Απλή αλλά πεντανόστιμη κουζίνα σε ένα μενού που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τα φρέσκα της αγοράς και τα δημιουργικά κέφια των σεφ, Θοδωρή Κασσαβέτη και Φώτη Φωτινόγλου.

Αυτή η γωνία του Νέου Κόσμου, με τις εργατικές κατοικίες, τις γραμμές του τραμ, την ηρεμία πίσω από την Συγγρού, έχει κάτι το κινηματογραφικό. Είναι από εκείνες τις γωνίες που κάνουν να πιστεύεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Αθήνα, αλλά κάπου αλλού. Εκεί, λοιπόν, και σε έναν δρόμο όπου δύσκολα τον προφέρει κανείς – και τον θυμάται- βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές γαστροταβέρνες της πόλης. Ο λόγος για το ΦΙΤΑ του Θοδωρή Κασσαβέτη και του Φώτη Φωτινόγλου που τώρα τα καλοκαίρια απλώνει τα τραπέζια του έξω στην μπροστινή αυλή, ανάμεσα στα φυτά και είναι μια ομορφιά.

Για αυτό το μαγαζί έχουν γραφτεί πολλά. Καλά και αρνητικά. Αρνητικά όπως για παράδειγμα για το σέρβις του, που είναι αργό και μερικές φορές φτάνει στα όρια του εκνευριστικά αργού. Από την άλλη είναι το φαγητό. Που την μια φορά θα φάει κανείς εξαιρετικά, την άλλη κάπως μέτρια προς άσχημα και την τρίτη συμπαθητικά. Βέβαια, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όπως και να έχει είναι ένα εστιατόριο που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο και που χωρίς κράτηση, δύσκολα μπορεί κανείς να βρει τραπέζι ακόμα και τις καθημερινές.

Στάνταρ μενού δεν έχει. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του από την αρχή που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια. «Θα μαγειρεύουμε με ότι πιο φρέσκο βρίσκουμε στην αγορά και ότι μας φέρνουν οι προμηθευτές μας» είχαν δηλώσει. Δύσκολο εγχείρημα, όχι όμως ακατόρθωτο. Και το απέδειξαν. Έτσι κάθε μέρα ετοιμάζουν και ένα καινούργιο μενού, που μπορεί να περιέχει κάποια πιάτα από την προηγούμενη μέρα, αλλά πότε δεν είναι το ίδιο. Και φυσικά υπάρχουν κάποια πιάτα που δεν φεύγουν πότε από τον κατάλογο όπως για παράδειγμα ο ταραμάς, που όντως αξίζει να τον παραγγείλετε, και η αθηναϊκή που έρχεται σε μικρές μπουκιές.

 

Από τα πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι ο τηγανητός σκάρος με σκορδαλιά ντομάτας. Το ψάρι έρχεται σωστά τηγανισμένο, χωρίς πολλά λάδια και η σκορδαλιά είναι γλυκοφάγωτη με μέτρια ένταση σε σκόρδο. Η σαρδέλα στη σχάρα, που δοκιμάσαμε, επίσης είναι ένα πιάτο που αξίζει θέση στο τραπέζι σας, όπως και τα ντολμαδάκια με μαριναρισμένο γαύρο από πάνω. Ένας μεζές που ζητήσαμε και δεύτερη φορά όπως το ίδιο κάναμε και με τις λεπτές τηγανητές πατάτες σε σχήμα ροδέλας, οι οποίες γίνονται εθιστικές. Από την άλλη, κάπως αδιάφορο πιάτο ήταν η σουπιά σχάρας με σπανάκι. Του έλειπε ένταση και το σπανάκι είχε παραβραστεί και δεν ήταν ευχάριστο. Αυτή η αδυναμία στο βράσιμο των χορταρικών φάνηκε και στο πιάτο με το λαβράκι με χόρτα. Τέλος, η μακαρονάδα με το αυγοτάραχο ήταν έντονη γευστικά, το ζυμαρικό al dente και η σάλτσα πλούσια, ωραία χυλωμένη και γευστική. Για το τέλος, το μεγάλο εκλέρ με καραμέλα και γκανάς σοκολάτας όσο καλτ και αν ήταν, έκλεισε με ευχάριστο τρόπο το δείπνο.

Το παιχνίδι που γίνεται στο ΦΙΤΑ σας είπαμε ότι έχει ενδιαφέρον. Ίσως να μην έχει σταθερότητα, όμως έχει θετικό πρόσημο και είναι ένα από τα μαγαζιά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και όχι μόνο μια φορά. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, ότι δεν είναι τσιμπημένο στις τιμές και με 30 ευρώ περίπου το άτομο, θα έχετε απολαύσει ένα αξιοπρεπές γεύμα. Βάλτε στα συν και την ήρεμη ατμόσφαιρα και θα έχετε ένα καλό λόγο παραπάνω να το επισκεφτείτε.

info
Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, τηλ. 2114148624