Εντάξει, πόσο περίεργο μπορεί να είναι ένα φυτό; Κι όμως, κάποια από τα πιο δημοφιλή λαχανικά και φρούτα, που απολαμβάνεις σχεδόν καθημερινά δεν φυτρώνουν, όπως ίσως φαντάζεσαι. Ήξερες, για παράδειγμα, ότι ο ανανάς βγαίνει από θάμνο;

sparagia

Σπαράγγια τα… αγέρωχα!
Τα γνωστά σε όλους βλαστάρια είναι λίγο ανατριχιαστικά όταν τα δεις στο χωράφι, μιας και βγαίνουν στητά από το έδαφος, σαν… δάχτυλα σε ταινία τρόμου!

quinoa

Κινόα η όμορφη
Το μικρό σποράκι που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα που μπαίνουν στην κουζίνα μας, είναι στην πραγματικότητα ο σπόρος ενός πολύ όμορφου θάμνου, με υπέροχα έντονα χρώματα.

ananas

Ανανάς από θάμνο
Ένα τόσο μεγάλο και σχετικά βαρύ φρούτο θα περίμενε κανείς ότι φυτρώνει σε κάποιο δέντρο. Ο ανανάς, ωστόσο, βγαίνει από χαμηλά φυτά που μοιάζουν με θάμνο ή αλόη.

aktinidio

Ακτινίδια σαν… σταφύλια;
Ένα ακόμη φρούτο που βγαίνει από θάμνο είναι και το ακτινίδιο. Ωστόσο, οι καλλιεργητές συνηθίζουν να το φυτεύουν με τρόπο που θυμίζει αμπελώνα.

papagia

Παπάγια η εξωτική
Το φυτό της μοιάζει πολύ με δέντρο και μάλιστα με μπανανιά, με το βλαστό να φτάνει σε ύψος τα 5-10μ. και τα μεγάλα φύλλα του περιορίζονται στην κορυφή του κορμού, διατεταγμένα σε σπείρες.

brussel_sprouts

Τα λαχανάκια που αγαπούν την παρέα
Σε αντίθεση με τα “ξαδέρφια” τους -το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κοινό λάχανο-, τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν μεγαλώνουν αυτόνομα, αλλά πολλά μαζί και, μάλιστα, πάνω σε έναν σχετικά ψηλό βλαστό που φτάνει έως και το ένα μέτρο. Κάθε βλαστός δε, μπορεί να έχει πάνω του έως και 100 “κεφαλάκια” από λαχανάκια Βρυξελλών.

Έχουν κι οι ξηροί καρποί τις ιδιαιτερότητες τους, όμως…

peanuts

Φιστίκια τα υπόγεια
Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα φιστίκια μεγαλώνουν όπως οι πατάτες! Κι όμως, ξεφυτρώνουν το φυτό από το έδαφος και εκεί, ανάμεσα στις ρίζες σου βρίσκονται και τα κελύφη με τα φιστίκια.

cashew

Κάσιους – ίσως τα πιο περίεργα όλων
Όχι απλά μεγαλώνουν σε δέντρα, όχι απλά έχουν ένα περίεργο καρπό που θυμίζει μίξη κολοκύθας-μήλου, αλλά αναπτύσσονται και έξω από τον καρπό, μέσα σε ένα κέλυφος! Επιπλέον, τα ωμά περιέχουν και την τοξική ουσία urushiol, γι αυτό και πριν διατεθούν στην αγορά μαγειρεύονται ελαφρά στον ατμό για να εξουδετερωθεί αυτή η ουσία.