Το εστιατόριο IL Castello στα Γιάννενα έχει το μοναδικό προνόμιο να βρίσκεται εντός των ιστορικών τειχών, σε μία τοποθεσία που δημιουργεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα και προϊδεάζει τον επισκέπτη για την γευστική εμπειρία που θα ακολουθήσει. Και πράγματι, η εμπειρία αυτή δεν απογοητεύει.
Η τοποθεσία του Il Castello
Θα το προσεγγίσετε εύκολα, περπατώντας από την Πύλη που οδηγεί προς τη Λίμνη Παμβώτιδα. Μόλις ανεβείτε τα λίγα πέτρινα σκαλιά, θα βρεθείτε στον πιο γραφικό δρόμο του Κάστρου. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να ανεβείτε σκαλιά, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή από την πιο μεγάλη Πύλη με το εντυπωσιακό ζιγκ ζαγκ που βρίσκεται μερικά βήματα μακριά. Αν επιλέξετε να πάτε με αυτοκίνητο, να έχετε υπόψη ότι το παρκάρισμα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Φτάνοντας στην οδό Φιλανθρωπίνων 6, θα αναγνωρίσετε αμέσως τη διώροφη πέτρινη μονοκατοικία που στεγάζει το εστιατόριο. Το ανακαλύψαμε τυχαία περπατώντας στα δρομάκια του Κάστρου. Το μενού, αναρτημένο έξω από το εστιατόριο, μας τράβηξε την προσοχή με κάποιες παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές που θέλαμε να δοκιμάσουμε. Ζητήσαμε τραπέζι για τρεις και μας ξενάγησαν στους χώρους, ώστε να επιλέξουμε εκείνον που μας αρέσει περισσότερο.
Οι χώροι του Il Castello
Περνώντας την είσοδο, στα δεξιά υπάρχει ένα ξύλινο μεγάλο τραπέζι, που κρύβει κάπως το μαρμάρινο αναμμένο τζάκι, ενώ λίγο πιο μέσα βρίσκεται η μικροσκοπική, ανοιχτή κουζίνα. Στα αριστερά ο τοίχος είναι διακοσμημένος με ράφια γεμάτα τοπικά προϊόντα, όπως τυριά και κρασιά. Ρίξαμε μία ματιά στην αυλή, η οποία είναι φωτεινή και καλυμμένη για προστασία από το κρύο, αλλά τελικά μας κέρδισε η ζεστή ατμόσφαιρα του πάνω ορόφου, με το μπαρ, τους συντηρητές κρασιών και τα άνετα τραπέζια με τις αναπαυτικές καρέκλες. Υπάρχει επίσης ένας πιο περιορισμένος χώρος, ένα ανοιχτό δωμάτιο με φλοράλ ταπετσαρία, αρκετά ινσταγραμικός, όμως προτιμήσαμε την ανοιχτή σάλα.
Το σέρβις ήταν εξαιρετικό, με υποδειγματική ευγένεια, ζεστή φιλοξενία και, το σημαντικότερο, γνώσεις και υπομονή για να μας καθοδηγήσουν στις επιλογές μας. Αφότου καθίσαμε, μας ρώτησαν για πιθανές αλλεργίες, γεγονός που εκτίμησα ιδιαίτερα, τους ενημερώσαμε σχετικά και μας απέκλεισαν τα πιάτα που πρέπει να προσέξουμε. Στο τραπέζι μας έφεραν μία κάρτα με κοπές κρεάτων, μία κάρτα με μαγειρευτά και μία με τη λίστα των κρασιών. Επιλέξαμε το μενού με τα μαγειρευτά και ξεκινήσαμε.
To menu που επιλέξαμε στο Il Castello: Ορεκτικά, κυρίως, επιδόρπια, οίνοι
Ξεκινήσαμε με μία ελαφριά πράσινη σαλάτα και ψωμί, ενώ από τα ορεκτικά επιλέξαμε το καπνιστό χέλι με αυγό και φάβα καθώς και τα βατραχοπόδαρα που συνοδεύονται με σος ταρτάρ και baby ρόκα. Παρότι τα βατραχοπόδαρα δεν προέρχονται από την περιοχή, εκτίμησα την ειλικρίνεια της ενημέρωσης. Συνοδεύσαμε τα πρώτα πιάτα με ροζέ merlot «Φύσης γήμορo» του Γιαννιώτη οινοποιού Βασίλη Κήτα, το οποίο ταίριαξε άψογα.
