Η δημιουργία μηδενικών οργανικών απορριμμάτων δεν είναι ουτοπία και αυτό αποδεικνύεται από παγκόσμιες πρακτικές που ευτυχώς υιοθετούμε.

Ανακύκλωση τροφίμων: η πράσινη συνταγή

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα από τα απορρίμματά της κουζίνας αξίζουν πραγματικά να καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων; Γνωρίζετε ότι τα οργανικά απόβλητα που πετάμε καθημερινά μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολύτιμο φυσικό λίπασμα για τις γλάστρες; Ό,τι μπορείτε να φτιάξετε ένα ρόφημα πλούσιο σε μαγνήσιο από μπανανόφλουδες; Σίγουρα έχετε ακούσει για τη σημασία της ανακύκλωσης, αλλά τι γίνεται όταν το πρόβλημα φτάνει στην κουζίνα μας; Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στις δράσεις που δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον μέσα από απλές και εφικτές πρακτικές ανακύκλωσης; Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από τις επιλογές μας και τη συμπεριφορά μας. Η συνειδητή κατανάλωση θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, με την κομποστοποίηση να είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Κομποστοποίηση: επιστρέφουμε τα τρόφιμα στη γη

Παρότι ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών είναι εξοικειωμένο με την ανακύκλωση πλαστικών, μετάλλων και χαρτιού, εντούτοις, η ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων συχνά παραμελείται. Τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή αυτά που προέρχονται από υπολείμματα της κουζίνας, όπως φλούδες φρούτων, τσόφλια αυγών, κατακάθια καφέ κτλ, μπορούν να διασπαστούν από μικροοργανισμούς και να μετατραπούν σε φυσικό λίπασμα (κομπόστ) πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Με την κομποστοποίηση επιστρέφουν τα τρόφιμα ξανά ως ωφέλιμα συστατικά στη γη με θετικό πρόσημο και με αυτή την πρακτική συμβάλλουμε στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην ευημερία τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ανθρώπων.

Μικρή πράξη, μεγάλη αλλαγή: ανακύκλωση για ένα καλύτερο αύριο

Το Django είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που εντάχθηκαν πρόσφατα στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων του Δήμου Αθηναίων. «Στο Django η αειφορία αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας μας. Από την έναρξη της λειτουργίας, πριν τέσσερα χρόνια, ανακυκλώνουμε σχεδόν όλα τα απορρίμματα που παράγουμε. Ακόμα και για τα υλικά συσκευασίας επιλέγουμε μόνο κομποστοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα, από τα κυπελάκια μέχρι τα κουταλάκια. Πριν λίγους μήνες, έπειτα από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα, ενταχθήκαμε στο πιλοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ειδικά για εμάς τους καταστηματάρχες εστίασης. Ο καφέ κάδος βρίσκεται μπροστά στο μαγαζί, έχουμε το κλειδάκι μας και συλλέγουμε τα απορρίμματα σύμφωνα με τις υποδείξεις» αναφέρει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Καρακατσάκης.

Σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η Αθήνα σε μία πιο οικολογική πόλη, έχουν ήδη τοποθετηθεί καφέ κάδοι σε καταστήματα εστίασης, ενώ περισσότεροι από 2.000 υπάρχουν πλέον στις συνοικίες της πρωτεύουσας για να εξυπηρετούν τα νοικοκυριά και τους πολίτες. «Κατά τη διαδικασία άδειας λειτουργίας, δεν μας ζητήθηκαν προδιαγραφές για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων» δηλώνει η μαγείρισσα Αργυρώ Κουτσού που άνοιξε πριν λίγες ημέρες το δικό της εστιατόριο Koutsou & Co στο κέντρο της Αθήνας.

