Θέα πρώτης σειράς στα γαλανά νερά, παραδοσιακή εμφάνιση και νοστιμιές φτιαγμένες από άριστες πρώτες ύλες.

Με την άνοιξη προ των πυλών και τον ήλιο να μας χαμογελά σε καθημερινή σχεδόν βάση, οι εξορμήσεις από την πρωτεύουσα δεν επιτρέπονται, επιβάλλονται! Ιδιαίτερα αυτές των μικρών αποστάσεων, που συνοδεύονται από όμορφη θέα στη θάλασσα, χαλαρή ατμόσφαιρα και νόστιμο φαγητό, βασισμένο σε άριστες πρώτες ύλες και παραδοσιακές μαγειρικές τεχνικές.

Ένας τέτοιος προορισμός βρίσκεται στα Ίσθμια, στην αρχή της παλαιάς οδού Κορίνθου-Επιδαύρου. Πρόκειται για την παραδοσιακή ψαροταβέρνα Κάβος 1964, που ίδρυσαν ο Τάκης και η Παγώνα Βλάσση. Σημαντική χρονιά για την οικογένεια Βλάσση το 1964. Ήταν τότε που αποφάσισαν να μετατρέψουν την παλιά αποθήκη σιτηρών σε ψαροταβέρνα. Σήμερα, δε φωτίζεται πλέον από λάμπες λαδιού, όπως όταν πρωτάνοιξε, αλλά διατηρεί τη παλιά της γραφικότητα. Τραπέζια απλώνονται δίπλα από το κύμα ενώ τα δέντρα και η όμορφη ξύλινη πέργκολα προσφέρουν δροσιά τις ζεστές μέρες.

Ευχάριστο είναι, λοιπόν, το σκηνικό και γεμάτη με φρέσκους θησαυρούς της θάλασσας η ψαριέρα του μαγαζιού, αναμεσά τους όστρακα, καλαμάρια, καραβίδες και ψάρια κάθε λογής. Η διαδικασία παραγγελίας είναι αναπόσπαστο μέρος της γοητείας του Κάβου. Τα ορεκτικά παραγγέλνονται στο τραπέζι, αλλά για το ψάρι και τα θαλασσινά είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην κουζίνα, όπου ο τωρινός ιδιοκτήτης, ο Τάσος Βλάσσης, παίζει, με μοναδική επιτυχία, το ρόλο του συμβούλου. Κάνοντας αρχικά ερωτήσεις για τα διαιτητικά και γευστικά γούστα του κάθε καλεσμένου, μαζεύει τις πληροφορίες που χρειάζεται για να προτείνει στη συνέχεια τι να πάρουν. Έτσι η παραμονή στην ουρά, μέχρι να φτάσει και η δικιά σας σειρά να επιλέξετε, θα γίνει απόλυτα κατανοητή όταν γνωρίσετε τον κύριο Τάσο και αρχίσει η συνεδρία διαβούλευσης.

«Έμφαση στο μαγαζί μας δίνεται πάντα στην πρώτη ύλη. Τα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται από τις θάλασσες του Σαρωνικού, του Αργολικού και του Κορινθιακού. Συνεργαζόμαστε χρόνια με συγκεκριμένους ψαράδες. Αλλά και στα άλλα μας προϊόντα δίνουμε εξέχουσα προσοχή. Οι ντομάτες μας, για παράδειγμα, προέρχονται από συγκεκριμένη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας» μας λέει ο ιδιοκτήτης-συμβουλάτορας της ψαροταβέρνας την ώρα που τυλίγει τις καραβίδες και τα μπαρμπούνια που διαλέξαμε σε άσπρες κόλες χαρτιού και ετοιμάζεται να τα ζυγίσει και να τα παραδώσει στους μαέστρους της κουζίνας.

Τα λαμπρά σχόλια που ακούσαμε για τις ντομάτες τους επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Φιλική, λοιπόν, συμβουλή – μην προσπεράσετε τη χωριάτικη σαλάτα! Αφιερώνουν, δε, τον χρόνο για να την ξεφλουδίσουν, προσθέτοντας έτσι απίστευτη τρυφερότητα στην καταπληκτική γεύση-λουκούμι που έχει. Στο ίδιο επίπεδο στάθηκε για εμάς και η ταραμοσαλάτα. Λεία και με άψογη ισορροπία οξύτητας-αλατότητας. Οι τηγανητές πατάτες δε γινόταν βέβαια να λείψουν από το τραπέζι. Το δίλημμα μπουκίτσα ψωμί ή πατάτα τηγανιτή ως συνοδεία της ταραμοσαλάτας είναι μεν δύσκολο αλλά ανεπανάληπτα αγαπητό.

Οι καραβίδες που είχαμε διαλέξει έφτασαν μέσα σε μια πιατέλα με λιγκουίνι και κόκκινη σάλτσα – συνταγή και δημιουργία της κυρίας Παγώνας. Ωραία βρασμένα τα μακαρόνια και με σάλτσα που μαρτυρούσε τα αγνά της υλικά. Όσο για τις καραβίδες… μάλλον θα έπρεπε να είχαμε πάρει περισσότερες. Δυστυχώς δύσκολα πλέον βρίσκει κανείς τέτοια νοστιμιά στην πρωτεύουσα και στα πέριξ της. Εξαιρετικά ψημένα στα κάρβουνα, απίθανα νόστιμα και με μυρωδιά θάλασσας έφτασαν και τα μπαρμπούνια μας, που, όπως μας είχε πει ο κύριος Τάσος, είναι στην εποχή τους. Το γεύμα μας έκλεισε όμορφα ένα παγωτό καϊμάκι με μύρτιλλο, το επιδόρπιο-κέρασμα της ψαροταβέρνας.

Αν και θα πρέπει να δείξετε υπομονή μέχρι να εξυπηρετηθείτε, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε την παραδοσιακή ψαροταβέρνα. Καλό, δε, θα ήταν να κάνετε κράτηση πριν πάτε.

Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα