Αυτή την εβδομάδα είχα όρεξη για brunch. Όχι δεν είχα και στο χωριό μου, αλλά αυτή η τάση – μανία των τελευταίων χρόνων με έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω αυτό το γεύμα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Πάντα βέβαια με την παρέα ενός καφέ φίλτρου – και όχι «γαλλικού» όπως πολλοί τον αποκαλούν λανθασμένα. Και θα πω εδώ ότι ο καφές είναι σημαντικός. Έτσι οι επιλογές για το που θα πάω για brunch περιορίζονται. Γιατί εκεί έξω μέχρι και η κουτσή Μαρία, που λένε, έχει brunch. Κακό; Όχι απαραίτητα, αλλά καλό θα ήταν να μπει και ένα μέτρο.
Τέλος πάντων, αφήνοντας στην άκρη αυτά, το πρώτο μέρος που πήγα ήταν το The Makers (Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 210 3311 372). Αρχικά, καλό θα είναι πριν πάτε να έχετε κάνει κράτηση ακόμα και τις καθημερινές γιατί λόγω των πολλών Airbnb στην περιοχή γεμίζει από νωρίς με τουρίστες που έρχονται για το πρωινό τους. Το μενού εδώ έχει έναν πιο υγιεινό προσανατολισμό, όμως πάντα διαλέγω τις βάφλες με αυγό (χρησιμοποιούν βιολογικά), τσένταρ και ζαμπόν. Άκρως υγιεινό (;) Είναι κάτι σαν το croque madame. Οι βάφλες φτιάχνονται από ανθόγαλα και κεφίρ, είναι τραγανές, με σωστές ισορροπίες υλικών και αν πετύχουν και το αυγό κάπως μελάτο για να ρέει ο κρόκος, τότε είναι σατανικά απολαυστικό. Ο καφές που θα δοκιμάσετε είναι από την WiseCup και θα σας πρότεινα τον cold brew που ετοιμάζουν.
Επόμενη στάση στο Κουκάκι και στο This is loco (Φαλήρου 47, Κουκάκι, τηλ. 210 9245 654). Σε αυτό το all day μαγαζί το brunch έχει κάτι από λατινοαμερικάνικο αέρα. Βλέπετε ο σεφ που το επιμελείται, ο Ηλίας Καρακατσάνης, είναι από την Ονδούρα και μέσα στα πιάτα του έχει βάλει πολλά στοιχεία από την κουζίνα της Λατινικής Αμερικής. Προτείνω ανεπιφύλακτα το chilaquiles ένα πληθωρικό πιάτο που συνηθίζεται να τρώνε οι Μεξικάνοι το πρωί και περιέχει τσιπς από tortilla καλαμποκιού, τηγανητό αυγό, φέτα, ξινή κρέμα και μια ελαφρώς πικάντικη σάλτσα τομάτας. Ο καφές εδώ έχει την υπογραφή της ελληνικής εταιρίας Samba Coffee Roasters και την ημέρα που το επισκέφτηκα δοκίμασα έναν μοναδικής προέλευσης από το Περού που άφηνε στο στόμα γεύσεις από τροπικά φρούτα και σοκολάτα.
Τρίτη στάση το Different Beast (Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 216 7004 556) στη Κηφισιά. Σε αυτό το άκρως Instagram-ικό μαγαζί με τη χαλαρή διάθεση ο καφές που σερβίρουν είναι από το coffee shop του κέντρου Anana και πάντα τον συνδυάζω με το shakshuka. Ένα πιάτο που μοιάζει με τον δικό μας καγιανά αλλά έχει καταγωγή από τη Β. Αφρική. Τα αυγά μαγειρεύονται μέσα στην σάλτσα τομάτας και στην συνέχεια σερβίρονται μαζί με τυρί labneh (φρέσκο τυρί που φτιάχνεται από στραγγιστό γιαούρτι), φρέσκο τσίλι, μαϊντανό και φέτες από φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί για πολλές βούτες.
Αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκα επίσης και την ανακαινισμένη αυλή του Nikkei (Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, τηλ. 210 7239 366) που πλέον στο όνομα του κόλλησε τη λέξη Floresta. Έκτος από την εικαστική ανακαίνιση – το μπαρ κατέβηκε στον κάτω χώρο, έγινε πιο μεγάλο και στον επάνω δημιουργήθηκε το εστιατορικό κομμάτι – είχαμε αλλαγές και στην κουζίνα. Από τον χειμώνα την είχα αναλάβει ο Νίκος Ψηλός, ο οποίος έδωσε περισσότερη βάση στην ιαπωνική fusion πλευρά και μέσα στα πιάτα του έμπλεξε και ελληνικά προϊόντα. Αυτό που έμεινε σταθερό (ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις) είναι η ομάδα του μπαρ κάτω από την καθοδήγηση της bar manager Μαίρης Ταλαιπώρου. Η Μαίρη επιμένει να συνδυάζει με μαεστρία τα πιάτα της κουζίνας με τα ποτά της, δημιουργώντας μια λίστα που πρωταγωνιστούν τα sour κοκτέιλ. Προτείνω να δοκιμάσετε το Machu Picchu με pisco, kaffir lime και τσάι μάτσα που θα σας κερδίσει με τον ωραία όξινο χαρακτήρα του, αλλά και το Nom Nom με τεκίλα, χαμομήλι και ροζ γκρέιπφρουτ.
Και μην νομίζετε ότι αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε νέες αφίξεις. Πάντα κάτι γίνεται στην πόλη. Αυτή τη φορά στον Πειραιά. Ο Παναγιώτης Γιακαλής μαζί με τον χρόνια συνεργάτη του Πέτρο Φωτείνη αλλά και τον Μανώλη Μαυριδάκη (ιδιοκτήτη του Koursaros) ανοίγουν το Piscis (Ακτή Κουμουνδούρου 30, Πειραιάς, τηλ. 210 4170 772) στο Μικρολίμανο. Ένα εστιατόριο όπου το ψάρι και τα θαλασσινά θα είναι οι πρωταγωνιστές με πολλές και διαφορετικές ωμές παρασκευές.
Τέλος, μιας και οι ζέστες ξεκίνησαν θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τα κρύα ροφήματα από την εταιρία grizo & prasino που είναι από διάφορα βότανα βιολογικής καλλιέργειας και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Ξέχασα να σας πω ότι αυτή την Παρασκεύη 9/6 και το Σάββατο 10/6 στο Φάρο του ΚΠΣΙΝ θα διεξαχθεί το 2ο Athens Cocktail Festival στο οποίο θα συμμετέχουν 20 διαφορετικά μπαρ της πόλης και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πάνω από 40 διαφορεικά κοκτέιλ.