Κατηφορίζοντας την κεντρική λεωφόρο της Καλλιθέας, με κατεύθυνση προς Τζιτζιφιές, μετράω μαγαζιά παλιά που αντέχουν στον χρόνο και νέες αφίξεις, περιμένω ένα κόκκινο φανάρι για να παρατηρήσω τον κόσμο στα πεζοδρόμια. Είναι ένα παιχνίδι που παίζω κάθε φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια όταν κατευθύνομαι προς τα Άργουρα, μια που η Καλλιθέα δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που επισκέπτομαι συχνά.
Δεν θα κρύψω ότι η κουζίνα του Νίκου Μιχαήλ με εξέπληξε θετικά από την πρώτη φορά που τη δοκίμασα πριν από τόσα χρόνια. Στο πέρασμά τους, έχουμε πάει εκεί με φίλους, με συνεργάτες, μόνοι, για να γιορτάσουμε ή απλά για να βγάλουμε από πάνω μας την κούραση και την ταλαιπωρία, επαφιόμενοι στο σέρβις, στη φροντίδα και τις επιλογές τους.


Εκείνο που μάθαμε, σχεδόν από το ξεκίνημα, είναι να αφηνόμαστε στις προτάσεις του μαγαζιού. Γιατί απλά αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι έρχονται όλα τα καλούδια της ημέρας, που προφανώς δεν υπάρχουν σε κανέναν κατάλογο. Στρείδια από την Κάλυμνο, οστρακοειδή διάφορα, πατσάδες ψαρίσιοι, συκώτια και αυγοτάραχα, γιακάδες και χέλια, ωμά, μαριναρισμένα ή αχνιστά, ψητά ή σε ανάλαφρα τηγάνια, δημιουργούν μια γευστική διαδρομή με εξάρσεις και εντάσεις αφήνοντάς μας στο τέλος ευδαίμονες.
Η διακόσμηση είναι αυτή ακριβώς που ταιριάζει στον ιδιοκτήτη της, ιδιοσυγκρασιακή, γεμάτη memorabilia και γλάστρες με μυρωδικά και λουλούδια, με αταίριαστα τραπέζια και καρέκλες και ανομολόγητα ζεστή ατμόσφαιρα, που οφείλεται τόσο στους ανθρώπους του μαγαζιού όσο και στους κατά κύριο λόγο σταθερούς πελάτες που το επιλέγουν για να περάσουν καλά. και το κάνουν. Και είναι αλήθεια ότι εδώ έρχονται σεφ από όλη την Αττική αλλά και από όλη την Ελλάδα για να εξερευνήσουν θαλασσινές γεύσεις που δεν τις φαντάζονται, όπως και το γεγονός ότι ποτέ τα Άργουρα δεν έχουν φιγουράρει σε λίστες ελληνικών βραβείων, αλλά έχουν επιλεγεί από τη γαλλική La Liste – μεταξύ άλλων. Είχαμε κάποιους μήνες να πάμε, και όπως κάθε φορά η γεύση έχει πάει ακόμη ένα, ίσως και περισσότερα βήματα μπροστά, όπως και η παρουσίαση των πιάτων. Με τον Σωτήρη Κουκουναρά σταθερό και άξιο σύντροφο στην κουζίνα του, ο Μιχαήλ γράφει μια αυτόνομη και αυτόφωτη πορεία στην ελληνική ψαροφαγία, άξια για πολλές και μεγάλες διακρίσεις.

Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά, ξεχωρίζω τους κολοκυθανθούς με γαρίδες Κοιλάδας και κολοκυθάκια «γάλακτος», ένα ωμό πιάτο υψηλής τεχνικής, τα ντολμαδάκια με φρέσκο φύλλο, ρύζι, τραχανά και σαρδέλα μαριναρισμένη σκέτο βούτυρο, τον ωμό μπακαλιάρο με γαλάκτωμα σκορδαλιάς και τσίκουδα τουρσί για το απίστευτο επίπεδο ισορροπιών, και το στιφάδο χταποδιού που βάζει τα γυαλιά σε οποιοδήποτε αντίστοιχο των τελευταίων καιρών.

Για αυτά και όλα τα υπόλοιπα θα επιστρέφω ξανά και ξανά.

info
Αγησιλάου 49, Καλλιθέα, Τηλ. 2177173200- Τιμές: €40-€50, Χωρίς ποτό.

Διαβάστε ακόμη

Άργουρα: Η θάλασσα στο πιάτο

Chef’s table: Νίκος Μιχαήλ (Άργουρα)

Στην νόστιμη κουζίνα του Simul. Η Νανά Δαρειώτη δοκίμασε και σχολιάζει