Μόλις στρίψεις από την Αθηνάς στην Ευριπίδου τα αρώματα σε παίρνουν από τη μύτη και το μάτι σου πέφτει στην ουρά των ανθρώπων που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. Μόλις έφτασες στο Μπαχάρ..

Τα αρώματα που αναδύονται από το Μπαχάρ με “τραβούν” να ανακαλύψω έναν πραγματικό παράδεισο μπαχαρικών και βοτάνων που συνωστίζονται σε βάζα, ξύλινα κουτιά και τσουβαλάκια, δημιουργώντας μια τεράστια γκάμα, που ξεπερνά τα 2.500 είδη και συνεχώς ανανεώνεται.

mpaxa-DSC_1335

Το μαγαζί βρίσκεται στην καρδιά της αθηναϊκής αγοράς, στο νούμερο 31 της Ευριπίδου, και σε κερδίζει με την τεράστια ποικιλία του και χάρη στη φρεσκάδα και την ποιότητα των προϊόντων του. Άλλωστε, τίποτα δεν μπαίνει στις προθήκες του Μπαχάρ αν πρώτα δεν το δοκιμάσουν οι ίδιοι οι άνθρωποί του, για να βεβαιωθούν ότι προσφέρουν στους πελάτες τους πάντα το καλύτερο.

Την καρδιά σου, βέβαια, κλέβει και ο ίδιος ο χώρος, που αφήνει στην άκρη κάθε περιττή πολυτέλεια, διατηρώντας αναλλοίωτη την εικόνα του παραδοσιακού μπαχαροπωλείου, όπου κυριαρχούν τα χρώματα και οι γαργαλιστικές ευωδιές. Τα μπαχαρικά, τα βότανα, τα αφυδατωμένα λαχανικά, τα αλάτια, οι σπόροι, οι ρίζες, τα όσπρια και τα δημητριακά τοποθετημένα σε θήκες και σακιά, αλλά και τα μίγματα μπαχαρικών και τα αιθέρια έλαια μέσα σε βάζα πάνω στα ξύλινα ράφια, όλα πολύχρωμα και ξεχωριστά, είναι η μόνη διακόσμηση του μαγαζιού.

Και αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά με την άψογη και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πάντα πρόθυμων και ενημερωμένων πωλητών του Μπαχάρ, δεν είναι να απορεί κανείς που οι πελάτες σχηματίζουν ουρά έως έξω στο πεζοδρόμιο, από το πρωί έως το μεσημέρι.

mpaxa-DSC_1339

Και στην κορυφή… ανθός κανέλας
Από το Μπαχάρ προμηθευόμαστε ό,τι μπαχαρικό και βότανο βάζει ο νους και ζητάει η συνταγή, γλυκιά και αλμυρή. Η κυρία Μαρία μου μιλάει με προθυμία για την πολύ μεγάλη γκάμα των πιπεριών τους, που πέρα από τα γνωστά, όπως μαύρο, κόκκινο, λευκό, ροζέ και πράσινο, περιλαμβάνει και πιπέρι Τασμανίας, το πολύ καυτερό πιπέρι κουμπέμπε, πιπέρι Μαδαγασκάρης bourbon και μακροπίπερο. Διάσημα και τα διάφορα μίγματα μπαχαρικών, που δίνουν ξεχωριστή νοστιμιά σε όποιο πιάτο προστεθούν.

Στην τελευταία βόλτα μου ανακάλυψα και ανθό κανέλας για μυρωδάτα σιρόπια, κόκκινη και μαύρη κινόα, αλλά και χαλβαδόριζα, τη ρίζα την οποία βράζουν και προσθέτουν τον ζωμό της στη μαρέγκα του νουγκά, της γέμισης που βάζουν στις χαλβαδόπιτες για να της χαρίσει λευκότητα, ελαστικότητα και μαστιχωτή υφή. Θα βρείτε, επίσης, αποξηραμένα μανιτάρια και λαχανικά, αιθέρια έλαια, αρωματικά, τσάι, φαρμακευτικά βότανα, δημητριακά, όσπρια, ρύζι, υγιεινές τροφές και είδη ζαχαροπλαστικής.

Info
Μπαχάρ, Ευριπίδου 31, Αθήνα, www.bahar.gr