Η μούργα είναι το κατακάθι του λαδιού, αυτό μάλλον το γνωρίζατε. Το ίδιο όνομα έχει και το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκη, ενός ιδιόρυθμου και ταλαντούχου μάγειρα.

Αν, μάλιστα, έχετε επισκεφτεί τη συμπρωτεύουσα, τότε σίγουρα θα το ξέρετε κι αυτό. Μια πρόταση ψαροφαγίας με ισόποση δόση γκουρμέ και παραδοσιακής κουζίνας, σε ένα στενάκι της οδού Χριστοπούλου, μια κάθετη της Ιασονίδου. Το μαγαζί, ανοιχτό μεσημέρι – βράδυ, δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά περιεκτικό.

Στα τέσσερα σκαμπό της ανοιχτής κουζίνας μπορείτε να δείτε να συντελούνται θαλάσσια θαύματα, ανάλογα με τη μέρα, τη διαθεσιμότητα των προμηθευτών, αλλά και την όρεξη του ίδιου του σεφ. Στα ξύλινα τραπέζια θαυμάστε τις φωτογραφίες πάνω σε καμβά του Νίκου Βαβδινούδη στους τοίχους μέχρι να έρθει η σειρά σας για παραγγελία.

Παρατηρώντας το χειρόγραφο μενού, θα βρείτε περίτεχνες συνταγές, μαγειρεμένες με τον πιο απλό τρόπο, όχι παραπάνω από δέκα επιλογές. Ο σεφ παίζει δυνατά με τη φωτιά και την καταγωγή του από την Κρήτη και τον Πόντο, είτε στο χέλι με φλόγιστρο με μελάτο αυγό και κουνουπίδι, είτε στη σχάρα με τα «αχτύπητα» καραβιδάκια του, που καλό θα είναι να προκρατήσετε τηλεφωνικά (θα με ευχαριστείτε μετά). Πιάτα που μάλλον είναι στον «αφρό» και καθόλου στο «κατακάθι».

Τα βιολογικά υλικά, η αγνή πρώτη ύλη, η εποχικότητα και η μαεστρία συνθέτουν τον θρύλο της Μούργας και μας υπενθυμίζουν πως η ιδιοφυής κουζίνα και γεύση δεν χρειάζονται τελικά πολλές φιοριτούρες, αλλά μπορεί να λάμψουν από τη σπίθα της απλότητας. Η επιγραφή: «εδώ μας νοιάζει πάνω απ’ όλα η γεύση», που σίγουρα θα έχετε φωτογραφίσει μπαίνοντας στο μαγαζί, είναι και η μεγάλη αλήθεια του.

info
Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 268826