Η οδός Απόλλωνος στο Σύνταγμα είναι πιο αποδεδειγμένα η πιο «καυτή» νεολαιίστικη πιάτσα της Αθήνας και ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης (ο εις εκ των τριών κριτών του τηλεπαιχνιδιού MasterChef) ένας από τους πλέον αγαπητούς τηλεμάγειρες. Δικαιολογημένα, λοιπόν, μπορεί να υποθέσει κανείς πως το όνομα του ιταλικού εστιατορίου, που άνοιξε πρόσφατα -σε συνεργασία με τον Πάνο Πολίτη, ιδιοκτήτη του επίσης ιταλικού Cupola, στο Παγκράτι- βασίζεται σε αυτά τα δύο ατού, υπονοώντας έτσι την προφανή επιτυχία του εγχειρήματος (στα ιταλικά «ovvio» σημαίνει «προφανές»).

Πληροφορούμαστε, όμως, πως τελικώς αφορά την ίδια την κουζίνα γιατί εξαρχής η πρόθεσή τους ήταν να σερβίρουν απλό ιταλικό φαγητό που θα είναι νόστιμο, προφανές και έξω καρδιά. Και ο χώρος, όπως τον διαμόρφωσαν με πλούσια κι αληθινά φυτά, που διαχωρίζουν τα τραπέζια και γίνονται το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο ενός κατά άλλα λιτού συνόλου, είναι ανοιχτόκαρδος και ευχάριστος. Κατά το ήμισυ, ψηλοτάβανος, δεδομένου ότι στο πίσω μέρος, πάνω από την κουζίνα, υπάρχει και ένα συμπαθητικό πατάρι-ημιώροφος, με τραπέζια και το κρυφό του ταρατσάκι. Το οποίο θα είναι κούκλα όταν ανοίξει πάλι ο καιρός πνιγμένο καθώς είναι στο πράσινο.

Στο διά ταύτα της γεύσης τώρα ο κατάλογος προτείνει οχτώ πίτσες και είκοσι πιάτα, τα προφανή, θα πείτε, της ιταλικής κουζίνας. Αρχίζοντας από τις πίτσες, θα πω ότι οι προτάσεις του δεν είναι και τόσο προφανείς: και οι δύο που δοκίμασα ήταν εξαιρετικές μεν αλλά όχι και τόσο αναμενόμενες. Η πρώτη ήταν η ελεύθερη λακτόζης με χταπόδι -την οποία λάτρεψα για τη βαθιά αίσθηση της γεύσης umami που χάριζε στο χταπόδι το μαρινάρισμά του σε γλυκό ρυζόκρασο mirin και ζωμό dashi και το πάντρεμά του με την αντσούγια- και η δεύτερη ήταν μια πίτσα… λαχματζούν, φτιαγμένη όμως με αφράτη ζύμη και λουκάνικο salsiccia, που σίγουρα θα έχει ήδη αποκτήσει το κοινό της.

Από το ιταλικό εδεσματολόγιο δεν λείπει ούτε το καρπάτσιο, παρότι το κρέας δεν είναι ωμό, αλλά γίνεται με καπνιστό μοσχαρίσιο φιλέτο, όπως υπάρχει και καρμπονάρα και ριζότο με σπαράγγια και λάιμ, με γαρίδες και πορτοκάλι. Ο τόνος έρχεται με τη σάλτσα του vitello tonnato, η οποία, όπως συμβαίνει και με αρκετά άλλα πιάτα, είναι κάπως άτονη (το ίδιο ισχύει και με το osso bucco, το οποίο συνοδεύει ένα τηγανητό ριζότο al salto (το alla milanese της επόμενης μέρας). Ο σεφ μας εξήγησε πως είναι αρχή του «να μην υπάρχει πολύ αλάτι» στα φαγητά του.

Οταν επισκέφθηκα το εστιατόριο ήταν ακόμα στις πρώτες του μέρες και κάθε κουζίνα χρειάζεται ροντάρισμα μέχρι να στρώσει. Αυτό όμως που οφείλω να πω είναι πως εδώ θα δοκιμάσετε μια άλλη, μια διαφορετική ιταλική κουζίνα, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Είναι σύγχρονη; Είναι «πειραγμένη»; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα περάσετε καλά, όχι μόνο γιατί το φαγητό είναι γευστικό, αλλά και γιατί η ομάδα του σέρβις θα φροντίσει με κάθε τρόπο για αυτό. Υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει γύρω στα 25€-35€ το άτομο.

info
Απόλλωνος 2-4, Σύνταγμα, τηλ. 211 4115755.