Το μοβ καλαμπόκι, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας μετάλλαξης του γνωστού καλαμποκιού με το κίτρινο χρώμα, αλλά καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από φυλές ιθαγενών της Αμερικής σε Μεξικό, Νοτιοδυτικές και Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καρπός αυτός, αποτελεί βασικό συστατικό στην παραδοσιακή νότια και κεντρική μεξικάνικη διατροφή. Χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως για την παρασκευή τορτίγιας και όχι μόνο.

Το μοβ, μπλε ή και κόκκινο χρώμα του καρπού οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ένα είδος πολύπλοκων φλαβονοειδών, που είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και τη συμβολή τους στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη χοληστερόλη. Επιπλέον, προστατεύουν τα τριχοειδή και τα αιμοφόρα αγγεία από τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Το μοβ καλαμπόκι έχει πολλές ποικιλίες, που κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Hopi blue είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, έχει βαθιές ρίζες και κοντά φυτά, το Rio Grande pueblo blue είναι ψηλότερο και όχι τόσο ανθεκτικό στην ξηρασία, ενώ και οι δύο ποικιλίες προτιμούν βαθιά, αμμώδη εδάφη. Και χρωματικά, οι ποικιλίες έχουν μια ευρεία γκάμα, και δεν περιορίζονται μόνο στο μπλε και το μοβ, κάνοντας τους καρπούς να δείχνουν εξωτικοί και μοναδικοί. Ο χρόνος για τη συγκομιδή τους, εξαρτάται από την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο παράξενος, αλλά όμορφος αυτός καρπός της φύσης, καλλιεργείται πλέον και στην Ελλάδα, αν και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα προς το παρόν. Γενικότερα, είναι ένα άγνωστο είδος για την ελληνική κουζίνα, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει σε λίγα χρόνια και το μοβ καλαμπόκι να γίνει το νέο trend στη διατροφής μας.