Συλλογή βιοαποβλήτων: επιστρέφουμε στη φύση όσα της ανήκουν

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που ιδρύθηκε με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ανακύκλωση, ενισχύει τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής με καφέ κάδους και απορριμματοφόρα οχήματα για την καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, ώστε αφενός μεν να αυξηθούν οι ποσότητες που οδηγούνται προς κομποστοποίηση και αφετέρου να μειωθούν τα απόβλητα που διατίθενται στον ΧΥΤΑ για ταφή. Το κόμποστ που παράγεται από τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, είναι ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό υψηλής ποιότητας κατάλληλο για επαγγελματική και οικιακή χρήση. To εδαφοβελτιωτικό «ΓΑΙΑ Αττικής» είναι πιστοποιημένο για εφαρμογή σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες, στην ανθοκομία και σε εφαρμογές αστικού πρασίνου. Η διάθεσή του γίνεται από τον ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με τους Δήμους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής, ο Δήμος Βριλησσίων πρωτοστατεί στη συλλογή βιοαποβλήτων και ακολουθούν οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης, ενώ μηδενική είναι η δράση των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας και Σπετσών.

Μόλις πρόσφατα, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ ΚΜ) προμήθευσε 38 Δήμους της Περιφέρειας με καφέ κάδους για την εφαρμογή του Προγράμματος Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων. Στην Κρήτη, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης αν και ξεκίνησε δειλά τη δράση, δεν σημειώνει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αντίθεση με τον Δήμο Χανίων που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες δυναμικά την εφαρμογή του προγράμματος Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) τοποθετώντας καφέ κάδους στις γειτονιές, στις επιχειρήσεις εστίασης και στα σχολεία.

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα για τους αρκετούς Δήμους της υπόλοιπης Ελλάδας. Ενδεικτικά, στον νομό Λακωνίας έχουν τοποθετηθεί κάδοι, όμως υπάρχει δυσκολία στη συλλογή από τα ειδικά απορριμματοφόρα. Στον Δήμο Πατρέων, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης, αυτό δεν περιλαμβάνει καφέ κάδους για βιοαπόβλητα. Στον Δήμο Λήμνου, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η δημιουργία του δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Στον πολίτη, η απουσία επαρκούς και στοχευμένης ενημέρωσης οδηγεί σε απογοήτευση και σύγχυση. Αυτό φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τους καταναλωτές που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένο σύστημα συλλογής οργανικών απορριμμάτων στους καφέ κάδους. Ένα μικρό ποσοστό καταναλωτών είναι ήδη ευαισθητοποιημένο και αναζητά τρόπους κομποστοποίησης, ωστόσο είτε δεν βρίσκει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, είτε πράττει κατά βούληση.

Δράστε τώρα

«Η επιστήμη είναι σαφής. Δεν συζητάμε πλέον για βιώσιμη κατανάλωση αλλά ότι πρέπει επειγόντως να δράσουμε. Αυτή τη στιγμή, οι πόροι που καταναλώνονται στο σπίτι, απορρίπτονται με τρόπο που οδηγεί στην τριπλή πλανητική κρίση: α)την κρίση της κλιματικής αλλαγής, β)την κρίση της φύσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας και γ)την κρίση της ρύπανσης και των αποβλήτων. Πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους με βιώσιμο τρόπο και υπεύθυνα», αναφέρει η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Τα νοικοκυριά είναι πρωταγωνιστές στην παραγωγή απορριμμάτων

Με την αύξηση της παραγωγής αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανάγκη για αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Μια σημαντική κατηγορία αποβλήτων που μπορούμε να ανακυκλώσουμε αποτελούν τα οργανικά απόβλητα που παράγονται καθημερινά στις κουζίνες μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο έτος της πανδημίας, δημιουργήθηκαν στην ΕΕ περίπου 131 κιλά αποβλήτων τροφίμων ανά κάτοικο. Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 54% των αποβλήτων τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 46% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα οικιακά απόβλητα είναι σχεδόν διπλάσια από τα απόβλητα που προκύπτουν από τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή και την παρασκευή τροφίμων και ποτών (11kg και 28kg ανά κάτοικο- 9% και 21%, αντίστοιχα). Τομείς στους οποίους υπάρχουν στρατηγικές για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, για παράδειγμα με τη χρήση απορριπτόμενων τμημάτων ως υποπροϊόντα. Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες μαζικής εστίασης αντιπροσώπευαν 12 κιλά αποβλήτων τροφίμων ανά κάτοικο (9 %), ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή τροφίμων σημειώνουν τη μικρότερη ποσότητα αποβλήτων τροφίμων (9 κιλά- 7 %).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, κάθε χρόνο, μια 4 μελής οικογένεια πετά κατά μέσο όρο
⦁ 35,6 κιλά σε λαχανικά
⦁ 24,8 κιλά σε φρούτα
⦁ 22 κιλά σε αρτοπαρασκευάσματα
⦁ 20 κιλά σε γαλακτοκομικά
⦁ 12,4 κιλά σε ζυμαρικά και ρύζι
⦁ 10,8 κιλά σε πατάτες
⦁ 10,4 κιλά σε κρέας και ψάρι
⦁ 4,4 κιλά σε αυγά

