Η Τήνος, εκτός από πανέμορφος τόπος διακοπών, είναι και ένας υπέροχος γευστικός προορισμός. Διαθέτει πληθώρα γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που σε συνδυασμό με τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίνουν πιάτα εξαιρετικής νοστιμιάς. Διατρέχοντας το νησί, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το εύρος της τοπικής κουζίνας και να γνωρίσουν τις ομορφιές του. Επιλέξαμε 5 εστιατόρια και 5 ταβέρνες για καλό φαγητό.
«Μαραθιά»
Στην παραλία του Αγίου Φωκά, βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια, το εστιατόριο «Μαραθιά», όνομα που παραπέμπει στον μάραθο που ευδοκιμεί στο νησί. Οι άνθρωποι του εστιατορίου ακολουθούν την φιλοσοφία της ολικής εκμετάλλευσης του ψαριού και zero waste μαγειρική, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το μενού περιλαμβάνει ορεκτικά, σαλάτες, ντόπια τυριά και αλλαντικά, πιάτα με ψάρια ωρίμανσης και μη, μαγειρευτά αλλά και ψητά κρέατα και λαχανικά καθώς και επιδόρπια. Υπάρχουν πιάτα όπως τάρτα με φάβα Λήμνου Άφκο, Φαλαταδιανά ρεβύθια με κρεμμύδι και δεντρολίβανο, σαλάτα με παντζάρι, αγγούρι και φινόκιο, τόνος ξηράς ωρίμανσης με τοματίνια σε όσμωση, αυγοτάραχο και μπισκότο γραβιέρας, θράψαλο που ψήνεται με το μελάνι του, στριφτή πίτα με κολοκύθι και μυρωδικά, πίτα με Τηνιακό πέτρωμα, μυρωδικά και χειροποίητο φύλο με καλαμποκάλευρο, μανέστρα μανιταριών και φιλέτο κέφαλου ωρίμανσης σουβλάκι με άγριες αγκινάρες Τήνου κ.α.
Έντεκα ποικιλίες από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φιγουράρουν στο εστιατόριο και συνοδεύουν πιάτα, κυρίως με ψάρια ωρίμανσης. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλεγμένα ελληνικά κρασιά.
Παραλία Αγίου Φωκά, Τήνος, τηλ. 22830 23249
«Kalopsía Restaurant»
Στα Κιόνια της Τήνου, βρίσκεται το το «Kalopsía». Το μενού περιλαμβάνει κρέας, ψάρια και θαλασσινά, με πιάτα όπως φρέσκα, ωμά ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα, πολλά από τα οποία ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ιδιαίτερα πιάτα όπως γαρίδα με χυμό από εσπεριδοειδή, ταρτάρ στιφάδο από μοσχαρίσιο φιλέτο, σάλτσα ντομάτας, βότανα και κύμινο, το χταπόδι μπρεζέ με φάβα, καρπουζοσαλάτα με κάπαρη και γραβιέρα Τήνου, ταλιατέλα σουπιάς με ντολμαδάκι γεμιστό με καβούρι, μανέστρα αστακού με κριθαράκι, κρητικό στιφάδο από μοσχαρίσια στηθοπλευρά με πατάτες κ.α. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.
Λεωφόρος Σταύρου Κιονίων, Κιόνια, Τήνος, τηλ. 22830 25855
«Το Θαλασσάκι»
«Το Θαλασσάκι» βρίσκεται επάνω σε μια προβλήτα στον όρμο Υστερνίων, όπου κάποτε άραζαν τα πλοία από τον Πειραιά. Οι άνθρωποι του εστιατορίου έχουν δικό τους από όπου προέρχονται όλα τα μυρωδικά αλλά και ένα μποστάνι με λαχανικά.
Το μενού περιλαμβάνει ορεκτικά, ντόπια τυριά, σαλάτες, θαλασσινά και ψάρια, μαγειρευτά με κρέας καθώς και επιδόρπια, με πιάτα όπως ψητό ανθότυρο Τήνου με ζεστό ψωμί, ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, φαγκρί αλαφρόπαστο με κρέμα τραχανά και σπασμένο σιτάρι, χταπόδι ψητό στη σχάρα με σκορδαλιά τομάτας, σαλάτα με φασόλια, ψημένα λαχανικά και μυρωδικά, καλαμάρι με τοματίνια και ζυμαρικά στο μελάνι του.
