Δεύτερη βδομάδα με θερμοκρασίες που πλησιάζουν και ξεπερνούν τους 40°C αλλά οι βόλτες στην πόλη δεν σταματούν. Η βεντάλια και το παγούρι με δροσερό νερό είναι τα δύο αξεσουάρ που δεν λείπουν από το backpack μου. Και φυσικά το αντιηλιακό για το πρόσωπο και τα μαλλιά – γιατί το καπέλο δεν μας ταιριάζει. Αυτή τη βδομάδα αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων πρόσφερε δωρεάν μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού σε όσους βρίσκονταν στο Σύνταγμα και περνούσαν από το ειδικό περίπτερο που είχε στήσει στην αρχή της Ερμού. Για να σας είμαι ειλικρινής είναι κάτι που μου με εξέπληξε ευχάριστα.
Και μιας και μιλάμε για κέντρο, θα σας πω για τις φανταστικές πίτες που φτιάχνουν στο Harry’s kitchen (Αθανασίου Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα, τηλ. 2111152864). Μπορεί να έχετε περάσει από μπροστά του, αλλά να μην το έχετε δει αφού είναι πολύ μικρό, μόλις 11 τμ. Όμως το γλυκό, χαμογελαστό πρόσωπο της κυρίας Γιούλης, που στέκεται δίπλα στην λιλιπούτεια βιτρίνα δεν μπορείτε εύκολα να το ξεχάσετε. Ο σύζυγός της, Χάρης, ετοιμάζει από πολύ νωρίς το πρωί τις ζύμες και εκείνη τις γεμίζει για τις νόστιμες πίτες. Η ελαφρώς πικάντικη κιμαδόπιτα και η μανιταρόπιτα είναι αυτές που προτιμώ.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Marketta (Λέκκα 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103225388), ένα επίσης μικρό μαγαζί, που ειδικεύεται στα σάντουιτς και στις σαλάτες. Όλα τα φτιάχνει η Ερρίκα, η ιδιοκτήτρια, η οποία κατάγεται από τον Καναδά και, όπως είναι φυσικό, αγαπά πολύ το σφένδαμο αλλά την υγιεινή διατροφή. Έτσι στις σαλάτες και στα σάντουίτς της, που μπορεί να στοιχίζουν λίγο ακριβά, μπλέκονται όσπρια, λαχανικά, σπιτικές πίκλες και πολλά ακόμα δίνοντας ένα πληθωρικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Σε κάθε επίσκεψή μου αν δεν φύγω με κάποιο σάντουιτς για το σπίτι, σίγουρα παίρνω στο χέρι την λεμονάδα που φτιάχνει.
Στα φρέσκα της εβδομάδας, σας έχω τις καινούργιες κάψουλες καφέ που μόλις κυκλοφόρησε η ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters. Είναι συμβατές με τις μηχανές Nespresso και θα τις βρείτε σε δυο διαφορετικές επιλογές: ένας καφές από την Βραζιλία, που έχει πιο σοκολατένιο χαρακτήρα και ένας από την Κολομβία με φρουτένιο προφίλ και ισορροπημένη οξύτητα. Τον πρώτο σας τον προτείνω να τον δοκιμάσετε σε ροφήματα με γάλα (cappuccino, latte, σε κρύα εκδοχή φυσικά) ενώ τον δεύτερο σε freddo espresso.
Και επειδή η ζέστη θέλει το παγωτό της ή το σορμπέ, παρακάτω θα σας προτείνω μερικά μέρη όπου μπορείτε να τρέξετε για να δροσιστείτε… γλυκά. Στο Epik στην Πλατεία Μαβίλη (Δορυλαίου 2, τηλ. 2106464105) με τη ρετρό ατμόσφαιρά του το παγωτό φιστίκι με τα ολόκληρα καραμελωμένα και αλατισμένα φιστίκια είναι μια αμαρτία όπως και το σορμπέ μαύρης σοκολάτας. Αν θέλετε να κάνετε μια μεγαλύτερη παρασπονδία τότε ζητήστε ένα «παλιακό» Chicago. Στο Κουκάκι και το Django (Βεϊκου 15, τηλ. 2114222029) όλα τα φρούτα του καλοκαιριού γίνονται εναλλάξ νόστιμα σορμπέ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το πεπόνι, τα μύρτιλα, το καρπούζι και αν το επισκεφτείτε Σαββατοκύριακο θα βρείτε και εξαιρετικό μάνγκο.
View this post on Instagram
Στο κέντρο και στο Κόκκιον (Πρωτογένους 2, τηλ. 6981563511) το παγωτό κρέμα με μπισκότο βουτύρου που ξυπνά παιδικές μνήμες συνδυάζεται ωραία με την σοκολάτα. Και αν θέλετε κάτι πιο δροσερό επιλέξτε το σορμπέ μανταρίνι με την ελαφριά κάψα του τζίντζερ. Τέλος, στο Maraboo στο Παγκράτι (Αρχελάου 17, τηλ. 2107247037) το σορμπέ μοσχολέμονο αλλά και το ιδιαίτερο πάντρεμα του ανανά με πιπεριές jalapeños είναι αυτά που ξεχώρισα στην τελευταία μου επίσκεψη.
Κεντρική φωτογραφία:Ιnstagram/djangogelato.ath