Πολλοί ψαροφάγοι, τον μπακαλιάρο τον τιμούν όλο τον χρόνο, αλλά σήμερα, 25η Μαρτίου, εκείνοι που δεν ονειρεύονται έναν χρυσεφένιο τηγανητό μπακαλιάρο με περιποιημένη σκορδαλιά, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Όπως και να έχει, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα αγαπημένο πιάτο, άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο με τη γαστρονομική μας κουλτούρα αλλά και με τις οικογενειακές συνάξεις, γι αυτό και τον απολαμβάνουμε εξίσου είτε στο σπίτι είτε εκτός.

Χρονοβόρο ξαλμύρισμα, τηγάνισμα με τις ώρες και μυρωδιές σε όλη την κουζίνα, ευλαβική τήρηση της αναλογίας των υλικών και φροντίδα στο ανακάτεμα είναι μόνο μερικές από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ετοιμάσουμε το συγκεκριμένο πιάτο. Ευτυχώς, αν δεν υπάρχει ο χρόνος και η διάθεση, μπορούμε να αφήσουμε τη δουλειά σε αυτούς που την ξέρουν καλύτερα, δηλαδή στις αγαπημένες μας ταβέρνες που σερβίρουν μπακαλιάρο σκορδαλιά όλο τον χρόνο ή τον φτιάχνουν ειδικά για την ημέρα του Ευαγγελισμού.


Το Ρίνι δίπλά στο μουσείο
Το Ρίνι, που έχει ξεχωρίσει με την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα, τα εμπνευσμένα πιάτα και τα καλά υλικά, σήμερα σερβίρει ειδικό μενού και μας προσκαλεί να καθίσουμε στα τραπέζια της σάλας του και της ηλιόλουστης αυλής του. Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του, αφού τον δοκιμάζουμε είτε σαν λουκουμά μαζί με σκορδαλιά καρύδι είτε κλασικό με τραγανό κουρκούτι μαζί φυσικά με σκορδαλιά είτε πλακί. Δροσερές και πικάντικες σαλάτες, όπως μελιτζανοσαλάτα, πολίτικη αλλά και αλμύρα και ταραμά, θα τον συνοδέψουν άψογα, και το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, θα είναι ακριβώς όπως του πρέπει.
Ρεθύμνου 8, Αθήνα, τηλ. 21 0883 6781


Καπάνι
Για ελληνική κουζίνα, φυσικά κρασιά, φιλόξενα vibes, και ένας χώρο που συνδυάζει τις αρετές ενός ενημερωμένου deli και ενός οινορεστοράν, πάμε στο Καπάνι στο Μεταξουργείο. Σήμερα, σερβίρει φυσικά μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά μετά μουσικής. Στα… βινύλια, στη 13.00 στις 17.00 και στις 20.00 διαφορετικοί djs θα δίνουν τον ρυθμό της γιορτής. Συνδυάστε το εθνικό πιάτο της ημέρας με εδέσματα εμπνευσμένα από τη γαστρονομία της Φλώρινας, αλλά και σπάνια τυριά αλλά και πιο χορταστικά πιάτα, όλα μαγειρεμένα σε Josper ξυλόφουρνο.
Χίου 29, Μεταξουργείο, τηλ. 215 5600234


Ταβέρνα του Οικονόμου
Γνωστός για τα καλομαγειρεμένα σπίτικά φαγητά του, ο Οικονόμου συνηθίζει να φτιάχνει κάτι πιο ιδιαίτερο όταν το απαιτεί η εκάστοτε περίσταση. Εδώ και 95 χρόνια λοιπόν, κάθε τέτοια μέρα, ετοιμάζει ειδικό μενού, με πρωταγωνιστή τον μπακαλιάρο. Ανήμερα του Ευαγγελισμού, ίσως και λίγο πριν ή λίγο μετά, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά φτιάχνεται όπως πρέπει και σερβίρεται αφειδώς σε αυτό το ιστορικό μαγειρείο. Ξαρμύρισμα καλό και τηγάνισμα σε ανάλαφρο σχετικά κουρκούτι που κάνει λεπτή, σχεδόν διάφανη κρούστα γύρω γύρω. Βραστά χόρτα εποχής και μια παγωμένη μπίρα είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσουν το γεύμα.
Κυδαντίδων 32, Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467 555

Το Υπερωκεάνειον
Στο Χατζηκυριάκειο, υπάρχει αυτή η θαλασσινή μπακαλοταβέρνα με άρωμα και μεράκι από την Κίμωλο, που σερβίρει ευλαβικά τηγανητό μπακαλιάρο έτσι κι αλλιώς. Είναι από τα κλασικά και αγαπημένα πιάτα του, για το οποίο όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν. Το κουρκούτι, ελαφρύ και χρυσαφένιο δεν κρατά καθόλου περιττά λάδια, ενώ η σκορδαλιά, τσιμπημένη στο σκόρδο για να την καταλαβαίνουμε. Όλα τα θαλασσινά και ψάρια του μενού είναι ολόφρεσκα, για αυτό και τα τραπεζάκια του πάντα είναι πιασμένα είτε από θαμώνες είτε από νέους πελάτες είτε από τις γάτες της γειτονιάς που έχουν αποφασίσει πως το Υπερωκεάνειον έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 418 0030

Δείτε επίσης:

Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί