Συνήθως σε αυτή τη στήλη σας γράφουμε για κάποιο πιάτο που δοκιμάσαμε και μας άρεσε πάρα πολύ ώστε να σας προτρέπουμε να κάνετε και εσείς το ίδιο. Αυτή τη φορά όμως, δεν θα σας μιλήσουμε για ένα συγκεκριμένο πιάτο αλλά για νόστιμες παραλλαγές που βασίζονται σε δύο διαφορετικά υλικά. Βλέπετε στην Ταβέρνα των Φίλων τα πιάτα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, και ενώ μπορεί να έχουν την ίδια βάση (μιλάμε για τις πρώτες ύλες) μαγειρεύονται με άλλο τρόπο δίνοντας φυσικά και κάθε φορά άλλα πιάτα. Όπως για παράδειγμα, το στιφάδο με μανιτάρια (στην κεντρική φωτογραφία) που δοκιμάσαμε την πρώτη φορά που βρεθήκαμε σε στην ταβέρνα των Γιάννη Μούσιο  (σεφ) και Γιώργο Κοντορίζο (σομελιέ). Την επόμενη φορά, μετά από μια βδομάδα, τα μανιτάρια είχαν μπει στα κάρβουνα και σερβιρίζονταν με σέσκουλα και πιλάφι.

Το ίδιο συνέβη και με τα όσπρια. Την πρώτη φορά, τα ρεβίθια είχαν μπει στην κατσαρόλα μαζί με κρίταμο και λιαστή ντομάτα ενώ την επόμενη είχαν γίνει μια ωραία ρεβιθάδα που κανείς από όσους βρισκονταν στο τραπέζι δεν ήθελε να τελειώσει. Και έχουμε και άλλα παραδείγματα: τους γίγαντες. Τους δοκιμάσαμε στον φούρνο με λάχανο και καπνιστό χοιρινό που τους έδινε ένα ωραίο άρωμα καπνού αλλά και το τραγανό στοιχείο και σε μια δεύτερη βερσιόν -πάλι στο φούρνο, το ίδιο νόστιμη- με σπανάκι και γαλομυζήθρα.

Η Ταβέρνα των Φίλων είναι ένας πολύ καλός λόγος για να πάτε στον Κολωνό. Δεν είναι μόνο το νόστιμο φαγητό που σερβίρουν και μιλάει στην ψυχή, είναι και η ατμόσφαιρά της, αλλά και η φιλοξενία που προσφέρουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και το προσωπικό. Και δεν το λέμε έτσι απλά. Εκεί έξω είναι δύσκολο να βρει κανείς αυτή την στόφα των παλιών ταβερνιάριδων που μας έκαναν να νιώθουμε οικία, όμορφα, χαλαρά και να απολαμβάνουμε το φαγητό σαν να είμαστε σπίτι μας.

info
Άργους 66, Κολωνός, τηλ. 210 5127 506

Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος