Ενα γεύμα από τα χέρια και την κουζίνα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου είναι λόγος σημαντικός -μιλώ για εμένα πάντοτε- για να βγεις ακόμη και Κυριακή μεσημέρι από το σπίτι σου.

Πάντως, η βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η άνοδος στο εστιατόριο με την ίσως καλύτερη, σίγουρα πιο κοντινή, θέα στην Ακρόπολη σου έχουν φτιάξει ήδη τη διάθεση μέχρι να φτάσεις στο τραπέζι σου. Αυτή τη φορά, μια μικρή παρέα είναι αλήθεια, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το «ημερήσιο» πιο casual μενού του εστιατορίου. Στα διπλανά τραπέζια οι πελάτες ήταν κυρίως ξένοι, μάλλον ένοικοι του ξενοδοχείου ή πιο «ψαγμένοι» που έφτασαν εδώ κατόπιν παρότρυνσης. Το περίεργο ήταν ότι δεν είδαμε αρκετούς Αθηναίους γύρω μας, γεγονός ελαφρώς περίεργο δεδομένων της θέσης και του ύφους του εστιατορίου, αλλά και του γεγονότος ότι τα εστιατόρια ξενοδοχείων γνωρίζουν διεθνώς άνθηση και αναγνώριση.

Στο διά ταύτα, πάντως, η κουζίνα του Χαραλαμπόπουλου είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα να προσφέρω όχι μόνο σε έναν επισκέπτη της χώρας που καταλαβαίνει από γεύση, αλλά και σε ντόπιους φίλους που με ρωτούν τι εννοώ όταν μιλάω για σημερινή ελληνική κουζίνα. Η αγάπη του σε αυτή παραμένει δυνατή, οι τεχνικές του έχουν εξελιχθεί, τα πιάτα του έχουν γίνει πιο ώριμα, πιο ολοκληρωμένα, με λιγότερη διάθεση εντυπωσιασμού και πλήρη ουσίας.

Τα -ευχάριστα- ξαφνιάσματα ξεκινούν από το καλωσόρισμα με τα ψωμιά, για τα οποία επιτυχημένα υπεύθυνη είναι η Ηρώ Κορδώνη. Απολαύσαμε -κυριολεκτικά- κουλούρι Θεσσαλονίκης με πικάντικο σπετζοφάι, τραγανό κρεμμύδι και κρέμα γραβιέρας Τριπόλεως. Η τραβηχτή πίτα (της Μάνης) ήρθε με σάλτσα τομάτας, κασέρι Ξάνθης, φέτα, ελιές και ρίγανη, μια πρόταση που πολύ προτιμώ έναντι μιας άτεχνης πίτσας. Το πατατόψωμο με μπακαλιάρο πανέ, μαγιονέζα βοτανάτη και πίκλες βρήκε ένθερμους υποστηρικτές στο τραπέζι. Στα κύρια, τα κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας και τραγανά κυβάκια πατάτας, ο κόκορας με τις χυλοπίτες και το χοιρινό μάγουλο με τη ρεβιθάδα κέρδισαν τις καρδιές μας. Το κόστος (για μεσημέρι) κυμαίνεται στα 35€ το άτομο και τα αξίζει απόλυτα.

info
Διονυσίου Αεροπαγίτου 5, Ακρόπολη, τηλ. 210 9200240.