Οικιακός κομποστοποιητής: τo must-have αξεσουάρ για το σπίτι

Η ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων από την κουζίνα είναι μια απλή και αποτελεσματική πρακτική που μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Στο εμπόριο πλέον θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα με κάδους οικιακής κομποστοποίησης, σε διάφορα μεγέθη και τιμές, μεταλλικούς, ξύλινους, πλαστικούς, απλούς ή με ιδιαίτερο design, ταχείας ή αργής κομποστοποίησης, ανοιχτού ή κλειστού τύπου. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 28€ για κάδους των 3 λίτρων, ενώ η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο, το design και το σημείο τοποθέτησης. Αν είναι μικρός κάδος για την κουζίνα ή μεγαλύτερος για την ύπαιθρο.

Καφέ κάδοι: το φαγητό πάει «περίπατο»

Σύντομα, κατ’ εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα εφοδιαστούν με καφέ κάδους για τη συλλογή βιοαποβλήτων τροφίμων από νοικοκυριά, βιοτεχνίες και εστιατόρια. Ετοιμάσαμε ένα μίνι οδηγό με τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή χρήση τους.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους

Σημαντικό! Μία μικρή ποσότητα σε λάθος κάδο, καταστρέφει πολλαπλάσια ποσότητα χρήσιμων υλικών.

⦁ Φλούδες και κουκούτσια από φρούτα, κοτσάνια από λαχανικά
⦁ Τσάι και βότανα χύμα και σε βιοδιασπώμενα φακελάκια, καφές φίλτρου, καφές espresso σε βιοδιασπώμενη κάψουλα
⦁ Αυγά και τσόφλια αυγών
⦁ Ψωμί, κέικ, μπισκότα, δημητριακά, αλεύρι
⦁ Μαλακό τυρί, γιαούρτι, παχύρευστες κρέμες
⦁ Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά
⦁ Διάφορα αποφάγια, υπολείμματα στραγγισμένα από υγρά
⦁ Κρέας και ψάρι μαγειρεμένο (όχι νωπό)
⦁ Ξηροί καρποί και περιβλήματα
⦁ Χάρτινες σακούλες μαναβικής, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας
⦁ Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει, χωρίς τη συσκευασία
⦁ Στάχτη από τζάκι
⦁ Κλαδάκια, φύλλα, πριονίδι

Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους

⦁ Υγρά απόβλητα πχ. χυμούς, γάλατα, αναψυκτικά
⦁ Συσκευασίες τροφίμων γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες
⦁ Κάψουλες καφέ από πλαστικό ή αλουμίνιο
⦁ Γυαλιστερά χαρτιά από περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια, συσκευασίες
⦁ Πάνες
⦁ Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας
⦁ Σακούλες δεμένες
⦁ Υφάσματα και δέρματα
⦁ Ακαθαρσίες κατοικίδιων
⦁ Άμμο, χαλίκια και πέτρες
⦁ Μπαταρίες
⦁ Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου, κορνίζες, μικροέπιπλα, σκεύη
⦁ Κομποστοποιήσιμες ή βιοδιασπώμενες σακούλες, ανοιχτές
⦁ Πλαστικές σακούλες
⦁ Λάδια, τηγανέλαια, μαργαρίνες, βούτυρα
⦁ Χαρτιά υγείας, πάνες μωρού
⦁ Ηλεκτρικές συσκευές

