Καιρό είχαμε να τα πούμε. Όχι ότι δεν γινόταν κάτι στην πόλη.  Ίσα – ίσα.  Απλά οι υποχρεώσεις του Μαραθωνίου με άφησαν για λίγο στο σπίτι μπροστά από πολλά, μα πολλά πιάτα ζυμαρικών. Ξέρετε για την αποθήκευση υδατάνθρακα. Ο 40ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πλέον παρελθόν και εγώ ξαναπήρα τους δρόμους για να δω τι γίνεται εκεί έξω στην πόλη μας.

Βρέθηκα, λοιπόν, στου Ζωγράφου σε ένα καινούργιο, άκρως νεανικό coffee shop, το Good Hood (Γεωργ. Παπανδρέου 33, Ζωγράφου, τηλ.: 211 2109 000). Φωτεινό, με μεγάλες τζαμαρίες, ήσυχο, με σουηδικού τύπου διακόσμηση που προσφέρεται και για να δουλέψει κανείς με το laptop του ή να μελετήσει – βλέπετε η γειτονία έχει πολλούς φοιτητές. Ο καφές, που φιλοξενεί στους μύλους του, έρχεται από την εταιρία Handpickers. Σας προτείνω να δοκιμάσετε ένα ζεστό flat white ή ένα καφέ φίλτρου – ζητήστε εκείνον από την Κένυα. Διαθέτει και κουζίνα από την οποία βγαίνουν γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα. Τα τελευταία σε χορταστικές μερίδες.

Στις πρόσφατες αφίξεις έχουμε το νέο all day στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ακούει στο όνομα Αgora N. Πίσω από αυτό το νέο concept βρίσκουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη, τη Φωτεινή Παντζιά καθώς και τον σεφ Κώστα Τσίγκα. Τα καλούδια που θα βγαίνουν από την κουζίνα είτε το πρωί, είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ έχει ελληνικό προσανατολισμό και comfort χαρακτήρα, ενώ μεγάλη σημασία έχουν δώσει στο κρασί, που είναι ένας από τους πυλώνες του μαγαζιού.

Η Φωτεινή όμως άνοιξε και ένα ακόμα μαγαζί στην πιο τουριστική περιοχή της πόλης στον πεζόδρομο της Ανδριανού. Σας μιλώ για το Oh Dio (Ανδριανού 3, τηλ.: 210 3213 170) που στην ουσία είναι ένα όμορφο wine restaurant. Μάλιστα πρόσφατα, δηλαδή πριν λίγες μέρες, ανακοίνωσε και την συνεργασία της με την Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, που θα αναλάβει την κουζίνα του νέου αυτού μαγαζιού.

Καινούργια συνεργασία και καινούργιο σεφ έχουμε και στο Dear Manouka (Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ.: 210 7293 628). Σε αυτό το μικρό, χαριτωμένο εστιατόρια την κουζίνα πλέον επιμελείται ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος. Από τα πιάτα που δοκίμασα ξεχώρισα την γαρίδα Κοιλάδος που συνοδεύεται από μικρά κομμάτια από το αλλαντικό coppa di Parma και ψητό μπροκολίνι σε σάλτσα από carbonara (αυτή θα μπορούσε και να λείπει) καθώς γλυκό cannelé το οποίο όμως ήταν γεμισμένο από ελαφρώς αλμυρή και πικάντικη μοσχαρίσια ουρά.

Μεταγραφή σεφ έχουμε και στο La Meat Maison (Χαρ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, τηλ.: 210 8085 183) όπου εκεί συναντάμε πλέον τον Μιχάλη Μερζένη ο οποίος έχει αναλάβει να «παίζει» με τα φοβερά κρέατα που διαθέτει το ομώνυμο κρεοπωλείο. Οι κοπές του είναι φανταστικές και έρχονται στο τραπέζι σας ιδανικά ψημένες, ενώ δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στην μεγάλη κάβα από ετικέτες κρασιών από τον διεθνή και εγχώριο αμπελώνα.

Αλλαγή στην κουζίνα έγινε και στο Artisanal (Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 210 8086 111) την οποία έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Σιαφάκας. Ο νομάς μάγειρας έχει δώσει ένα πιο ρουστίκ χαρακτήρα στο μενού που έρχεται σε ωραία αντίθεση με την αστική ατμόσφαιρα του εστιατορίου.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην σας αναφέρω και το νέο street food εγχείρημα του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το Ortsag (Κεραμεικού 93-95, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3412 658) που άνοιξε επιτέλους πριν από μερικές μέρες στον Κεραμεικό. Πάτα πάνω στη φιλοσοφία του zero waste και του sustainability και αγαπά πολύ τα burgers. Στον μικρό κατάλογο του θα βρείτε πέντε προς το παρόν: το double smashed με μοσχαρίσιο μπιφτέκι και μαγιονέζα τηγανητού αυγού, το pulled brisket pastrami, το chicken με παναρισμένο σε corn flakes μπούτι κοτόπουλου, το sushi style με μαριναρισμένο σκουμπρί, και τη veggie επιλογή με κουνουπίδι στη σχάρα. Και αν με ρωτάτε ποιο να δοκιμάσετε, θα σας πω και τα πέντε.

Τέλος, να σας πω ότι αυτή τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στο Hytra ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας θα φιλοξενήσει στην κουζίνα του για μια βραδιά τη Γιώτα Κουφαδάκη, τη γνωστή μας μαγείρισσα της ταβέρνας Μπουκαδούρα στην Χαλκιδική. Αυτή η φιλοξενία εντάσσεται στα πλαίσια ενός event όπου τέσσερις μαγείρισσες που προωθούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μπαίνουν στην κουζίνα του μονάστερου εστιατορίου. Την Γιώτα Κουφαδάκη θα ακολουθήσουν η Τασία Κουφοπούλου από το Απόμερο της Καρδίτσας, η Νικολέτα Δελατόλλα Φώσκολου από την Τήνο και η Λένα Λεντάρη από το Πανόραμα του Ασκύφου Χανίων.