«Με όνομα βαρύ σαν ιστορία», η ελιά αποτελεί τη νούμερο ένα πολύτιμη τροφή της χώρας μας. Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες, οικιακές και επαγγελματικές, η τιμή της συζητιέται σε γραφεία και καφενεία, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους της γης και της μεταποίησης. Και φυσικά έχει ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή και απογειώνει το εμβληματικό μας πιάτο, δηλαδή τη χωριάτικη σαλάτα.

Εξάγουμε ποιότητα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών), το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς σημείωσαν ποιοτικό ρεκόρ. Σε αντίθεση με παλαιότερες χρονιές που το αντίστοιχο εξάμηνο σημείωναν ποσοτικό ρεκόρ, με τις ΗΠΑ να εισάγουν τον μεγαλύτερο όγκο, βάζοντας σε δεύτερη -με διαφορά- θέση την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο. Όσον αφορά τους όγκους ανά κατηγορία προϊόντων, το 86,2% των συνολικών εξαγωγών αφορά επιτραπέζιες ελιές παρασκευασμένες ή διατηρημένες με άλλο τρόπο εκτός από το ξίδι ή το οξικό οξύ, πέρα από τις κατεψυγμένες. Ένα σημαντικό ποσοστό μάλιστα αφορά την πάστα ελιάς.

Μεσογειακή Διατροφή
Η στροφή των καταναλωτών στον υγιεινό τρόπο ζωής και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, βάζει την επιτραπέζια ελιά στην πρώτη θέση, όπου καταναλώνεται κυρίως ως συστατικό σε σαλάτες ή ως σνακ. Οι ποσότητες της κατανάλωσης ελιάς συνδέονται άμεσα με την εποχικότητα ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καταγράφεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς.

Η μεταποίηση της ελιάς
Αποδεδειγμένα, οι Έλληνες ξέρουν όχι μόνο να καταναλώνουν ποιοτικές ελιές αλλά και να τις μεταποιούν, είτε ερασιτεχνικά για οικιακή κατανάλωση, είτε επαγγελματικά για διάθεση στην ευρύτερη αγορά. Η μεταποίησή της κρύβει μυστικά που περνούν από γενιά σε γενιά γι αυτό και κάθε σπίτι έχει μια συνταγή που την κάνει μοναδική. Πέρα από τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που έχει κάθε ποικιλία ξεχωριστά, η ελιά μεταποιείται σε άλμη, σε ελαιόλαδο, σε ξύδι, σε κρασί, σε σκέτο αλάτι και σε ζάχαρη.

Με παραδοσιακές ή πιο σύγχρονες τεχνικές όπως είναι η τσακιστή, η χαρακτή, η αφυδατωμένη, η αποξηραμένη, η ημίξερη, η λιαστή, η φουρνιστή και η πολτοποιημένη. Επιπλέον, η ελιά διατίθεται ολόκληρη, εκπυρηνωμένη, τεμαχισμένη σε ροδέλες ή ως πούδρα. Γεμιστή ή διπλογεμιστή με ξηρούς καρπούς, με μπλε τυρί, με τσίλι, με αντζούγιες, με σκόρδο, με εσπεριδοειδή ή με αρωματικά φυτά.

«Είμαι γεμάτη προκοπή, Είμαι η ελιά η τιμημένη» όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς.

10 προϊόντα ελιάς που ξεχωρίσαμε από την ελληνική αγορά:

