Χριστούγεννα ήταν θαρρώ του έτους 2024, όταν στην οδό Καψάλη στo Κολωνάκι εμφανίστηκε ένα εστιατορικό concept γεμάτο πράσινα φωτεινά χρώματα και κλασικούς αρχιτεκτονικούς συμβολισμούς. Και δε θα το ονομάσω street food concept, παρότι οι παραπομπές στις απαρχές του street food, στην Αρχαία Ελλάδα είναι παραπάνω από εμφανείς στους κίονες, που δεσπόζουν στο εσωτερικό του. Κάθε ταξιδιωτική και γευστική εμπειρία των Άντζι Γεωργακοπούλου και Λίνου Ιερίδη, ιδιοκτητών του Nosh Lobster & Brioche, αποτυπώνεται σε αυτόν τον λιλιπούτειο χώρο με τη μαρμάρινη μπάρα, την ανοιχτή κουζίνα και τις soul μουσικές αποχρώσεις, που ξεπηδούν από τα ηχεία. Σα να βρίσκεσαι σε κάποιο Alley στο SoHo στo Manhattan. Μόνο που βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας.
Στη Βρετανική αργκό (slang), nosh off σημαίνει να φάω κάτι στα γρηγορά, ενώ η ιδία η λέξη nosh σημαίνει ένα μικρό και γρήγορο γεύμα. Tα lobster roll είναι ένα πολύ δημοφιλές έδεσμα στις ΗΠΑ με έμφαση τις πολιτείες της νέας Αγγλίας, όπου και αφθονούν οι αστακοί. Tις πρώτες αναφορές για roll αστακού τις συναντάμε στο διάσημο Perry’s Restaurant στο Κονέκτικατ ακριβώς έναν αιώνα πριν. Έως και σήμερα τα σκήπτρα για το original recipe κρατά το Maine, εκεί όπου ο αστακός σερβίρεται κρύος με μαγιονέζα και σέλερυ.
Στο Κολωνακιώτικο Nosh σερβίρονται δύο lobster brioche. Και γραφώ brioche αντί για roll, γιατί εδώ το ψωμάκι είναι μια υπερβουτυρένια brioche, ξεφεύγοντας από τους προγόνους του, τα New England style bread rolls. To Maine, όπου είναι η κλασική κρύα εκδοχή με την προσθήκη μοσχολέμονου, και η ζεστή εκδοχή, το ομώνυμο Roll (Nosh), ζουμερό με ζεστή hollandaise και σχοινόπρασο. Και στα δυο μπαίνει ουρά αστακού πολύ καλής ποιότητας, ενώ το ψωμάκι το προμηθεύονται καθημερινά από ένα μικρό αρτοποιείο, που το δημιουργεί ειδικά για τις ανάγκες του Nosh. Σε μια extravaganza με umami χαρακτηριστικά, σε συνεργασία με το Caviar House, μικρές ατομικές συσκευασίες χαβιαριού των 10γρ σε προσιτή τιμή μπορούν να συνοδεύσουν τα Lobster Brioche.
Με αυτή τη μοσχοβολιστή brioche, λοιπόν, φτιάχνουν και ένα shrimp roll με τραγανό πράσο και τσορίθο και ένα κλασικό American style tuna melt. Kαι οι κρεατοφαγικές συνθέσεις όμως εδώ παίζουν δυνατά στο δικό τους γευστικό terrain. Το pulled beef με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι για 24 ώρες και σάλτσα bbq είναι πληθωρικό μεν απολαυστικό δε, πλάι στα δυο hot dog. Το New York με χοιρινό ελαφρώς spicy λουκάνικο, cheddar, ξινολάχανο και μαγιονέζα με nduja, και το Reem’s με μοσχαρίσιο λουκάνικο και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Ευχάριστη έκπληξη και ασυνήθιστης νοστιμιάς σύνθεση είναι η vegan δημιουργία με μπιφτέκι από παντζάρι, πίκλες αγγουριού και ένα Russian style vegan dressing. Και στα side dishes όμως συναντήσαμε ενδιαφέρουσες επιλογές. Από τραγανά potato chips και μικρές μπαλίτσες θαλασσινών με μπισκ αστακού και γαρίδες σαν άλλα σιτσιλιάνικα Arancini, μέχρι τα καυτερά ribs από καλαμπόκι με κρέμα παρμεζάνας. Και αν η κρέμα μασκαρπόνε, με κάστανα γλασέ, από το Πιεμόντε ακούγεται τόσο θελκτική, εγώ προτίμησα να δοκιμάσω ένα κλασικό New York cheesecake, ξεροψημένο και βελούδινο στο εσωτερικό του, με σπιτική μαρμελάδα από φρούτα του δάσους.
Μικρές σαμπάνιες και κάποιες λίγες επιλογές σε ροζέ και λευκά κρασιά πλάι σε μπύρες και αναψυκτικά εμπλουτίζουν τον κατάλογο του Nosh σ’ έναν καινούριο προορισμό γεμάτο θετική ενέργεια, χαμογελαστά πρόσωπα και μια αίσθηση αλέγκρου κοσμοπολιτισμού.
Info
Nosh Lobster & Brioche, Καψάλη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228281.
Δείτε επίσης
Διονυσάκης: Το μοναδικό εστιατόριο στην Αθήνα με παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα