Οι τηγανητές πατάτες δεν χρειάζονται συστάσεις, προλόγους και εξηγήσεις. Είναι νόστιμες, θρεπτικές και οικονομικές, πάνε με όλα και αρέσουν σε όλους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν λείπουν από καμία παραγγελία, όταν τρώμε έξω ή παίρνουμε φαγητό για το σπίτι. Υπάρχουν άλλωστε παντού, είτε πρόκειται για εστιατόριο, bistrot ή ταβέρνα, είτε πρόκειται για καφενείο, μπραντσάδικο ή σουβλατζίδικο, όλοι οι κατάλογοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, περιλαμβάνουν, έστω και τυπικά, πατάτες τηγανητές.

Ωστόσο, αυτό το «τυπικά» είναι που μας έχει κάνει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να ψάχνουμε μανιωδώς τις «σωστές» τηγανητές πατάτες αφού στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια κυκλοφορούν τις τελευταίες δεκαετίες τόνοι πατατών που για διάφορους λόγους έχουν «κακοπάθει»: κακής ποιότητας προτηγανισμένες, φρέσκες αλλά τηγανισμένες σε λάθος λάδια, υπερτιμολογημένες κ.ο.κ. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι που προσφέρουν το αυτονόητο, ή έστω αυτό που κανονικά θα έπρεπε να θεωρείτε αυτονόητο, δηλαδή φρέσκες, κομμένες στο χέρι, μαγειρεμένες σωστά, ζεστές και πάνω από όλα πεντανόστιμες πατάτες. Εννοείται ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι δεκάδες στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εμείς κάναμε μια επιλογή από κλασσικά αγαπημένα μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά αλλά και από περιπτώσεις που γνωρίσαμε εσχάτως.

Το στέκι του Ηλία
Στον Ηλία πάμε για τα παϊδάκια, όλοι το ξέρουν αυτό. Ωστόσο, πάμε και για τις πατάτες αφού παϊδάκια χωρίς πατάτες (και χωριάτικη, κατά την ταπεινή μου γνώμη) δε φτουράνε. Κομμένες στο χέρι λοιπόν οι πατάτες του είναι πάντα παχουλές και ξανθές. Και το κυριότερο; Είναι τηγανισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε μέσα να είναι μαλακές και απ’ έξω να έχουν μια τραγανή κρούστα χωρίς όμως να είναι ξερές. Αν είστε πάνω από 2-3 άτομα, παραγγείλτε κατευθείαν δύο μερίδες, για να φτάσουν σίγουρα. Ζ.Π.
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 210 3458 052

World x11
Μπορεί οι πατάτες να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά μας κατόπιν συνδιαλλαγής μας με ένα ιδιότυπο μηχάνημα ATM, μπορει να μη μας σερβίρονται στο πιάτο μαζί με αυτή την εθιστική ευωδία της φρεσκοτηγανισμένης αμαρτίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμες. Και νόστιμες είναι και τραγανές απ’ έξω όσο πρέπει είναι και καλοτηγανισμένες είναι οι πατάτες του World x11 στην αγαπημένη πιάτσα της Αρχελάου στο Παγκράτι. Fun fact to παιχνιδιάρικο κατσαρό σχήμα τους που σε συνδυασμό με την arcade αισθητική των ’80s και ’90s που επικρατεί στη σάλα μας τρέχει κατευθείαν πίσω στη χρυσή εποχή των παλιών αθηναϊκών μπεργκεράδικων που όλοι αγαπήσαμε (ή τουλάχιστον όσοι τα προλάβαμε!). Λ.Χρ.
Αρχελάου 14, Παγκράτι

Άγιος Μερκούριος
Κάθε χασαποταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να φτιάχνει καλές τηγανητές πατάτες. Εδώ είναι λεπτοκομμένες, στο χέρι εννοείται, πάντα φρέσκιες, ζεστές και τραγανές. Έρχονται με μπόλικο αλάτι και ρίγανη, όπως τους πρέπει δηλαδή, αλλά αν τις θέλετε pure δεν έχετε παρά να το ζητήσετε. Οι μερίδες είναι μπαμπάτσικες οπότε κάντε τα ανάλογα κουμάντα με την παραγγελία σύμφωνα με το πλήθος της παρέας και το level της πείνα σας. Ζ.Π.
Α’ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, τηλ.: 210 8169 617

Αξώτης
Σε αυτή την καλά κρυμμένη ταβέρνα οι τηγανητές πατάτες έχουν ένα λαχταριστό χρυσαφένιο χρώμα. Κόβονται στο χέρι, τηγανίζονται με προσοχή σε ελαιόλαδο παρακαλώ και έρχονται σε πληθωρική ποσότητα πασπαλισμένες μόνο με αλάτι. Δεν έχουν ίχνος λάδι και τρώγονται με το χέρι χωρίς σταματημό. Και αν βάλατε δίπλα στα επίσης τηγανητά, γλυκά κολοκυθάκια, μια φέτα και μια ντομάτα στα τέσσερα δεν θέλετε τίποτα άλλο. Βέβαια στον Αξώτη κάνουν και άλλα πολλά νόστιμα, όπως για παράδειγμα τα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια που ταιριάζουν με τις πατάτες έτσι και αλλιώς. Β.Δ.
Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, τηλ. 210 6459 130