Chutney Ελιάς
Με επιρροές από την Ινδία, στη χώρα μας αγαπήθηκαν τα chutney, δηλαδή τα πικάντικα και ταυτόχρονα γλυκόξινα αλείμματα λαχανικών ή/και φρούτων που περιέχουν ζάχαρη, ξίδι, κρεμμύδι και πολύπλοκα καρυκεύματα. To chutney ελιάς παράγεται από την Provil, μια ελληνική εταιρεία που παράγει βοηθητικές ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, τη μαζική εστίαση και τη λιανική κρέατος. Παρασκευάζεται με πράσινη ελιά σε ποσοστό 37% και περιέχει ζάχαρη, νερό, δεξτρόζη, ξίδι, άμυλο, κόκκινη πιπεριά αφυδατωμένη, μπαχαρικά, σκόρδο αφυδατωμένο, κρεμμύδι σε σκόνη. Συνοδεύει ψητά κρέατα, ταιριάζει σε burgers ή μπρουσκέτες με πληθωρικά αλλαντικά και συμπληρώνει ευχάριστα ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.
Κυκλοφορεί σε συσκευασία του ενός κιλού και απευθύνεται κυρίως στη μαζική εστίαση.

Μαρμ…ελιά
Με έξυπνη ονομασία που παίζει με τις λέξεις «μαρμελάδα» και «ελιά» η «μαρμ…ελιά» παρασκευάζεται από δυο διαφορετικές ποικιλίες ελιάς και γλυκαίνει αφού πρώτα χάσει την πικράδα της. Είναι μία ασυνήθιστη γεύση με έντονο χαρακτήρα και χρειάζεται μόνο προζυμένιο ψωμί για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Δοκιμάστε τη και πάνω σε ένα κατσικίσιο τυρί ψημένο στη σχάρα ή σε ένα σαγανάκι.
Παράγεται από την εταιρεία Simply Delicious και θα τη βρείτε σε παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και καφεκοπτεία.

Ελιές Καλαμών Φούρνου
Οι Kalamata Baked Olives είναι εκπυρηνωμένες ελιές Καλαμών που έχουν αργοψηθεί σε φούρνο, χωρίς να έχουν χάσει στοιχεία από τη γνώριμη γεύση της ελιάς Καλαμών και χωρίς να έχουν ζαρώσει. Δεν περιέχουν συντηρητικά ή χημικά πρόσθετα και κυκλοφορούν σε τρεις γεύσεις. Φυσική, με τσίλι και με ισορροπημένο σκόρδο-κρεμμύδι. Πρόκειται για μία άρτια εκτελεσμένη ιδέα μεταποίησης της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, γι αυτό και πέρασε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης του διαγωνισμού καινοτομίας “Sial Innovation selection 2022” που διοργανώθηκε στο Παρίσι. Παράγονται από την εταιρία mam.ellada που έχει έδρα στην Καλαμάτα και αποτελούν μια έξυπνη λύση για σνακ στο γραφείο ή στο σχολείο.
Θα τις βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Σνακ ελιάς με αποξηραμένα φρούτα
Σνακ από λιαστές, φυσικά γλυκές, πράσινες και μαύρες ελιές Χαλκιδικής χωρίς συντηρητικά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με χαμηλό αλάτι. Είναι σνακ έτοιμο προς χρήση, χωρίς καθόλου υγρά, με υψηλή διατροφική αξία και χαμηλές θερμίδες και συμπληρώνουν ευχάριστα τις πράσινες σαλάτες. Παρασκευάζεται με ελιές που καλλιεργούνται στους ελαιώνες της εταιρίας Yanni’s, στη Νέα Ποτίδαια της Χαλκιδικής.
Θα τις βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Ελιές Cocktail ψυγείου
Πρόκειται για πράσινες ελιές εκπυρηνωμένες, γαρνιρισμένες με μείγμα αρωματικών φυτών που περιέχει δυόσμο, άνηθο, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένη τομάτα και φύλλο δάφνης. Αποτελούν ιδανική πρόταση για μια ισορροπημένη διατροφή με λιγότερο αλάτι, χωρίς άλμη και χωρίς συντηρητικά. Είναι 100% φυσικό προϊόν και διατηρείται στο ψυγείο. Η σειρά των προϊόντων ψυγείου OLIVE FRESH παράγεται από την εταιρία Νίκος Στ. Χατζηπέτρου ΑΒΕΕ που βρίσκεται στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής.
Θα τις βρείτε στα supermarket Μασούτη, στα ψυγεία μαζί με τις σαλάτες και τα λαχανικά.