Οι εντυπώσεις μας από τα πρώτα πιάτα ήταν θετικές. Το καπνιστό χέλι με την φάβα είχε ελαφριά πάπρικα που γεφύρωνε τον παναρισμένο κρόκο αυγού, του οποίου η ροή πράγματι μας προκάλεσε σιελόρροια και συστήνω να το επιλέξετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Το πιάτο με τα βατραχοπόδαρα έφτασε ζεστό, με νόστιμο και τραγανό πανάρισμα που προστάτευε και διατηρούσε τρυφερή τη λιγοστή πεντανόστιμη πρωτεΐνη στο εσωτερικό. Για όσους αγαπούν τους μερακλήδικους μεζέδες το συνιστώ και με το παραπάνω.
Μην ξεχάσω να σας πω ότι ζήτησα να μάθω ποιο είναι το δημοφιλέστερο ορεκτικό, και μου είπαν πως είναι τα τσιπς πατάτας με τρούφα και κρέμα τυριού κασκαβάλ. Αφότου διευκρινίστηκε πως δεν περιέχει τρουφόλαδο, το ζητήσαμε και πράγματι αποδείχθηκε νόστιμο, αν και θα ήθελα πιο ξανθό χρώμα στις πατάτες, περισσότερη ποσότητα κρέμας, ίσως και λίγο πιο ρευστή.
Στα κυρίως, επιλέξαμε την κατσικομαρακονάδα, άλλωστε ήταν και ο πρώτος λόγος που αποφασίσαμε να γευματίσουμε στο Il Castello, η οποία ήρθε σε σχετικά μικρό σκεύος για την ποσότητα των ζυμαρικών, το κρέας και ο ζωμός είχαν βαθιά νοστιμιά που τελικά δικαίωσε την επιλογή μας. Πήραμε επίσης κότσι αρνιού με χόρτα και μία βελούδινη ντεμί γκλας καθώς και την καραμελωμένη πανσέτα με τα φουντούκια που ήταν τρυφερή και με ισορροπημένη γλύκα, ενώ τα φουντούκια ενίσχυσαν τις υφές και τόνωσαν τις άλλες γεύσεις. Επιλέξαμε ΠΓΕ Μέτσοβο, μοναστηριακό οίνο από τους ορεινούς αμπελώνες «Imperator» Valia Calda Cabernet Sauvignon 2021, και παρότι δεν είμαι φαν της ποικιλίας, εδώ γεύτηκα την έκπληξη. Βαθύ και διαυγές ρουμπινί χρώμα, γεμάτο σώμα με φίνες ταννίνες, που ταίριαξε άψογα κυρίως με την πανσέτα που είχα επιλέξει.
Για επιδόρπιο, απολαύσαμε το εκμέκ με τη βελούδινη κρέμα αληθινού κελυφωτού φιστικιού, που ήρθε σε μεγάλη ποσότητα, αρκετή και για τους τρεις μας, καθώς και το τραγανό και σχετικά παχουλό, σαν χωριάτικο φύλλο, με πληθωρική κρέμα βανίλιας, κάπως σαν μπουγάτσα στημένη εστιατορικά. Μας προσέφεραν γλυκό κρασί από υπερώψιμο τρύγο, ποικιλία ντεμπίνα, του οινοποιείου Ζοίνος από τη Ζίτσα, και το γεύμα έληξε περίφημα.
Γενικά, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά ζεστή και ευχάριστη, στα ηχεία ακουγόταν ελληνική έντεχνη μουσική, όχι ενοχλητική, και το σέρβις παρέμεινε άψογο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το εστιατόριο Il Castello μόλις έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, chef patron είναι ο Ανδρέας Γεωργούλης και εκτίμησα την έμφαση που δίνουν στα τοπικά προϊόντα και τους οίνους. Είναι βέβαιο πως θα το επισκεφθώ και πάλι όταν ξαναβρεθώ στα Γιάννενα και εύχομαι έως τότε να προσθέσουν στον κατάλογο περισσότερες επιλογές με πιάτα ηπειρώτικης κουζίνας, εκτελεσμένα με τη δική τους φίνα προσέγγιση.
info
Il Castello – All day local taste expirience. Φιλανθρωπίνων 6, Κάστρο Ιωαννίνων. τηλ: 694 762 2665