Επτά μάρτυρες: Έχοντας πάρει το όνομά του από το περίφημο εκκλησάκι της Σίφνου που -χτισμένο πάνω σε βράχο- αγναντεύει τα κύματα του Αιγαίου, το νέο wine bar της Μεναίχμου στο Νέο Κόσμο, φαίνεται πως τείνει να γίνει στέκι over night. Πρωτάνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες μόνο βδομάδες αλλά κατακλύζεται καθημερινά από όσους αγαπούν την απλή, χαλαρή ατμόσφαιρα και δηλώνουν οπαδοί του τρίπτυχου μεζές-ποτό-παρέα. Μια μεγάλη, ιδιόρρυθμη παρέα είναι και οι ιδρυτές του – o σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς, οι Νώντας Παππάς και Ορέστης Φαληρέας, ιδιοκτήτες του Loggia στη Σίφνο, οι εκ Βόλου ορμώμενοι Νάκος και Γιώργος Μπαλαμώτης και ο Σεραφείμ Αθανασίου, ο οποίος εκτελεί και χρέη σεφ.

 

Στη μίνιμαλ με μοντέρνες πινελιές σάλα – που παντρεύει στοιχεία γαλλικού μπιστρό με αυτά παραδοσιακού ελληνικού μεζεδοπωλείου – δεσπόζει το μπαρ με την μαρμάρινη μπάρα. Την επιφάνειά της στολίζουν κηροπήγια φτιαγμένα από μπουκάλια και βάζα με φρέσκα λουλούδια ενώ γύρω της στήνεται ένα ζωηρό φαγοπότι. Τους, δε, τοίχους κοσμούν έργα του ζωγράφου Michael McGregor και του Κωνσταντίνου Μουχταρίδη. Όσο για τη μουσική, φαίνεται να μην έχει σύνορα και προτιμήσεις, περνώντας από classic rock σε disco και από ηλεκτρονικούς ήχους σε αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκά.

Το μενού ακολουθεί τη φιλοσοφία του μεζέ. Λίγα μόνο πιάτα αναγράφονται στον κατάλογο, ανάμεσά τους τα στρείδια, οι καραβίδες και το burger μπακαλιάρου, ενώ τα περισσότερα αποτελούν «κρυφές» επιλογές του σεφ οι οποίες αλλάζουν συχνά, ανάλογα με τα κέφια της κουζίνας και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες στην αγορά. Στα μεζεδάκια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο wine bar βρίσκονται και η πατατοσαλάτα, η φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, οι ψητές γαρίδες με λαδολέμονο, το crudo λαβράκι με λαδολέμονο, τα αχνιστά κυδώνια και το χταποδάκι με βραστό σταμναγκάθι.

Δίπλα στη λίστα με τα αποστάγματα υπάρχει και αυτή των κρασιών, δημιουργία του sommelier Bradley Tomlinson, με κρασιά, κλασικής αλλά και ήπιας οινοποίησης, από τον ελληνικό και το γαλλικό αμπελώνα. Αρχή έχει γίνει με πάνω από εκατό ετικέτες, οι οποίες πρόκειται να διπλασιάσουν. Πέρα από τις φιάλες, υπάρχουν και επιλογές σε ποτήρι που ανανεώνονται συχνά.

info
Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος

Φωτογραφίες: Μαρωφυλλιά Κονδύλη