Η carbonara μπορεί να είναι μόνο μακαρονάδα; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχει και σε pizza και είμαι σίγουρος ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε. Για την ακρίβεια είναι μια pizza που στη Ρώμη την αγαπούν πάρα πολύ. Εκεί, ήταν και η πρώτη φορά που την δοκίμασα. Λάτρεψα την λευκή, πλούσια σάλτσα που κάλυπτε το ζυμάρι αλλά και τα τραγανά κομμάτια guanciale που την έκαναν ακόμα πιο λαχταριστή. Από τότε την έχω συναντήσει πολλές φορές σε καλές, αλλά και άσχημες εκδοχής της στις οποίες η κρέμα γάλακτος κυριαρχούσε και ισοπέδωνε την γεύση της.

Στο κομψό ιταλικό εστιατόριο του Συντάγματος του σεφ Πάνου Ιωαννίδη, δοκίμασα πρόσφατα μια πολύ νόστιμη εκδοχή της pizza carbonara. Εδώ να σας πω ότι το κομμάτι pizza στο Ovio είναι ένα από τα δυνατά όπλα – μαζί με τα rissoti. Ετοιμάζεται με τον ναπολιτάνικο τρόπο canotto, που σημαίνει ότι το ζυμάρι της είναι προζυμένιο που ωριμάζει αργά και όταν ψηθεί δεν γίνεται σκληρό και τραγανό, αλλά αφράτο με αέρινο στεφάνι, και πάνω σε αυτό δημιουργούνται νόστιμη συνδυασμοί. Ένας από αυτούς είναι και η Carbonara: μοτσαρέλα, πανσέτα, σαφράν και parmigiano reggiano. Βέβαια, την προσοχή όμως κλέβει δικαιωματικά ο κρόκος αυγού που με ένα απλό «χάδι» σπάει και ξεχύνεται σαν λάβα πάνω στο υπόλοιπα υλικά.

Αν βρεθείτε στο Ovio, εκτός από την εν λόγω πίτσα σίγουρα ζητήστε τα τραγανά arancini, που τα φτιάχνουν με τραχάνα και όχι με ρύζι, και φυσικά κάποιο από τα risotti. Προσωπικά θα σας έλεγα να δοκιμάσετε είτε εκείνο με τα σπαράγγια ή εκείνο με το καμένο λάχανο και τα σμέουρα. Και επειδή είμαι και λιχούδης, κάπου δίπλα θα έβαζα και τα gnocchi με την gorgonzola το αχλάδι και τα καρύδια.

Info
Απόλλωνος 4, Αθήνα, τηλ.: 211 4115 755

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη