες που είναι κλεισμένες σε περίτεχνα κουτιά ειδικά σχεδιασμένα για δώρα, με κάποια από αυτά να περιέχουν φύλλα χρυσού 24Κ τα οποία τυποποιούνται μόνο κατόπιν παραγγελίας. Γευτήκαμε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που ξεφεύγουν από τα δημιουργικά όρια της γαστρονομίας και περιέχουν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά ελαιοκανθάλης, με ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες για τα οστά, την καρδιά και το μυαλό.

Η ξενάγηση στα ράφια και η μελέτη στις ετικέτες συστήνεται για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος τον ελαιοκομικό χάρτη της Ελλάδας και να πάρουν μία ανάσα ελπίδας ότι η χώρα όχι παράγει αλλά μπορεί να νοστιμεύει και να θεραπεύει. Άλλωστε, τα κριτήρια αξιολόγησης για την ένταξη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στα ράφια του Maison d’ Olive είναι αυστηρά και απόλυτα καθώς επιλέγονται μόνο βραβευμένες για την ανώτερη ποιότητά τους ετικέτες από έγκριτους θεσμούς.

Ελεύθερες γευστικές δοκιμές και οργανωμένες γευσιγνωσίες

Παράλληλα, το Maison d’ Olive, μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε το εξαιρετικό ελαιόλαδο που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε, πριν το βάλουμε στο καλάθι μας. Αυτό γίνεται μέσω της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, η οποία δεν απαιτεί κάποια επιπλέον χρέωση. Με αυτόν τον τρόπο, διαλέξουμε την ποικιλία ή το blend που ταιριάζει καλύτερα στις γεύσεις μας (πιο πικάντικο, πιο πικρό ή πιο φρουτώδες), και μαθαίνουμε τι πρέπει να προσέχουμε και πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχει αλλοιωθεί. Αν επιθυμούμε να εξερευνήσουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μπορούμε να λάβουμε μέρος στα olive oil pairings που προσφέρει η ομάδα του Maison d’ Olive, κατόπιν συνεννόησης και μόνο για ολιγομελείς ομάδες.

Κάβα & Επιλεγμένα Delicatessen

Η δύναμη της ελιάς όμως δεν σταματάει μόνο στο ελαιόλαδο. Στη συλλογή των προϊόντων του καταστήματος, μπορούμε να βρούμε και μια συλλογή βρώσιμης ελιάς σε διάφορες εκδοχές όπως: επιτραπέζια, πάστα, γλυκό του κουταλιού μέχρι και ελιά γλασέ, με την τεχνική του φρουί γλασέ. Ακόμη, διαθέτει τμήμα delicatessen ψυγείου και ραφιού με εκλεκτά προϊόντα παραγωγών από την Ελλάδα αλλά και με τις δικές τους εισαγωγές από το εξωτερικό, καθώς και κάβα αυστηρά επιλεγμένων κρασιών, σαμπάνιας και αποσταγμάτων.

info
Ξανθίππου 7-9, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ: 2117353912

Κείμενα: Ιωάννα Ζέρβα, Γιάννα Μπαλαφούτη