Σε απόσταση δύο περίπου ωρών από την Αθήνα, η ορεινή Κορινθία «κρύβει» στην βεντάλια της αρκετούς προορισμούς ιδανικούς τόσο για το φθινόπωρο όσο και για τον κρύο χειμώνα. Προορισμούς ανάμεσα σε καταπράσινα δάση, ψηλά δέντρα, ανάσες οξυγόνου και καλό φαγητό. Γιατί, κάθε ταξίδι έχει τη γεύση που του δίνουν οι πρώτες ύλες των παραγωγών του. Εμείς, λοιπόν, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα σύντομο (αλλά περιεκτικό) οδοιπορικό στην περιοχή, με αφορμή την τελευταία στάση του «Peloponnese Food Stories».
Οι παραγωγοί και οι πρώτες ύλες στο (γαστρονομικό) προσκήνιο
Σάββατο. 9 το πρωί. Αθήνα. Η απόδρασή μας σε έναν από τους πιο δημοφιλείς φθινοπωρινούς προορισμούς ξεκινά. Μπορεί η σταφίδα να είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της κορινθιακής γης, όμως, έχει πάντα ενδιαφέρον να ανακαλύπτει κανείς παραγωγούς, που σέβονται τις πρώτες ύλες της περιοχής τους και τις καλλιεργούν με τον καλύτερο (και πιο ευρηματικό) τρόπο.
Οινοποιείο Παπαργυρίου
Βρισκόμαστε κοντά στο Κιάτο – για την ακρίβεια 10 χιλιόμετρα μακριά του – στο Λαλιώτη Κορινθίας. Στάση πρώτη. Η οικογένεια Παπαργυρίου μάς περιμένει να μας υποδεχτεί στους αμπελώνες και το οινοποιείο της.
Όλα ξεκίνησαν από τον Αριστείδη Παπαργυρίου, έναν άνθρωπο με γνώσεις και αγάπη για το αμπέλι και το κρασί το 1978, έτος κατά το οποίο έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις γραμμικών αμπελώνων στα χωράφια που εκτείνονται στο οπτικό μας πεδίο. Ο Αριστείδης Παπαργυρίου δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Ταξίδεψε πολύ (κατά τη δεκαετία του ’70), επισκέφτηκε αρκετά οινοποιεία σε χώρες της Ευρώπης δοκίμασε ουκ ολίγα ποιοτικά κρασιά και επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει το πάθος του επάγγελμα. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες καλλιέργειας, το οινοποιείο στο οποίο εμείς περπατάμε αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το 1996. Ο αιώνας αλλάζει και η επιχείρηση περνά στην επόμενη της φάση μέσα από τη γενιά που ακολουθεί το επάγγελμα των γονιών της.
Σήμερα, το οινοποιείο Παπαργυρίου φροντίζει ιδιαίτερα τους πολλών στρεμμάτων αμπελώνες της και παράγει αρκετές ετικέτες λευκού και κόκκινου κρασιού, όπου ξεχωρίζουν το Αγιωργίτικο, η Μαυροδάφνη, αλλά και το μοναδικό PapargyriouBlanc (ένα κράμα από Μοσχούδι και Ασύρτικο). Εμείς τις δοκιμάσαμε σε ένα φιλόξενο και ευρύχωρο δωμάτιο του οινοποιείου, το οποίο στις 4 Νοεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό ως εστιατόριο. Και αν δεν γνωρίζετε ποια από τις 120 διαθέσιμες ετικέτες ταιριάζει καλύτερα με τα μαμαδίστικα πιάτα του μενού, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον Γιάννη και την Ελένη. Εμείς, πάντως, απολαύσαμε μπακαλιάρο παστό με χόρτα και χειροποίητες πίτες με τραγανό φύλλο και διαφορετικές γεμίσεις.
Τυροκομείο Λέγγας
Ο ουρανίσκος μας συνεχίζει το αλμυρό του ταξίδι, όμως, αυτή τη φορά χρειάζεται να περιμένει περίπου 30 λεπτά και να φτάσει σε υψόμετρο 700 μέτρων πλησίον της λίμνης Στυμφαλίας. Αν έχετε περάσει μέρος των διακοπών σας ή απλά μείνει στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, τότε την επόμενη στάση τη γνωρίζετε πολύ καλά.
