Σε αυτή την ερώτηση προσωπικά -επειδή θεωρώ ότι δεν είμαι απόλυτα εξαρτημένη από αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα- θα απαντούσα σίγουρα ναι. Και μάλλον θα το απολάμβανα, παρόλο που όταν το ξεχνάω σπίτι ή μου μένει από μπαταρία σίγουρα αγχώνομαι αρκετά και νιώθω κάπως… εκτεθειμένη!
Η πραγματικά εντυπωσιακή -για την εποχή μας- ιδέα έγινε γνωστή παγκοσμίως όταν ένα ιταλικό εστιατόριο, που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο στη Βερόνα της Ιταλίας, σκέφτηκε να πρωτοτυπήσει και να διαφημιστεί με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Διέδωσε, λοιπόν, το ότι αν οι πελάτες του δέχονταν να παραδώσουν τα κινητά τους και να τα κλείσουν σε ένα χρηματοκιβώτιο για το επόμενο δίωρο (κατά τη διάρκεια του οποίου θα απολάμβαναν το γεύμα τους) θα τους έκαναν δώρο ένα μπουκάλι κρασί. Κι αν μετά το τέλος της εμπειρίας τους έγραφαν μία καλή κριτική και την έβαζαν σε ένα κουτί θα μπορούσαν να κερδίσουν και το επόμενο γεύμα τους εκεί.
Επειδή μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Βουδαπέστη. Εκεί το δώρο δεν είναι κρασί, αλλά ένα ολόκληρο παιδικό γεύμα και μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει σε ένα, αλλά σε πέντε διαφορετικά εστιατόρια που ανήκουν στον ίδιο όμιλο.
Αυτό που όλα τα εστιατόρια που το εφαρμόζουν θέλουν να πετύχουν είναι να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να απολαύσουν το φαγητό που τους προσφέρουν χωρίς να το φωτογραφίσουν και να το ποστάρουν ή χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους κάθε λίγο από ένα μήνυμα, ή μια ειδοποίηση και σίγουρα για να μη χαλάει η διάθεσή τους (και των υπολοίπων στο τραπέζι) από ένα ξαφνικό τηλεφώνημα.
Κι αν κρίνουμε από τη συντριπτική αποδοχή του κόσμου, που αγκάλιασε το εγχείρημα (τουλάχιστον το 90% των πελατών του νέου ιταλικού εστιατορίου δέχθηκαν την πρόκληση), τότε φαίνεται πως αν και είμαστε αρκετά εξαρτημένοι από τα κινητά μας, τελικά δεν μας χαλάει να τα αφήσουμε στην άκρη συνειδητά για λίγη ώρα και να απολαύσουμε μια όμορφη εμπειρία χωρίς αυτά.
Ίσως η νέα γενιά να δυσκολευτεί περισσότερο από τις παλιότερες, που δεν ενηλικιώθηκαν χωρίς την ύπαρξή τους, ωστόσο και αυτή θα δει ότι έχει να κερδίσει κάτι από αυτή την εμπειρία και δεν εννοούμε το δωρεάν γεύμα ή το κρασί, αλλά το πώς συνολικά αντιμετωπίζουμε τη χρήση του κινητού μας και ότι αν τη μειώναμε σταθερά μέσα στην ημέρα μας, ίσως αισθανόμασταν πιο απελευθερωμένοι…
Τι λέτε; Θα έρθει και στη χώρα μας αυτή η τάση; Κι αν ερχόταν εσείς θα το τολμούσατε;