Στη λίστα κρασιών φιγουράρουν ετικέτες από τον αμπελώνα της Τήνου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ το εστιατόριο έχει αποσύρει όλα τα αναψυκτικά και σερβίρει σπιτικούς χυμούς από φρούτα εποχής που φτιάχνουν οι ίδιοι.
Όρμος Υστερνίων, Τήνος, τηλ. 22830 31366
«Zoga Restaurant & Wine Bar»
Εντός του ξενοδοχείου Aeolis Tinos Suites στο ορεινό χωριό Τριαντάρο της Τήνου, βρίσκεται το Zoga, ένα εστιατόριο που έχει πάρει το όνομά του από μια παλιά τεχνική ψαρέματος στις Κυκλάδες. Η κουζίνα του Zoga ακολουθεί την φιλοσοφία «από τη φάρμα στο τραπέζι» στοχεύοντας στην ανάδειξη των ντόπιων αλλά και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων.
Το μενού περιλαμβάνει κακαβιά με πατάτες, σαφρόν και φρέσκο βασιλικό, σιγομαγειρεμένο χταπόδι με φάβα, αλμύρα και καπαρόμυλλα, χτένι με κριθαράκι, αφρό καραβίδας και κρέμα από άγριο σκόρδο, καλαμάρι με ταραμοσαλάτα, κρίταμο και πίκλες κρεμμυδιού, λαβράκι με ριζότο φρέσκιας ντομάτας, βασιλικό και τσίλι, αρνάκι με λαχανικά και baby πατάτες και ribeye με ρόκα και παρμεζάνα κ.α. Στη λίστα κρασιών υπάρχουν κρασιά από τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.
Hotel Aeolis Tinos Suites, Τριαντάρο, Τήνος, τηλ. 22830 41706
«Thama Restaurant»
Το «Thama Restaurant» βρίσκεται στα Κιόνια της Τήνου και παντρεύει την ιαπωνική, την λατινοαμερικάνικη και την ευρωπαϊκή κουζίνα με την γαστρονομική παράδοση της Τήνου. Το εστιατόσιο προσφέρει δύο μενού, ένα a la carte και ένα γευσιγνωσίας επτά σταδίων. Το μενού γευσιγνωσίας δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πάρουν μια συνολική εικόνα της γευστικής εμπειρίας που προσφέρει το εστιατόριο και στο a la carte μενού, φιγουράρουν ωμά, σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα, καθώς και signature κοπές κρεάτων από διεθνείς προμηθευτές.
Υπάρχουν πιάτα όπως μελιτζανοσαλάτα με σπόρους και ανθούς κολοκυθοανθού, στρείδι με κρέμα άγριας κάπαρης και μυρωδικά, σαλάτα λάχανο με γιαούρτι και πράσινο τσάι Matcha, άγριο αγκιναράκι με αυγοτάραχο και κονσομέ από τη φλούδα της πατάτας, σαρδέλες σαβόρο με καπνιστή μελιτζάνα, σταφίδες και πετιμέζι από σύκο, κριθαράκι με ξεψαχνισμένο κατσικίσιο κρέας, ψημένο αμπελόφυλλο με καρπάτσιο τρούφας και μαλακό τηνιακό τυρί.
Λεωφόρος Σταύρου Κιονίων, Τήνος, τηλ. 22830 29021
Bianco
Mε κυκλαδίτικη μοντέρνα αρχιτεκτονική και ζεστά χρώματα φυσικού ξύλου, το Bianco αγκαλιάζεται από τον πανέμορφο κόλπο και εναρμονίζεται πλήρως με το γύρω περιβάλλον. Στο τιμόνι της κουζίνας ο Ηλίας Ηλία Κιαζόλι, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το MasterChef Ελλάδας. Το μενού είναι περισσότερο comfort μεσογειακό. Έχει ελληνικά στοιχεία καθώς και ντόπια, μια και η Τήνος προσφέρει πολλές εξαιρετικές πρώτες ύλες, αλλά έχει εμπλουτιστεί και με αρκετά διεθνή υλικά και γεύσεις».