F*smashing
Αυτές οι πατάτες είναι τόσο εθιστικές που αν και συνήθως συνοδεύουν κάποιο μπέργκερ, τρώγονται άνετα και σκέτες και μάλιστα όταν τις ξεκινήσει κανείς δεν τις σταματάει μέχρι να τελειώσουν. Είναι κομμένες σε sticks, είναι τραγανές και έχουν τέλεια γεύση η οποία απογειώνεται με ένα mix μπαχαρικών. Συνδυάζονται επίσης με κόκκινη σάλτσα και blue cheese, ή με λάδι τρούφας, δενδρολίβανο και παρμεζάνα. Ζ.Π.
Π. Κυριακού 18, Μαρούσι, τηλ.: 211 4242 407

Ο Θεσσαλός
Στο Θεσσαλό θα πάτε για τους φανταστικούς μεζέδες του αλλά θα καταλήξετε αναπόφευκτα στο «Άλλη μία πατάτες». Εκεί, δεν θα συναντήσετε τις κλασικές τηγανητές αλλά μια διαφορετική εκδοχή τους με ολοστρόγγυλες πατάτες baby, ό,τι πρέπει για μια γεμάτη και πεντανόστιμη μπουκιά. Σοταρισμένες με τη φλοίδα τους και πασπαλισμένες με τσίλι, μοσχομυρίζουν σκόρδο και δενδρολίβανο. Ξεροψημένες απέξω και μαλακές -σαν βραστές- από μέσα, αλατισμένες όσο χρειάζεται για να επιστρέφετε κάθε Σαββατοκύριακο στα στενά του Βοτανικού. Ε.Τσ.
Μελενίκου 2, Αθήνα, τηλ. 2130222335

Ρούμελη
Σε αυτή την ταβέρνα της Νέας Σμύρνης που είναι γνωστή και εκτός περιοχής θα βρείτε από φίνα ψητή σαρδέλα μέχρι περιποιημένο μπιφτέκι. Το θέμα μας όμως εν προκειμένω είναι ότι φτιάχνει και εξαίσιες τηγανητές πατάτες οι οποίες έρχονται σε χορταστικότατη μερίδα και η γεύση τους είναι τόσο λαχταριστή που θυμίζει αυτές που τρώμε στο σπίτι στα οικογενειακά τραπέζια. Ζ.Π.
Θράκης 1, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9341 748

Τηλέμαχος
Οι τηγανητές πατάτες που είναι κομμένες σε ροδέλες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνες τους αφού όχι μόνο διαθέτουν άλλη χάρη και ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά έχουν και το δικό τους σκληροπυρηνικό κοινό. Αυτή λοιπόν την εκδοχή στα καλύτερά της βρίσκουμε στον βραβευμένο Τηλέμαχο, πλάι σε σπάνια κρέατα που ψήνονται υποδειγματικά, εκλεκτά κρασιά και ό,τι άλλο προσφέρει αυτό το all time classic εστιατόριο. Ζ.Π.
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ.: 210 3613 300

Εκτός Αθηνών

Το αρχοντικό της Ζάχολης
Η καλή, η χεράτη, η χωριάτικη τηγανητή πατάτα, αυτή που τόσο επιδέξια ξέρει να στέκεται δίπλα στη ζουμερή μπριζόλα και στο αχνιστό κοκορέτσι και που με περισσό θράσος βουτά στο καυτερό τζατζίκι ενώ αγκαλιάζει ταυτοχρόνως και δύο τρεις τραγανές ροδέλες κολοκυθιού, θέλει το υψόμετρό της (και τη σωστή αναζήτηση). Γιατί αν δε φάμε τη σωστή, την ορθόδοξη τηγανητή πατάτα στην κλασική ελληνική χασαποταβέρνα του χωριού, αυτή που πέφτει στο τηγάνι μόλις ο ταβερνιάρης μας πάρει την παραγγελία, τότε τι νόημα έχει να πάρουμε τα βουνά (και τα λαγκάδια); Το ευτύχημα είναι πως το βουνό της Ευρωστίνης στο νομό Κορινθίας και «Το Αρχοντικό της Ζάχολης» μας δίνουν όλους τους πιθανούς και απίθανους λόγους για να το πράξουμε και με απόλυτη βεβαιότητα να νιώσουμε κατακτητές στην τοποθεσία «νόστιμη τηγανιτή πατάτα». Κάνουμε καλού κακού μία κράτηση πριν έρθουμε, αν και η διαδρομή όπως και το μέρος, ακόμα και αν δε βρούμε τραπέζι, θα μας αποζημιώσουν. Λ.Χρ.
Ευρωστίνα – Ζάχολη, Ορεινή Κορινθία, τηλ.: 27430 31 661

