H Αργυρώ Κουτσού είναι μια αυτοδίδακτη μαγείρισσα. Δεν έχει σπουδάσει σεφ ή κάτι ανάλογο. Πάντα μαγειρεύει με το ένστικτό της και την καρδιά της. Για αυτό και τα πιάτα της βγάζουν μια μαμαδίστικη νοστιμιά. Μια νοστιμιά που την αναζητούμε σε αυτή την πόλη, γιατί λείπει. Όπως λείπουν αυτά τα παραδοσιακά μαγεριά. Και το καινούργιο παιδί της Αργυρώς, το Koutsou & Co είναι αυτό ακριβώς: ένα σύγχρονο μαγειρείο με νόστιμο φαγητό.


Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Βρίσκεται σε μια όχι και τόσο γνωστή αλλά όμορφη στοά στην οδό Ξενοφώντος, λίγο πιο κάτω από το Σύνταγμα. Δεν έχει πολλά τραπέζια: δύο τρία ίσα ίσα στην μικρή εσωτερική σάλα και πέντε- έξι ακόμα που βγαίνουν στην ήσυχη στοά. Εκεί λοιπόν η Αργυρώ κάθε μέρα μπαίνει στην ανοιχτή, λιλιπούτεια κουζίνα της και βάζει πάνω στην φωτιά τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Δεν έχει κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Σχεδιάζει το μενού της ανάλογα με το τι θα βρει στην αγορά και το τι φρέσκο θα ψωνίσει. Και αφού το κάνει, από την μια θα πιάσει την κιμωλία και θα γράψει όλα τα πιάτα σε ένα μαυροπίνακα και από την άλλη το στυλό για να συμπληρώσει με τα δικά της γράμματα τους καθημερινούς καταλόγους. Ότι τελειώνει, σβήνεται και δεν αντικαθίσταται.


Φωτογραφίες: Βασίλης Δημαράς

Την ημέρα που το επισκέφτηκα, οι μυρωδιές με καλωσόριζαν από την είσοδο της στοάς. Ευτυχώς είχα προβλέψει να κάνω κράτηση – είναι απαραίτητη, καθώς, όπως είπαμε παραπάνω, τα τραπέζια είναι λίγα. Όση ώρα κοίταζα το μενού και δυσκολευόμουν τι να αφήσω εκτός από την παραγγελία, βούταγα το ζυμωτό ψωμί της Αργυρώς στο λάδι. Το φουρνίζει κάθε μέρα. Αφράτο, μύριζε όμορφα και συνόδεψε άψογα τη βελούδινη φάβα με το λεμονάτο σουτζούκι, το οποίο όμως έχανε λίγο από την έντασή του. Ωραία και η αλμύρα, που ήθελε το λεμόνι της και το λάδι. Για «βούτες» ήταν και τα αυγά με την κόκκινη σάλτα και τον παστουρμά. Απλό και ζηλευτό πιάτο, δείγμα της μαγειρικής της σεφ. Στην ίδια λογική και τα μαυρομάτικα με τα φρέσκα μύδια που μύριζαν θάλασσα.


Φωτογραφίες: Βασίλης Δημαράς

Και ενώ το ασύρτικο έρε στα ποτήρια στο τραπέζι, ήρθε ο καπνιστός πουρές μελιτζάνας με χταπόδι. Μπορεί να ήταν λίγο άτονος ο πουρές, αλλά το χταπόδι από την άλλη ήταν φοβερά μαγειρεμένο. Το παστίτσιο όμως με τις γαρίδες και το λουκάνικο από τη Δράμα ήταν ένα βαθιά νόστιμο πιάτο, από αυτά που ζητά κανείς και δεύτερη μερίδα. Και από αυτό το σημείο ξεκίνησε το «φεστιβάλ νοστιμιάς». Σειρά είχε το κατσικάκι -σκέτο λουκούμι- με μάραθα και χοντρές τηγανητές πατάτες και τα μικρά, αφράτα κεφτεδάκια που μοσχομύριζαν δυόσμο. Αυτά τα τελευταία ήταν που ξύπνησαν καλοκαιρινές μνήμες: την επιστροφή από τη θάλασσα στο σπίτι και στο τραπέζι να σε περιμένουν καυτά κεφτεδάκια και ένα βουνό πατάτες τηγανητές.


Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Στο Koutsou & Co θα επιστρέψω ξανά και ξανά. Γιατί το φαγητό της Αργυρώς μιλάει στην καρδιά και εκείνη ξέρει να σε κάνει να αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου. Και επαναλαμβάνομαι: τέτοια μαγειρεία με απλό, νόστιμο, καθημερινό, ζεστό φαγητό λείπουν από την Αθήνα.

info
Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3252 848
Τιμές 30 ευρώ με κρασί ή μπίρα

Φωτογραφία ανοίγματος: Περικλής Μεράκος