Η οικογένεια Λέγγα έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να «τρυπώνει» με τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά της προϊόντα ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί με τη γραβιέρα της, στην πρασινάδα της σαλάτας με το ιδιαίτερης υφής ανθότυρο, δίπλα από τα λαδερά μας με τη βραβευμένη της φέτα, πάνω από τα ζυμαρικά με την τριμμένη μυζήθρα, στα απογευματινά μας σνακ με το γιαούρτι της και μετά το κυρίως με τις βελούδινες κρέμες ή το ρυζόγαλό της.
Βρισκόμαστε στο εργαστήριο της εταιρίας, εκεί όπου το γάλα μετατρέπεται σε διαφορετικά προϊόντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα, τη γεύση που δεσμεύεται να προσφέρει αυτό το κάτι και τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής της οικογένειας Λέγγα. Από τα προϊόντα τους, ξεχωρίζει η κεφαλογραβιέρα με πιπέρι – ιδανική για συνοδεία ζυμαρικών, καθώς η γεύση της απελευθερώνεται ακόμα καλύτερα ούσα τριμμένη και το κατσικίσιο της τυρί. Τα προϊόντα του Τυροκομείου Λέγγας τα βρίσκετε σε όλη την Κορινθία, αποδεικνύοντας ότι η συνεχής εξέλιξη και το μεράκι μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία, αν σκεφτούμε ότι η ενασχόληση της οικογένειας με την τυροκομία ξεκίνησε το 1942 στο υπόγειο ενός σπιτιού.
Φάβα Φενεού
Το όνομά της μαρτυρά την επόμενη στάση μας. Η φάβα Φενεού , προϊόν ΠΟΠ, έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Πριν την απολαύσετε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η φάβα Φενεού προέρχεται από το φυτό λαθούρι και καλλιεργείται στο ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής σε έδαφος εύφορο και νερό άφθονο.
Πού τρώμε καλό φαγητό στην Ορεινή Κορινθία; Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε!
Καπρής
Αν επιλέξετε να κάνετε καγιάκ ή να περπατήσετε περιμετρικά της λίμνης Δόξας, τα νέα είναι καλά. Και αυτό, διότι, δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε από την περιοχή του Φενεού για να βρείτε καλομαγειρεμένο κυρίως και πλούσια ορεκτικά. Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Καπρής», θα απολαύσετε πιάτα φτιαγμένα με τα φημισμένα όσπρια της περιοχής, εξαιρετικά ψημένα κρεατικά (τα οποία φυλάσσονται και καταψύχονται σε ειδικό ψυγείο στην άκρη του εσωτερικού χώρου), σαλάτες όλων των ειδών και ορεκτικά, ένας συνδυασμός των οποίων θα μπορούσε να σερβιριστεί αντί κυρίως πιάτου.
Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ξεψαχνίσουμε το μενού της ζέστης και φιλόξενης ταβέρνας και να ξεχωρίσουμε μερικά πιάτα, τα οποία θα μπορούσατε να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στο στέκι του Καπρή. Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε τη χειροποίητη κολοκυθόπιτα, αλλά και τη γραβιέρα και τη φέτα Φενεού. Και φυσικά τη φάβα με την ξεχωριστή γεύση και υφή της περιοχής, που επιβεβαιώνει τη λογική «Farm To Table», καθώς τα όσπρια είναι παραγωγής της ίδιας της ταβέρνας. Όσον αφορά το κυρίως (γεύμα) της υπόθεσης, η αλήθεια είναι ότι ίσως δυσκολευτείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο ζεστό αγριογούρουνο στιφάδο, στο οσομπούκο με πιπεριές Φλωρίνης και φάβα Φενεού, στον χωριάτικο κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες, αλλά και την γουρνοπούλα σούβλας που ξεχωρίζει για την τραγανή της πέτσα και την μαλακή της σάρκα. Λίγο κρασί για συνοδεία και σπιτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς για επιδόρπιο.