Τηγανόλαδα: οδηγίες και συμβουλές

Η ανακύκλωση των τηγανόλαδων είναι μια εξίσου κρίσιμη διαδικασία για τη μείωση της ρύπανσης. Είναι σημαντικό να μην απορρίπτονται στον νεροχύτη ή στον κάδο απορριμμάτων. Προσπαθήστε να ανακυκλώσετε τα χρησιμοποιημένα λάδια με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Αναζητήστε στο διαδίκτυο εάν υπάρχουν κοντά στην περιοχή σας οργανισμοί ή τοπικά προγράμματα που ειδικεύονται στη συλλογή για την ανακύκλωση τους. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε το πλησιέστερο σουπερμάρκετ για πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να τα παραδώσετε. Ήδη στο εμπόριο κάνουν την εμφάνισή τους design-άτα δοχεία για τη συλλογή των τηγανόλαδων με ενσωματωμένη σίτα για το φιλτράρισμα.

Αξίζουν και όμως τα πετάμε

Αυτή η συνήθεια να πετάμε τρόφιμα που αξίζουν, αναμφίβολα πλέον, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γιατί κάνει καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικιακή οικονομία. Πώς μπορούμε να δώσουμε στα τρόφιμα αυτά μια νέα ευκαιρία για μια θέση στο τραπέζι μας; Συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους μειώνουμε τη σπατάλη. Αξίζει τον κόπο να σκεφθούμε δημιουργικά γιατί αξίζουν.

1. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε με κοτσάνια ή φλούδες που δεν θα χρησιμοποιούσατε: Έχουν θρεπτικά συστατικά και γεύση, αλλά έχουμε μάθει να τα πετάμε.
2. Τολμήστε να φτιάξετε μαρμελάδες: σάλτσες, αλείμματα, γλυκά του κουταλιού, ζαχαρωτά, με μαλακά και υπερώριμα ή χτυπημένα φρούτα, ακόμα και αν η ποσότητα είναι μικρή. Πολτοποιήστε τα φρούτα (πχ. μήλα, φράουλες, αχλάδια, πεπόνια), προσθέστε μία γλυκαντική ουσία (πχ. ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι ή άλλο σιρόπι) και θα έχετε μια θρεπτική μαρμελάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι το ανακάτεμα όσο βράζει. Προσθέτοντας μπαχάρια, αναβαθμίζεται σε ένα απολαυστικό, πικάντικο άλειμμα.
3. Φτιάξτε λαχανοδέσμες με ματσάκια λαχανικών: Αναγεννήστε τα λαχανικά στο νερό, όπως τα λουλούδια. Αν βάλετε τα μαρούλια, τα καρότα, τα σπαράγγια και τις πράσινες σαλάτες σε δοχείο με δροσερό νερό, θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μόνο που πρέπει να φροντίσετε, είναι να αλλάζετε τακτικά το νερό.
4. Ετοιμάστε κύβους μαγειρικής με ζωμούς κρεάτων ή και λαχανικών: Πριν καταλήξει ένα τρόφιμο στον κάδο απορριμμάτων αναρωτιόμαστε αν έχουμε πάρει το 100% όσων θα μπορούσε να μας δώσει. Τα κόκκαλα των κρεάτων και των ψαριών, τα μαραζωμένα λαχανικά και οι φλούδες, μπορούν να δημιουργήσουν ζωμούς για σούπες, για ριζότο και άλλα μαγειρευτά κατσαρόλας. Αποθηκεύστε σε παγοκύστες και χρησιμοποιήστε τα ως ενισχυτικά γεύσης και θρέψης.
5. Καταψύξτε: Ψιλοκόψτε τα μήλα, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού για να αποφύγετε το μαύρισμα. Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θα χάσουν την τραγανότητά τους μετά την απόψυξη, όμως παραμένουν νόστιμα και θρεπτικά, ιδανικά για να δέσουν σάλτσες ή μαρμελάδες. Αν τα βράσετε πρώτα, εξοικονομείτε χώρο στην κατάψυξη και παίρνετε μια γευστική «μηλάδα».
6. Αποθήκευση: Οι χάρτινες σακούλες της μαναβικής είναι ιδανικές για το περιβάλλον, ωστόσο, η αποθήκευση για μία ή δύο ημέρες επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης. Τα περισσότερα φρούτα διατηρούνται περισσότερο στο ψυγείο.
7. Αποξήρανση και αφυδάτωση: Στις σύγχρονες επαγγελματικές κουζίνες ο αφυγραντήρας ανήκει στα βασικά εργαλεία καθώς αφυδατώνει όσα τρόφιμα ξεμένουν. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο προσθέτουν χρώματα και γεύσεις στα πιάτα τους. Αν δεν έχετε αφυγραντήρα, σκεφτείτε λύσεις από το παρελθόν και αυτοσχεδιάστε αφυδατώνοντας τα τοματίνια, τις πιπεριές, τα χόρτα. Στη συνέχεια μπορείτε να τα τρίξετε, να τα αποθηκεύσετε σε βαζάκια και να δημιουργήσετε τη δική σας πολύχρωμη συλλογή καρυκευμάτων.

Top 5 των απορριμμάτων και τι μπορείτε να κάνετε

1. Ρόφημα από μπανανόφλουδες: Οι μπανανόφλουδες συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα απορρίμματα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι φλούδες περιέχουν ωφέλιμες ουσίες που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές). Στην πραγματικότητα, η φλούδα μιας μπανάνας περιέχει περισσότερο μαγνήσιο σε σχέση με το εσωτερικό του καρπού και βοηθάει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Βράζοντας μερικές ψιλοκομμένες μπανανόφλουδες, φτιάχνουμε ένα γευστικό ρόφημα που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπανάνες σε διάφορα στάδια ωρίμασης. Άλλωστε, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο γλυκό θα είναι το γευστικό αποτέλεσμα.
2. Ζαχαρωτά από φλούδες εσπεριδοειδών: Λίγο έως πολύ γνωρίζουμε ότι οι λεμονόκουπες, οι φλούδες των πορτοκαλιών ή και των μανταρινιών μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Πειραματιστείτε φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες ή επικαλύψτε τα με σοκολάτα. Ακόμα, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας ενισχυτικά γεύσης εύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας τρίφτης, για να δημιουργήσετε ξύσμα με το οποίο θα αρωματίσετε μια βάση από αλάτι ή ζάχαρη.
3. Πίτα με φύλλα από καρότα και ρίζες από σπανάκι: Αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουμε, τα φύλλα από τα καρότα είναι βρώσιμα και θρεπτικά. Το ίδιο ισχύει και με τις ρίζες από τα λαχανικά που συχνά καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων ενώ θα μπορούσαν να προστεθούν σε μία χορτόσουπα, να γίνουν πέστο ή να «κρυφτούν» μέσα σε μία πίτα.
4. Αυγά στην κατάψυξη: Τα αυγά μπορούν να καταψυχθούν, αλλά όχι με το κέλυφός τους. Για να καταψύξετε ολόκληρα αυγά, χτυπήστε τα πρώτα και μεταφέρετε τα σε θήκες για μάφινς σιλικόνης ή σε σακούλα κατάψυξης. Τα ασπράδια και οι κρόκοι των αυγών μπορούν επίσης να καταψυχθούν. Εάν καταψύξετε πολλά αυγά, αναγράψτε στην ετικέτα τον αριθμό των αυγών καθώς και την ημερομηνία.
5. Ξύσμα από φλούδες αγγουριού και καρότου: Έχουμε συνηθίσει να αφαιρούμε το εξωτερικό μέρος από καθημερινές τροφές όπως είναι τα καρότα και τα αγγούρια, ενώ είναι βρώσιμα, νόστιμα και θρεπτικά. Το σχολαστικό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό πριν την κατανάλωση είναι αρκετό. Αν και πάλι δεν σας αρέσει η ιδέα, τότε μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έως ότου προστεθούν σε ένα λαδερό φαγητό.

Το άρθρο της εβδομάδας