Grizo και Prasino άρωμα: Βότανα βιολογικά και μείγματα που μόλις εμβαπτιστούν στο νερό σού υπενθυμίζουν γιατί η ζωή είναι ωραία, γευστική και ιδιαίτερα αρωματική.

Αγάπη για τα βότανα, το άρωμα και τις ιδιότητές τους ήταν η σπίθα που έδωσε ζωή στο Grizo & Prasino, μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή. Το φυσικό κατάστημά τους; Η γη τους. Οι βάσεις τους; Η γεωπονία για τον Κώστα Παπάζογλου (που δραστηριοποιούνταν ως σύμβουλος βιολογικής καλλιέργειας πριν από τη δημουργία της επιχείρησης) και η νομική για την Αγγελική Δράκου. Ζευγάρι στο επιχειρείν και στη ζωή! Ευλόγως αναρωτηθήκαμε πώς γεννήθηκε αυτή η τόσο αρωματική ιδέα, με την Αγγελική να μας διαφωτίζει πλήρως: «Ο Κώστας γοητεύτηκε πρώτος από τις γεύσεις των βοτάνων. Εγώ άρχισα να διαβάζω μανιωδώς για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και σιγά-σιγά άρχισε να γεννιέται η ιδέα.

Μας πήρε, βέβαια, σχεδόν μία δεκαετία μέχρι να γίνει πράξη. Ασχολούμασταν ήδη με τα βότανα από την αρχή της σχέσης μας, σε επίπεδο ερασιτεχνικό. Όταν το 2017 μετά από μια περιπέτεια με την υγεία μου αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δικηγορία, τα βότανα ήταν ήδη εκεί. Απλώς αρχίσαμε να επενδύουμε και χρήματα εκτός από χρόνο. Δύο χρόνια αργότερα άφησε και ο Κώστας τη δική του δουλειά και γίναμε εντελώς “γκριζοπράσινοι”». Όπως μας τόνισαν η Αγγελική και ο Κώστας: «Θέλουμε να μοιραστούμε με τον κόσμο όσα γνωρίζουμε και όσα μαθαίνουμε καθημερινά για τα βότανα. Ονειρευόμαστε να αλλάξουμε τη λογική του “με πονάει ο λαιμός μου, ας πιω ένα ζεστό”. Να την αντικαταστήσουμε με βότανα που ενθουσιάζουν και έχουν θέση στο τραπέζι της χαράς, στο οικογενειακό δείπνο και τη γιορτή».

Να σου πω το φλιτζάνι και άλλα πολλά
Καλλιεργούν βιολογικά και εφαρμόζουν αγροοικολογικές πρακτικές. Δεν έχουν ιδιόκτητη γη και διαφωνούν κάθετα με τις μονοκαλλιέργειες. Στο κτήμα τους θα συναντήσει κανείς 20 διαφορετικά βότανα σε 10 στρέμματα. Θεωρούν αυτή την επιλογή τους στάση πολιτική και μπορούν να συζητούν ώρες για αυτό το θέμα. Από πού ξεκινούν όλα; Από το σπορείο, με το χωράφι να ακολουθεί. Μετά συγκομιδή, διαλογή, αποξήρανση, ξανα-διαλογή, ανάμειξη (ή και όχι), επικόλληση ετικετών, ζύγισμα, καταγραφή και συσκευασία. Στο e-shop τους θα ανακαλύψεις μονοποικιλιακά βότανα, αλλά και απίθανα μείγματα με παιχνιδιάρικα ονόματα όπως το Bee Φλάμουρους με άνθη και φύλλα φλαμουριάς, φύλλα μελισσόχορτου και άνθη χαμομηλιού, το Pu & Pu με oλόκληρα φύλλα μέντας, φασκόμηλου και άνθη καλέντουλας, το Λεμονίντζα με κομμάτια από λεμόνι και φύλλα λουίζας και δυόσμου ή το μείγμα Mazi, ένα βοτανικό τσάι-οικογενειακή ιεροτελεστία για να πίνουμε όλοι μαζί τα βράδια πριν τον ύπνο, με μήλο, χαμομήλι και παντζάρι. Επίσης, αρωματικό θαλασσινό αλάτι με πορτοκάλι, θυμάρι και δενδρολίβανο, κρύο τσάι στο μπουκαλάκι, χωρίς ζάχαρη ή με ολίγη! Θα απολαύσεις ακόμα και μείγματα spa για το μπάνιο σου.


Στα σκαριά έχουν πολλά νέα προϊόντα. Κάποια από αυτά είναι σχεδόν έτοιμα, όπως τα νέα βοτανικά μείγματα. Κάποια άλλα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά θα τα παράξουν στο νέο τους εργαστήριο που ετοιμάζεται. Αναμένουμε λοιπόν!

info
grizoprasino.com, Όθωνος 5, 69132, Κομοτηνή, τηλ.: 2531 102187. Σε επιλεγμένα σημεία, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε deli, καταστήματα βιολογικών, φαρμακεία, χώρους ευεξίας και concept stores.