Φέτος τις γιορτές, μην ξεχάσετε να αφήσετε στο τραπέζι μια καρέκλα άδεια και ένα σερβίτσιο καθαρό. Είναι για εκείνον που ίσως δεν έχει να μοιράσει και να μοιραστεί.

Βιώνουμε ένα κενό συναισθήματος στις μέρες μας. Σαν να ’χει μουδιάσει το μέσα μας και να ξεχάσαμε πόσο όμορφο πράγμα είναι να δίνουμε και να παίρνουμε αγάπη. Τούτη η ανταλλαγή είναι μια καίρια λειτουργία της καλής ζωής, μα και της καλής μαγειρικής που μοιραία έχει επηρεαστεί από την καταχνιά των καιρών που ζούμε. Όχι, καθόλου δεν υπερβάλλω: Οι άνθρωποι γύρω μου κινούνται σκοτεινιασμένοι μέσα στην επιτηδευμένη ηλεκτρονική εικόνα τους και οι μάγειρες στις κουζίνες τους αναζητούν μια τελειότητα που συχνά κείτεται αναίσθητη σε ένα εικονικό πιάτο ματαιοδοξίας.

Οι γιορτές είναι εδώ και μας υπαγορεύουν εμφατικά την ανάγκη μας για αγάπη. Είναι ένα σκούντημα στον ώμο που μας υπενθυμίζει τι αληθινά μας λείπει. Στην κουζίνα εκφραστική της αγάπης είναι η απροσποίητη, αβίαστη, τρυφερή νοστιμιά. Αυτή που θα ζεστάνει τις ψυχές με το απαλό άγγιγμά της. Δεν θέλει ούτε τα ακριβά τραπεζομάντιλα, ούτε τα καλά σερβίτσια. Η αρχοντιά της θα αναδυθεί από τους μυρωδάτους ατμούς μιας κατσαρόλας στη μέση του τραπεζιού που, καθώς διαπερνούν τις μύτες των ανθρώπων, ενώνονται με ένα γαϊτανάκι ατόφιου θετικού συναισθήματος.

Εγώ πιστεύω στον άνθρωπο και στην ανθρωπιά. Όσο και αν με βασανίζει η απρόσωπη επιτήδευση μέσα και έξω από τις κουζίνες, δεν εγκαταλείπω. Σας καλώ όλους να στήσουμε εκείνο το μεγάλο τραπέζι που χωρεί έναν ακόμα μόνο, μα και ολόκληρο τον κόσμο. Με τον πλούτο του νόστιμου και του λιμπιστικού, με το σάλιο να πλημμυρίζει το στόμα ανεξέλεγκτα, θα βρει και η αγάπη ένα μονοπάτι να βαδίσει πιο εύκολα. Να γλιστρήσει μέχρι το μέρος της καρδιάς και να ζεστάνει τα μουδιασμένα φύλλα της. Να έρθει το χαμόγελο αβίαστα και φυσικά και να γίνει η τρυφερή κουβέντα και ο λόγος ο καλός ασυναίσθητος και απροσποίητος. Να λάμψουνε τα μάτια μας τα σβησμένα, καθώς κοιταζόμαστε μεταξύ μας.

Να το στήσουμε εκείνο το μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Να το στήσουμε παντού. Σε εστιατόρια και ταβέρνες, σε κουτούκια και μεζεδοπωλεία, σε καφενεία και ταχυφαγεία, στα σπίτια μας και σιγά-σιγά και στις ψυχές μας. Να μαγειρέψουμε γιορτινά για τους ανθρώπους μας με τα πολλά και τα λίγα, με τα εύκολα και τα δύσκολα, με τα πλούσια και τα φτωχά. Σημασία δεν έχει αυτό. Σημασία έχει να το στήσουμε τίμια και να μαγειρέψουμε με ειλικρίνεια και αγάπη για τους άλλους, όχι για τους τύπους και τους κανόνες. Όχι για να σκάσουμε στο φαΐ, όχι για να εντυπωσιάσουμε. Μα για να δώσουμε στη νοστιμιά χώρο να μας ενώσει και στην αγάπη να μας ξαναθυμηθεί.

Και μην ξεχάσετε να αφήσετε στο τραπέζι μια καρέκλα άδεια και ένα σερβίτσιο καθαρό. Είναι για εκείνον που ίσως δεν έχει να μοιράσει και να μοιραστεί. Χωράει και αυτός στο μεγάλο μας τραπέζι. Καλές γιορτές σε όλους.

info
Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι μάγειρας και ιδιοκτήτης του κρητικού εστιατορίου Χαρούπι στη Θεσσαλονίκη.