Αρχαία Φενεός Κορινθίας, 20014, Τηλ: 6977324014
Όπως παλιά
Στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας και σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1100 μέτρα, ένας χώρος ρουστίκ αισθητικής επιδιώκει να «νοστιμίσει» την επίσκεψή μας στα Τρίκαλα Κορινθίας. Με τη χορταστική τρικαλινή σαλάτα του, η οποία αποτελείται από ντομάτα, κάππαρη, μους φέτας Ζήρειας και κριθαρένια ντακάκια, τους χωριάτικους τυρολουκουμάδες με μελάσα, το καλοψημένο στα κάρβουνα ταλαγάνι Ζήρειας στα κάρβουνα με μαρμελάδα λεμονιού στην κορυφή και τα πλευρώτους στη σχάρα με βαλσάμικο και θυμάρι. Και όλα αυτά μόλις σε επίπεδο ορεκτικών!
Όσον αφορά το κυρίως, ξεχωρίσαμε τα σκαλοπίνια χοιρινά που συνοδεύονται με σάλτσα κάστανο, δαμάσκηνα, σταφίδες και άγριο ρύζι, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια και τα αρνίσια παιδάκια με πληθώρα μπαχαρικών και μυρωδικών.
Μεσαία Συνοικία Τρικάλων Κορινθίας, 20400, 2743091370
Στου Δεκλερή
Ξεκίνησε ως κρεοπωλείο το μακρινό 1938. Τα κρέατά του και η φιλοξενία των ιδιοκτητών άρχισαν σταδιακά να προσεγγίσουν όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να αντισταθεί στα καλοψημένα μεζεδάκια που ετοίμαζε. Τα μεζεδάκια της στιγμής άρχισαν να αυξάνονται, συμπαρασύροντας τον αριθμό των θαμώνων που σύχναζαν στου «Δεκλερή» και κάπως έτσι γεννήθηκε ο ξύλινος χώρος, στον οποίον βρεθήκαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Στο μενού, όπως γίνεται αντιληπτό, τα κρεατικά κατέχουν περίοπτη θέση. Όπως αρνίσια παïδάκια με -όσο πρέπει- αλάτι και λεμόνι, γουρνοπούλα με πέτσα «λουκούμι», φρεσκοζυμωμένα μπιφτέκια με μυρωδικά και λιωμένο ντόπιο τυρί και χειροποίητα λουκάνικα.
Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, 20400, 6944914385
Ο Μπρούκλης
Και αν επιθυμείτε κάτι πιο χαλαρό, όπως αρωματικό καφέ ή ζεστό τσάι, λιωμένη σοκολάτα ή ένα γλυκάκι, το παραδοσιακό καφέ «Ο Μπρούκλης» αποτελεί ιδανική επιλογή. Και όλα τα παραπάνω σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που γνωρίζει πολύ καλά πώς να αναβαθμίζει ακόμα και την απλή στάση για καφέ και αναζωογόνηση.
Γκούρα Κορινθίας, 20014, 2747051031
Τα Food Stories της Πελοποννήσου
Το ταξίδι μας ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μας στην τελευταία στάση του «Peloponnese Food Stories», ενός καινοτόμου Φεστιβάλ, το οποίο είχε ως στόχο να προβάλει την κουζίνα της Πελοποννήσου σε όλη την Ελλάδα. Και τα κατάφερε. Το ταξίδι των πέντε κομβικών σταθμών ολοκληρώθηκε για φέτος -και ανανέωσε το ραντεβού του για του χρόνου- στην πλατεία των Μεσαίων Τρικάλων Κορινθίας υπό τους ήχους δυνατής μουσικής, ηχηρής εορταστικής διάθεσης και καλού φαγητού. Α, και με μία στάση, πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα, στην Αρχαία Κόρινθο για ένα custom-made Open Air Cocktail & Wine Session υπό την επιβλητική θέα του αρχαιολογικού χώρου, το κρασί της Karamitsos Winery και τα αρωματικά κοκτέιλ του Toucan Bistrot. Ευχαριστούμε!