Γλυκό Κουταλιού Ελιά Μάκρης
Πρόκειται για ελιές που έχουν «δέσει» σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης, έχουν τραγανή σάρκα και είναι αρωματισμένες με γαρίφαλο. Σερβίρονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε πιατάκι με ένα ποτήρι παγωμένο νερό, συνοδεύουν γιαούρτι ή παγωτό και ταιριάζουν υπέροχα σε δροσερή πανακότα. Παράγονται από την εταιρία Κύκλωπας που διατηρεί έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες στην περιοχή Μάκρη της ακριτικής Αλεξανδρούπολης.
Τις γλυκές ελιές του Κύκλωπα θα τις βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen.

Πούδρα Ελιάς Χαλκιδικής
Μια διαφορετική εκδοχή της ελιάς, αυτή τη φορά σε μορφή σκόνης. Η ελιά αποξηραίνεται και στη συνέχεια μετατρέπεται σε πούδρα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ενισχυτικό γεύσης 100% φυσικό. Πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες χρήσεις της ελιάς καθώς αρτύζει, σχεδόν, όλες τις μεσογειακές συνταγές. Νοστιμεύει σούπες, φρέσκα ζυμαρικά και λευκά τυριά. Παράγεται με γεωθερμική ενέργεια από την εταιρία Γεωθερμική Ελλάδος, μία καινοτόμο επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή και ξήρανση ελληνικών φρούτων και λαχανικών με έδρα στο Νέο Εράσμιο της Ξάνθης.
Θα τις βρείτε σε επιλεγμένα delicatessen και στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Πολτός πράσινης ελιάς με λιαστή ντομάτα
Ο συνδυασμός της ελιάς με τη λιαστή ντομάτα δημιουργεί ένα έδεσμα που κερδίζει γευστικά ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Πρόκειται για ένα γευστικό άλειμμα ιδανικό για να συνοδεύσει λευκά τυριά, να προστεθεί σε μία μεσογειακή τσιαπάτα ή να συμπληρώσει έναν τσιπουρομεζέ. Παράγεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στην, πληγωμένη από τις φωτιές, περιοχή Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας.
Θα το βρείτε στα supermarket Θανόπουλος, στο διάδρομο με τα προϊόντα ελιάς.

Πράσινες ελιές γεμιστές με γαρίδα
Πράσινες ελιές γεμιστές με γαρίδα, σε έναν πρωτότυπο γευστικό συνδυασμό που θα μπορούσε να προσφερθεί ως προδόρπιο εμπνευσμένο από την Εύβοια, παρασκευασμένο με γαρίδες Ευβοϊκού και ελιές από τους ελαιώνες του νησιού. Παράγεται στην περιοχή Στροφιλιά της Βόρειας Εύβοιας από την Κεντρής ΑΕ, μια εταιρία που λειτουργεί από το 1993 και δημιουργεί γεύσεις εμπνευσμένες από την περιοχή και τη μεσογειακή διατροφή γενικότερα.
Θα τα βρείτε σε ενημερωμένα μπακάλικα, στις βιτρίνες με τα antipasti.

Ελιές ωριμασμένες στον ήλιο
Οι Ελιές Καλαμών της εταιρίας GAEA αφήνονται να ωριμάσουν με φυσικό τρόπο πάνω στο δέντρο και συλλέγονται αφότου αποκτήσουν μαύρο ή μωβ-καφέ χρώμα, ανάλογα με το ποσοστό έκθεσής τους στον ήλιο. Είναι εκπυρηνωμένες, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, τραγανή σάρκα και γερή φλούδα. Κυκλοφορούν στην αγορά σε συσκευασία που τις διατηρεί πάντα φρέσκες, δεν περιέχουν άλμη και είναι έτοιμες προς κατανάλωση ως σνακ ή ως συνοδευτικό σε σαλάτες και σε όσπρια.
Θα τις βρείτε σε όλα τα supermarket, στο διάδρομο με τα υπόλοιπα προϊόντα ελιάς.