Με ιστορία τρεις γενιές, από το 1920, ο Βασίλαινας, που έχει δει όλες τις περαστικές διασημότητες από τη χώρα μας να χορταίνουν στα τραπέζια του, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στα γαστρονομικά χρονικά μας.
Θα μπορούσες να τον πεις κλασικό ή παλιό, αλλά διατηρείται πιο φρέσκος και από φρεσκοκομμένο μαρούλι στα χέρια του Θανάση και εγγονού του ιδρυτή. Τι να προλάβεις; Τις ανακαινίσεις ή τις εναλλαγές των σεφ; Από δω έχουν περάσει οι καλύτεροι της νέας γενιάς, ο χώρος βιώνει την πιο ζεστή, την πιο σοφιστικέ περίοδό του, η αγάπη για το κρασί πάντα ζωντανή σαν πρώτος έρωτας και να, άλλο ένα νέο ταλέντο στην κουζίνα.
Ο Άνταμ Κοντοβάς στην κουζίνα μπήκε αργά αλλά με ένα πρωτόγνωρο πάθος. Έξι χρόνια πορεία πλάι στον Γ. Μπαξεβάνη, στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, το ελληνικό Amanzoe και τώρα, στην πρώτη δική του κουζίνα, βλέπεις όλες τις top τεχνικές, ώριμες και σίγουρες στα πιάτα του. Από τα ζεστά ψωμάκια μέχρι το καπνιστό χοιρινό του καλωσορίσματος, τα φτιάχνει όλα μόνος του ο Άνταμ. Aυτός επίσης θα επιλέξει το πιάτο για να σου στήσει ένα μικρό εικαστικό σύμπαν για κάθε συνταγή.
Η καπνιστή σούπα με βιολογική κολοκύθα, κάστανα και καλαμπόκι, μια μικρή τελειότητα γεύσης, υφής, ζεστασιάς. Η φρέσκια ρέγγα καπνίζεται σε ξύλα αγριομάραθου και έρχεται πάνω σε μια δροσερή μελιτζανοσαλάτα με μια ιδέα από τραγανά τσιπς πατάτας, μια ολοκληρωμένη δημιουργική πρόταση πάνω στη μνήμη του θεσσαλονικιού μεζέ. Μια λεπτή, τραγανή ζύμη που θυμίζει πίτσα έρχεται με ολόσωστα τηγανισμένες γαρίδες σαν αιθέρια τεμπούρα πάνω σε ένα λεπτό στρώμα από τσιγαριαστά χόρτα με καυκαλήθρα. Το ιδανικά ψημένο ζουμερό μυλοκόπι συνδυάζεται με μια καπνιστή ρεβιθάδα με σύγκλινο και μελάνι σουπιάς, μια επιτυχημένη εκδοχή του συνδυασμού στεριάς και θάλασσας που λάτρεψε η νέα ισπανική κουζίνα. Στο τέλος, το παγωτό κανέλα δένει με γλυκό πλευρώτους και άρωμα μαστίχας σε μια αποδομημένη μπουγάτσα, και ο Βασίλαινας ξεκινά νοστιμότατα τη μετά-Ρενάτο Μεκόλι εποχή του.
info
Αιτωλικού 72, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457. Κόστος: € 35-40. Κυριακή μόνο μεσημέρι. Δευτέρα κλειστά.