Αγαπάμε τα ρεβίθια και μας αρέσει να τα καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους. Ειδικά στην περίοδο της νηστείας, είναι απαραίτητα για όσους έχουν αποφασίσει να απέχουν από το κρέας το συγκεκριμένο διάστημα. Είτε είναι ωμά, ή βραστά, είτε μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή ψητά στον φούρνο κάθε τύπος ρεβιθιού απαιτεί ειδικές συνθήκες συντήρησης για να μη χαλάσει. Όσο για τους τρόπους κατανάλωσής του είναι άπειροι: από ωραία χυλωμένη σούπα ή χούμους, μέχρι σε σάντουιτς και από ψητά σαν υγιεινό σνακ μέχρι δροσερές και χορταστικές σαλάτες μπορούν να γίνουν. Αναζητήστε τις στο αρχείο των συνταγών μας για περισσότερη έμπνευση.

Ας δούμε όμως πώς θα τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

Μαγειρεμένα

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τα ρεβίθια, στεγνώνοντάς τα όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε άδειο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, προσέχοντας να μη μεταφέρουμε πολλά υγρά μαζί τους. Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε και ελάχιστο λάδι επάνω τους πριν κλείσουμε το καπάκι του τάπερ. Αποθηκεύουμε το κλειστό τάπερ στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, τότε μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη όπου μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια έως 6 μήνες.

ριμ

Ψητά στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος

Πρώτα από όλα φροντίζουμε να έχουν κρυώσει τελείως μετά το ψήσιμό τους. Έπειτα τα τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς αφήνοντας το καπάκι τους ελαφρώς ανοιχτό. Αυτό θα επιτρέψει να κυκλοφορεί ο αέρας ανάμεσά τους, κάτι που θα τα κάνει να διατηρήσουν την τραγανή υφή τους. Αφήνουμε το δοχείο σε σκοτεινό μέρος και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα ψητά ρεβίθια θα διατηρηθούν για έως 3 ημέρες, αν και εμείς σας προτείνουμε να τα καταναλώνετε άμεσα, όταν είναι στο τοπ της γεύσης τους.

Μπορείτε να τα βάλετε και σε ένα μπολ και να καλύψετε την επιφάνειά του με μια πετσέτα κουζίνας. Έτσι, από τη μία η πετσέτα θα εμποδίζει να σκονιστούν και να μπουν μέσα έντομα και από την άλλη θα αφήνει να περάσει ο αέρας. Δεν χρειάζεται να μπουν αυτά ψυγείο γιατί η υγρασία του θα τα μαλακώσει και δεν θα είναι πια τόσο τραγανά.

Μουσκεμένα

Αν θέλετε να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση ρεβίθια που είχατε βάλει σε λεκάνη να μουλιάσουν, ακολουθήστε την εξής διαδικασία: στραγγίζουμε όλο το νερό και τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε καλά με μια πετσέτα κουζίνας. Τα βάζουμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και στο ψυγείο για έως 3-4 ημέρες. Μπορούμε να τα βάλουμε και σε σακούλα τροφίμων που σφραγίζει με φερμουάρ, όπου θα διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση για έως 6 μήνες στην  κατάψυξη.

Κονσέρβας

Αν η κονσέρβα είναι σφραγισμένη, τότε ακολουθήστε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στη συσκευασία της. Αν την ανοίξετε, καλύψτε τα περιεχόμενό της με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και βάλτε τη στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ρίξετε κι αυτά σε αεροστεγές δοχείο και να τα μεταφέρετε στο ψυγείο. Στην κατάψυξη συντηρούνται για έως 2 μήνες.