Το εκτενές μενού περιλαμβάνει κρύα και ζεστά ορεκτικά, δροσερές σαλάτες, και κυρίως πιάτα με ψάρι και κρέας καθώς και απολαυστικά επιδόρπια. Ανάμεσα στα γευστικά ορεκτικά βρίσκονται και οι άγριες αγκινάρες Τήνου σχάρας με κρέμα καπνιστής πιπεριάς και φουντούκια, τοστάδας με λαβράκι, μαγιονέζα horseradish και flakes αμυγδάλου, καρπάτσιο μοσχάρι με μαγιονέζα, κάπαρη, πίκλα από σινάπι και παστό κρόκο αυγού και μεστό χταπόδι στιφάδο με φάβα και τηγανητή κάπαρη. Αξιόλογες και οι σαλάτες με την σαλάτα κινόα με μοτσαρέλα, ντοματίνια, πεπόνι, σταφύλι και βασιλικό να ξεχωρίζει για την φρέσκια και γλυκιά γεύση της. Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και οι επιλογές σε κυρίως πιάτα, ανάμεσα τους και καρμπονάρα αχινού, λιγκουίνι με γαρίδες, φινόκιο και ντοματίνια, κριθαράκι θαλασσινών, παπαρδέλες με μοσχάρι ραγού και κρέμα από παλιωμένη γραβιέρα Τήνου καθώς και η ιδιαίτερα ζουμερή ταλιάτα από μοσχάρι με baby πατάτες και σάλτσα demi glace.
Το φαγητό πλαισιώνεται από μια ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά και αφρώδεις οίνους από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα καθώς και μπύρες, κοκτέιλ.
Παραλία Μπάλλου, Τήνος, τηλ. 698 675 2100
Παρακάτω θα βρείτε 5 ταβέρνες στην Τήνο
«Απόδραση»
Στο ορεινό χωριό, Στενή, βρίσκεται εδώ και χρόνια η ταβέρνα «Απόδραση», που προσφέρει ντόπιες παραδοσιακές συνταγές. Κατσίκια, αρνιά, χοιρινά καθώς και λαχανικά και μυρωδικά προέρχονται από τη φάρμα και το μποστάνι της οικογένειας, η οποίο παρασκευάζει λούζες και λουκάνικα.
Στο μενού υπάρχουν σαλάτες, κρύα και ζεστά ορεκτικά, τηνιακές σπεσιαλιτέ, κρέατα ψημένα στα κάρβουνα ή τη σούβλα, παραδοσιακά τηνιακά μαγειρευτά του φούρνου. Φιγουράρουν πιάτα όπως τηνιακή λούζα, φέτα μελωμένη σε φύλλο και σουσάμι, τηγανητές μελιτζάνες με σάλτα φρέσκιας ντομάτας, μαραθοκεφτέδες, λιβιά, με ντομάτα και τριμμένο τυρί, φουρτάλια με λουκάνικο και σύγκλινο, κριθαροκουλούρα με ντομάτα και βολάκι Τήνου, κατσικάκι φούρνου με πουρέ αγκινάρας, αρνίσια παϊδάκια κ.α. Μπύρες, ούζα, τσίπουρα και κρασιά, από τον τηνιακό κυρίως αμπελώνα, συνοδεύουν το γεύμα.
Στενή, Τήνος, τηλ.22830 41934
«…σαν το αλάτι»
Στην παραλία του Αγίου Φωκά, μια ανάσα από την πόλη της Τήνου, βρίσκεται η ταβέρνα «…σαν το αλάτι» Η κουζίνα είναι καθαρά ελληνική με έντονα τηνιακά γαστρονομικά στοιχεία με τον επισκέπτη να έχει την επιλογή μεταξύ κρεατικών, θαλασσινών, και vegan πιάτων.
Το μενού απαρτίζεται από μεζεδάκια, τυριά, παραδοσιακές πίτες, φρέσκιες σαλάτες και λαχανικά, κρεατικά ψάρια και θαλασσινά, με πιάτα όπως ταραμοσαλάτα, σκουμπρί με βραστές πατάτες και κάπαρη, τηνιακό καρίκι ωριμασμένο σε κολοκύθα, αγκιναρόπιτα, κυδώνια αχνιστά με σέλινο, μπακαλιάρο φρικασέ, καλαμάρι τηγανητό με γιαούρτι και ψητές σαρδέλες με καπαροσαλάτα.
Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλογές κυρίως από τον κυκλαδίτικο αμπελώνα. Το μενού συμπληρώνεται από ανάλαφρα επιδόρπια.
Παραλία Αγίου Φωκά, Τήνος, τηλ. 22830 29266
«Ο Ντίνος»
Στη δυτική πλευρά του νησιού, στον όρμο Γιαννάκη, βρίσκεται η ταβέρνα «Ο Ντίνος» που στέκεται επάνω στο βράχο, λουσμένη από τον ήλιο. Η κουζίνα είναι βασισμένη σε τηνιακά προϊόντα δημιουργώντας μενού που με μεσογειακές επιρροές και εστιάζει στην ψαροφαγία, όμως διαθέτει και παραδοσιακά πιάτα με κρέας. Το μενού απαρτίζεται από σαλάτες, ντόπια τυριά, ψαρομεζέδες, μαγειρευτά και λίγα πιάτα της ώρας με κρέας, θαλασσινά και ψάρια.
Υπάρχουν πιάτα όπως τηνιακή αγκινάρα μαριναρισμένη σε λάδι και ξύδι, ρεβύθια φρικασέ, μπουμπουριστά κυδώνια με δεντρολίβανο, καλαμαράκια, λεμονάτο κατσικάκι, γαριδομακαρονάδα, λευκή μακαρονάδα θαλασσινών με γαρίδες και μύδια. Η λίστα ποτών διαθέτει ετικέτες κυρίως από τον αμπελώνα της Τήνου και της Σαντορίνης αλλά και ούζα, μπύρες και τσίπουρα.
Όρμος Γιαννάκη, Καρδιανή, Τήνος, τηλ. 22830 31673
«Κουναριά»
Στην πλατεία του Αη Γιάννη, στο ορεινό χωριό Αετοφωλιά, βρίσκεται η ταβέρνα «Κουναριά» που προσφέρει ένα μενού με ζεστά και κρύα ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και λαχανικά, παραδοσιακές ομελέτες, μαγειρευτά και φαγητά της γάστρας.
Υπάρχουν πιάτα όπως τζατζίκι και τυροκαυτερή, μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και τυρί, σαγανάκι φούρνου, σκορδάτο (χοιρινό λουκάνικο Τήνου με σκόρδο), λούζα, αγκιναρόπιτα, μαραθοτηγανήτες, τηγανιτά κολοκυθάκια, φρουτάλια, γίγαντες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά και μοσχαράκι στιφάδο με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες. Κρασί χύμα και εμφιαλωμένο από τους αμπελώνες του νησιού, συνοδεύουν το γεύμα.
Διεύθυνση: Αετοφωλιά, Τήνος.
Αετοφωλιά, Τήνος, τηλ. 22830 51777
«Τερέζα»
Στο ορεινό, παραδοσιακό χωριό, Μυρσίνη βρίσκεται η ταβέρνα «Τερέζα», που στεγάζεται σε ένα παλιό κυκλαδίτικο σπίτι, με θέα στα γύρω βουνά. Στον μικρό κατάλογο της ταβέρνας φιγουράρουν πιάτα όπως σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, φέτα τυλιχτή σε φύλλο με μέλι και σουσάμι, κοπανιστή, σκορδάτο, λαχανοντολμάδες, ντομάτες γεμιστές με ρύζι, αμπελοφάσουλα με ντομάτα και τυρί, μουσακάς, ριγανάτο χοιρινό με κρασί και κοκκινιστός κόκορας με μακαρόνια.
Μυρσίνη, Τήνος, τηλ. 22830 41320