Η καντίνα στο Κιόνι
Στο πανέμορφο χωριό της Ιθάκης, στην παραλία που βρίσκεται μπροστά στο νεκροταφείο, δεν πάει κανείς μόνο για τα σμαραγδένια νερά και την οργιάζουσα φύση, πάει και για την καντίνα. Ανάμεσα στα λίγα, απλά αλλά εξαιρετικά φαγητά που φτιάχνει (ζουμερά χοιρινά καλαμάκια, καλαμάρι σχάρας κλπ.) είναι και οι πατάτες οι οποίες λιώνουν στο στόμα. Αρκετά χοντροκομμένες, κόβονται στο χέρι και τηγανίζονται επί τόπου σε μικρές ποσότητες κατόπιν της παραγγελίας γι αυτό χρειάζεται λίγη υπομονή. Ζ.Π.
Κοιμητήριο, Κιόνι, Ιθάκη

Η Στροφή της Γεύσης
Βρίσκεται γύρω στα 40 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου. Σε αυτή την οικογενειακή ταβέρνα μπορεί κανείς να βρει χορτόπιτες, ομελέτα, αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο, κάνα λαδερό χοχλιούς μπουμπουριστούς και παϊδάκια στα κάρβουνα. Και εκτός από αυτά φυσικά και ωραίες πατάτες κομμένες στο χέρι που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο: κοινώς «βράζουν» στο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές από έξω και ζουμερές από μέσα.
Βυζάρι Αμαρίου, Ρέθυμνο, τηλ. 28330 41258

Χασαποταβέρνα «Ο Μπούτζας» στα Πράμαντα
Τα Πράμαντα είναι ένα γραφικό χωριό στα Βόρεια Τζουμέρκα και απέναντι από την κεντρική πλατεία βρίσκεται μια ταβέρνα με ιστορία από το 19757, «Ο Μπούτζας». Γνωστή για τα πολύ νόστιμα παϊδάκια και τα καλά της κρέατα -που έρχονται απευθείας από το κρεοπωλείο της οικογένειας- είναι ένα μέρος που προτιμούν και οι ντόπιοι να πάνε για φαγητό. Και ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τα κρεατικά; Οι φρέσκες νόστιμες τηγανητές πατάτες που μοιάζουν σαν σπιτικές. Πολύ νόστιμο ήταν και το αρνάκι κλέφτικο. Και τέλεια η θέα του από την τζαμαρία που είναι γύρω γύρω από την ταβέρνα
 Πράμαντα, Βόρεια Τζουμέρκα, τηλ.: 2659 061 235

Ταβέρνα Μπατζάβαλης
Αν δεν έχετε φάει το μπιφτέκι-γίγας των εξακοσίων γραμμαρίων του Μπατζάβαλη και αυτό να το συνοδεύσετε από τις πιο νόστιμες, τραγανές και χεράτες τηγανητές πατάτες που κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Αργολίδα, δε ξέρετε τί πάει να πει ζωή! Χρυσαφένιες, ελαφριές, με τον αναγκαίο βουκολικό χαρακτήρα για να σας κάνουν να βελάζετε από ευχαρίστηση καθώς ξεκοκαλίζετε το παϊδάκι και πνίγετε τον πόνο σας σε άλλες χασαποταβερνογκουρμεδιές. Λ.Χρ.
Καρατζάς, Τροιζηνία, τηλ.: 697 2315 873

Library Brasserie
Το πιο casual θα λέγαμε εστιατόριο του Poseidonion Spetses, το The Library, σερβίρει από τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες που έχω δοκιμάσει. Η ποιότητα της πρώτης ύλης αλλά και η σωστή διαχείριση των υλικών είναι το μυστικό που τις κάνει τόσο βαθιά νόστιμες μέσα στην απλότητά τους. Η προσθήκη ρίγανης αλλά και του αρσενικού Τήνου απογειώνει τη γεύση τους. Τις ίδιες πατάτες θα δοκιμάσετε και αν βρεθείτε στο Μποστάνι στις Σπέτσες για κάποιο event. N.K.
Poseidonion Grand Hotel, Ντάπια Σπέτσες., τηλ. 22980 74553

Παράγκα
Στον Απόλλωνα, ένα ορεινό χωρίο στην κεντρική Ρόδο, στην πάλαι πότε Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών ο Γιάννης Ευθυμίου μαζί με την σύζηγό του έστησαν ένα «μαγειροτεχνείο» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν. Άναψαν τους ξυλόφουρνους τους και μέσα σε αυτούς ετοιμάζουν όλα τα φαγητά που σερβίρουν. Φαγητά που τιμούν την παράδοση του νησιού. Και είναι όλα τους βαθιά νόστιμα. Βάζουν όμως και τηγάνι στη φωτιά για να φτιάξουν ωραίες, λαχταριστές πατάτες. Από αυτές που δεν παραγγέλνεις μόνο μια μερίδα, αλλά δύο ή τρεις. Έχουν την γεύση του ελαιολάδου, είναι αλατισμένες σωστά και τραγανές απέξω και ζουμερές μέσα. Β.Δ.
Επαρχιακή Οδός Απόλλωνα 13, Ρόδος, τηλ. 22460 91247

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Ζωή Παπαφωτίου, Νίκη-Μαρία Κοσκινά, Λουκία Χρυσοβιτσάνου