Η τυρόπιτα είναι το αγαπημένο πρωινό (και όχι μόνο) των Ελλήνων. Από παιδιά στο σχολείο και στη γειτονιά τρώγαμε τυρόπιτα από το κυλικείο ή από τον φούρνο της περιοχής, περιμέναμε πως και πως τη γιαγιά και τη μαμά μας να φτιάξει στο σπίτι για να «κλέψουμε» ένα κομμάτι κατευθείαν από το ταψί. Και φυσικά, 9 στις 10 φορές, για να μην πούμε 10 στις 10, κάθε μέρα που είμαστε στη δουλειά, μια τυρόπιτα μαζί με τον καφέ είναι η καθιερωμένη μας συνήθεια.

Χειροποίητη, φρεσκοψημμένη και ζεστή, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ακαταμάχητη. Είτε πρόκειται για χωριάτικη ταψιού, είτε είναι φτιαγμένη με ζύμη σφολιάτας ή κουρού, αν είναι τηγανητή ή φουρνιστή μια τυρόπιτα είναι πάντα καλοδεχούμενη. Επειδή λοιπόν πάντα υπάρχει όρεξη για μια καλή τυρόπιτα παρακάτω σας προτείνουμε 10 λαχταριστές εκδοχές που θα βρείτε στην Αθήνα.

Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη 

Νίκος
Η τυρόπιτα θρύλος της Νέας Σμύρνης ζυμώνεται εδώ και 50 χρόνια με άριστα ελληνικά υλικά και απόλυτα παραδοσιακό τρόπο. Ο Νίκος Κώστογλου με συνταγή από τη Σμύρνη φτιάχνει τυρόπιτες με σφολιάτα βουτυράτη, γεμάτη με μπόλικο τυρί που της δίνει πλούσια γεύση και πληθωρικά αρώματα.
Κων/νου Παλαιολόγου 36, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9356 865

Κόνιτσα
Εδώ η τυρόπιτα είναι ταψιού με χωριάτικο φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι, και τέσσερα τυριά (φέτα Π.Ο.Π, μυζήθρα, κεφαλοτύρι Ιωαννίνων και ανθότυρο). Χορταστική, με ωραίο κόθρο, πωλείται κομμένη σε μεγάλα κομμάτια (ατομικές μερίδες) αλλά και σε μικρότερα τετραγωνάκια (μπουκιές). Και το καλύτερο; Διατίθεται και κατεψυγμένη, έτοιμη να τη φουρνίσετε και να την απολαύστε στο σπίτι.
Δήμητρας 19, Μαρούσι, τηλ.: 210 8029 280

Φωτογραφία: facebook.com/l.stavropoulos

Σταυρόπουλος
Στεγνή, θριφτή ζύμη και διακριτική παρουσία του τυριού, έτσι είναι οι αυθεντικές κουρού που βρίσκουμε σε αυτόν τον φούρνο. Φτιαγμένες με διαλεχτές πρώτες ύλες και παραδοσιακές τεχνικές γίνονται καθημερινά ανάρπαστες πριν καν ξεφουρνιστούν.
Γαμβέττα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3847 006

Δήμητρα Γουναρίδη
Ψητή (ταψιού) ή τηγανητή, η κάθε τυρόπιτα που διαθέτει αυτό το εργαστήριο στη Νέα Ιωνία έχει τη δική της ξεχωριστή χάρη. Ο Ηλίας Γουναρίδης ανοίγει καθημερινά λεπτό, αέρινο φύλλο κρούστας που κλείνει μέσα του όλη τη νοστιμιά της φέτας. Πιο χοντρό αλλά πολύ τραγανό, γεμάτο μικρές φουσκάλες, το φύλλο της τηγανητής εκδοχής μοσχοβολάει ελαιόλαδο.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2712 548

Πνύκα
Ο φούρνος που είναι γνωστός σε όλη την Αθήνα για το ψωμί του φτιάχνει εξίσου διάσημες τυρόπιτες. Η μυρωδιά και η γεύση του αγνού βουτύρου της χειροποίητης σφολιάτας συνδυαζονται άψογα με την πικάντικη φέτα.
Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3245 162

Άριστον
Η πιο γνωστή τυρόπιτα αυτής της πόλης φτιάχνεται εδώ και 116 χρόνια, σύμφωνα με την πολίτικη συνταγή της οικογένειας Λαμποτέση, Είναι πάντα φρεσκότατη και ζεστή γι αυτό και οι φανατικοί της δημιουργούν ουρές κάθε πρωί για να την προμηθευτούν.
Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3227 626

Μάμ
Τραγανή ζύμη με χρυσαφένιο χρώμα και γεύση γεμάτη αγνό βούτυρο και διαλεκτό τυρί, αυτά είναι τα μυστικά της συγκεκριμένης τυρόπιτας. Το πρώτο Μαμ άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του 50 και έφτιαχνε αποκλειστικά τυρόπιτες κουρού σύμφωνα με παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή.
Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ.: 210 3619 830 / Πεσμαζόγλου 3, τηλ.: 210 3214 338

Φωτογραφία: varsos.gr 

Βάρσος
Η φέτα και το βούτυρο που περιέχει η τυρόπιτα του Βάρσου φτιάχνονται στο εργαστήριο του, με 100% πρόβειο γάλα και τα φύλλα, κρούστας και σφολιάτας, ανοίγονται επιτόπου. Στις προθήκες του θα βρείτε τυρόπιτες και τυροπιτάκια, απίστευτης νοστιμιάς, φτιαγμένα με αληθινή σπιτική φροντίδα.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012 472

Τάσος
Στα νότια προάστια όλοι παίρνουν τυρόπιτα από τον Τάσο. Μικρούλα, φτιαγμένη από τραγανή και βουτυράτη ζύμη κουρού, με πληθωρική γέμιση. Kανείς δεν φεύγει από εκεί έχοντας πάρει μόνο μία.
Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8943 154

Κεντρική φωτογραφία: facebook.com/plastos.gr

Το άρθρο της εβδομάδας