Κάθε φορά που κάποιος γύριζε από την Τήνο, μεταξύ των άλλων μου ανέφερε τα cinnamon rolls που φτιάχνουν δύο αδέρφια σε ένα όμορφο καφέ, ένα δρόμο πιο πάνω από το λιμάνι. Κάπως έτσι το Sol, όπως λέγεται το μαγαζί, μπήκε στη λίστα για επίσκεψη στην επόμενη καλοκαιρινή εξόρμηση στο νησί. Μέσα όμως στο χειμώνα οι φήμες ότι αυτά τα χορταστικά και πληθωρικά ρολάκια κανέλας θα εμφανιστούν στο κέντρο της Αθήνας, έδιναν και έπαιρναν. Και πριν από μια βδομάδα επιβεβαιώθηκαν. Το Sol απέκτησε το «πρωτευουσιάνικο» αδερφάκι του σε μια φωτεινή γωνία της Πραξιτέλους.

Πίσω από αυτό το bake and coffee project είναι ο Μιχάλης και Βασίλης Χαλκιάς μαζί με τους φίλους τους Γρηγόρη Καλογήρου και Δημήτρη Καλογιάννη. Ας βάλουμε όμως, τα πράγματα σε μια σειρά. Το 2020 οι τρεις πρώτοι παίρνουν την απόφαση να ανοίξουν το Sol στην Τήνο. Αφορμή η αγάπη του Μιχάλη για τα cinnamon rolls αλλά και ένας τραυματισμός του Βασίλη που τον άφησε εκτός γηπέδων – έπαιζε ποδόσφαιρο. «Πάντα μου άρεσε η ζαχαροπλαστική. Όμως, με τα ρολάκια κανένας γνωριστήκαμε σχετικά αργά. Ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά και από τότε τα δοκίμαζα παντού και προσπαθούσα να βρω την καλύτερη συνταγή» μου εκμυστηρεύεται ο Μιχάλης. Στο νησί έγιναν αμέσως γνωστοί και οι ουρές έξω από το μαγαζί έγιναν καθημερινό φαινόμενο. «Στις 11 το πρωί που έβγαιναν τα πρώτα γινόταν χαμός» μου λέει. Σιγά, σιγά μπήκε στο σχέδιο και η άνοδος – κάθοδος στην Αθήνα.

Έψαχναν καιρό για να βρουν το μέρος που θα στήσουν το νέο Sol. «Με αυτή όμως τη γωνία εδώ στην Πραξιτέλους, είχα εμμονή. Την είχα βάλει στο μάτι, αλλά ήταν πιασμένη. Έτσι ψάχναμε και σε άλλες περιοχές: Κυψέλη, Παγκάρι και γύρω από το κέντρο. Ως που ξαφνικά μας ειδοποίησαν ότι το συγκεκριμένο μαγαζί ήταν διαθέσιμο. Δεν το σκεφτήκαμε πολύ. Και να μαστε». Έκαναν δύο μήνες για να το φτιάξουν και να ανοίξουν. Τα πάντα τα έκαναν μόνοι τους «ότι βλέπει είναι από προσωπική εργασία» μου αναφέρει ο Μιχάλης. Το Sol είναι λιτό στην διακόσμηση του. Σε λευκές αποχρώσεις με γυμνούς τοίχους, μάρμαρο – από το νησί φυσικά – και αρκετό φυσικό φως.

Καθημερινά πάνε από τις πέντε το πρωί για να ετοιμάσουν τη ζύμη για τα ρολάκια που θα βγάλουν μέσα στη μέρα. Όλα είναι φρέσκα. Προς το παρόν έχουν τέσσερις γλυκούς κωδικούς και δύο αλμυρούς. Στα γλυκά θα βρείτε το κλασικό, ένα άλλο γεμιστό με κρέμα από φιστική Αιγίνης, ένα ακόμα choco oreo και ένα τελευταίο με γεύση cheese cake. Στα αλμυρά, που φτιάχνονται με άλλη ζύμη που έχει και κουρκουμά – για αυτό και το χαρακτηριστικό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα – υπάρχει ένα που γεμίζεται με τρία διαφορετικά τυριά, σύκο και φιστική Αιγίνης και ένα ακόμα με μοτσαρέλα, πέστο και ντομάτα. Το χαρακτηριστικό όλων τους είναι το πληθωρικό, φουσκωτό μέγεθος τους.

Εκτός από τα rolls και bans φτιάχνουν κέικ και άλλες αλμυρές λιχουδιές που κάθε μέρα που θα περνάει θα εμπλουτίζονται. Όλα τους έχουν vegeterian – vegan προσανατολισμό, μιας και αυτή είναι η φιλοσοφία των ιδιοκτητών. Όσο για το όνομα… έτσι ονομάζεται ο σκύλος του Μιχάλη, ένα χαρητωμένο jack russell, «Αυτός είναι το αφεντικό» θα μου πει ενώ μου δείχνει τη φωτογραφία του μπροστά ακριβώς από την ταμιακή μηχανή.

Πραξιτέλους 11, Αθήνα, τηλ. 210 3242 663